Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:04, 07 Mar 2009 Temat postu: nowe ciasto |
|
|
Koleżanka poczęstowała mnie ostatnio takim oto ciastem (pyszne i oryginalne moim zdaniem ):
upiec na blasze biszkopt (jak ktoś będzie chętny, mogę podać przepis na taki, który zawsze wychodzi i jest bardzo prosty),
położyć na niego masę zrobioną z 2 budyni śmietankowych ugotowanych na 600 ml Kubusia (ja miałam inny przecierowy sok, tańszy - też super),
koleżanka na to dała herbatniki, a ja cieńko pokrojone jabłko,
na to wszystko bita śmietana (dałam śnieżkę).
Pycha!! A masa kubusiowa fantastyczna!
Polecam, bo dziś piekłam, bardzo szybkie, a do tego ciekawe i lekkie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Weronika
mistrz NPR-u
Dołączył: 27 Lip 2007
Posty: 770
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Wto 21:52, 10 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Jolu to ja poproszę o ten przepis na biszkopt który zaaaawsze wychodzi:) a pomysł z budyniami ciekawy bardzo chyba wykorzystam bo nie mam pomysłów.
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 16:38, 11 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Weroniko, oto przepis:
4 jajka
4 łyżki wody
3/4 szkl. cukru (może być puder)
1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić białka z cukrem,k dodać żółtka wymieszane z wodą - ubić wszystko. Dodać obie mąki wraz z proszkiem, wymieszać (ja delikatnie miksuję). Piec 25 min w 180 st.
Naprawdę zawsze wychodzi, nie ma nawet co nie wyjść PS - mąki można dać w nieco innych proporcjach - ja np. robiłam teraz z 3/4 szkl. zwykłej + 1/4 szkl. ziemniaczanej, bo akurat tyle miałam Wyszło nienagannie
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Śro 18:01, 11 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
znam ten przepis i potwierdzam,że zawsze wychodzi z niego pyszny biszkopt który może być podstawą wielu pysznych placków
dodam tylko,że można dać trochę mniej mąki np.odebrać od porcji 2 łyżki mąki a na to miejsce dać 2 łyżki kakao.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Weronika
mistrz NPR-u
Dołączył: 27 Lip 2007
Posty: 770
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Śro 18:49, 11 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
dzieki Jola mk dobry pomysł
|
|
Powrót do góry |
|
|
Weronika
mistrz NPR-u
Dołączył: 27 Lip 2007
Posty: 770
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Pią 11:39, 13 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
JOLA A TEN KUBUS TO MARCHWIOWY CZY MOZE BYC BANANOWY NA PRZYKŁAD AHA I JAK DUZA BLACHA??
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 17:14, 13 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Ja wzięłam kubusia (no, raczej tesco-kubusia) jakiegoś smakowego, chyba z bananami, było ok No blacha taka przeciętna, typowa blacha... Ile blacha ma? Jakieś 25x40 cm może?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|