Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 18:42, 13 Sty 2009 Temat postu: pasty na kanapki |
|
|
nie wiem czy byl juz taki watek, ale jesli macie jakies przepisy na smaczne pasty na kanapki to ja poprosze
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12436
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 21:37, 13 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
co prawda to jest przepis na nadzienie do jajek ale z tego moze tez powstac calkiem fajna pasta
ok 8 jajek na twardo, puszka tunczyka, majonez, serek topiony, łyzeczka musztardy, pieprz..
Zóltka przetrzec na sitku i wymieszac z pozostałymi składnikami...
jajko farsz do jajek - smakuje wysmienicie
Jak zostanie resztka i smaruje na chlebie - tez pycha...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 12:29, 14 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ja mieszam makrelę z białym serem i rozgniecionymi pomidorami (latem) albo keczupem (bo teraz w keczupie jest chyba więcej pomidora niż w pomidorze ).
|
|
Powrót do góry |
|
|
abeba
Gość
|
Wysłany: Śro 16:38, 14 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
mój mąż miesza makrele wedzoną, jajko na twardo (a moze same bialka?) posianą cebulkę i majonez, pewnie trochę smietany/jogurtu by bbyło lżejsze
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 17:05, 14 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
avokado z cebulka, zielona pietrusza, sokiem z cytryny, doprawic sola i moze byc pieprzem. super sprawa
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 16:32, 28 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Dona napisał: | co prawda to jest przepis na nadzienie do jajek ale z tego moze tez powstac calkiem fajna pasta
ok 8 jajek na twardo, puszka tunczyka, majonez, serek topiony, łyzeczka musztardy, pieprz..
Zóltka przetrzec na sitku i wymieszac z pozostałymi składnikami...
jajko farsz do jajek - smakuje wysmienicie
Jak zostanie resztka i smaruje na chlebie - tez pycha... |
A ja coś chyba skopałam robiąc tę pastę, bo smakuje tak średnio. Bardzo mocno czuć tuńczyka, chyba trzeba było dać go mniej...
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 19:51, 10 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
"żydowki kawior" - dla wielbicieli wątróbki
40 dkg drobiowej wątróbki
4 jajka
3 cebule
10 dkg smalcu z gęsi lub masła
sól i pieprz
natka pietruszki
1. No mocno rozgrzany tłuszcz kładziemy wątróbki i szybko je smażymy.Trwa to około 3 minut ( w środku nie powinno być krwi). Jeśli będziemy to dłużej robić to wątróbki będą twarde. Teraz także nie solimy.
W pewnym momencie smażenia,wątróbka puści soki i to będzie trochę utrudniało smażenia, ale w żadnym wypadku nie należy sobie pomagać dolewając oliwy, najwyżej jeszcze trochę masła.
2.Wątróbki wyjmujemy z tłuszczu i drobno,można powiedziec bardzo drobno kroimy, a do tłuszczu dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Smażymy ją na złoty kolor. I jak jest gotowa to razem z tłuszczem wlewamy do wątróbki.
3.3 ugotowany na twardo jajka drobno kroimy i dodajemy do wątróbki.Teraz solimy i dosyć mocno pieprzymy. Powinno to mieć wyrazisty pieprzny smak. Wszystko mieszamy i wkładamy do półmiska. Dekorujemy drobno pokrojonym żóltkiem i białkiem z jednego jajka.Najładniej wygląda jak tego nie pomieszamy.Do tego dokładamy kilka krążków cebulki i natkę pietruszki.
4.Wkładamy do lodówki na 6 do 8 godzin.
Ostatnio zmieniony przez juka dnia Wto 19:52, 10 Lut 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:22, 10 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
hmm a mozna to wszystko zmielic na püree?
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 20:30, 10 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
tak własnie robię, wrzucam usmażone zusammen do kupy do malaksera - ale ja wolę trochę grubszą strukturę, więc mielę tylko chwilę.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12436
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 21:24, 10 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
micelka napisał: | Dona napisał: | co prawda to jest przepis na nadzienie do jajek ale z tego moze tez powstac calkiem fajna pasta
ok 8 jajek na twardo, puszka tunczyka, majonez, serek topiony, łyzeczka musztardy, pieprz..
Zóltka przetrzec na sitku i wymieszac z pozostałymi składnikami...
jajko farsz do jajek - smakuje wysmienicie
Jak zostanie resztka i smaruje na chlebie - tez pycha... |
A ja coś chyba skopałam robiąc tę pastę, bo smakuje tak średnio. Bardzo mocno czuć tuńczyka, chyba trzeba było dać go mniej... |
ja daje zawsze cała puszke..ale jak ktos nie przepada za tuńczykiem, to moze mu "nie spasowac"
Mi smakuje, i raczej zawsze słyszalam pozytywne komentarze z ust "jedzacych" nt tych jajek...
Ja ogólnie lubie tuńczyka... ale spotkalam sie z opiniami ludzi, ze np "sałatki z rybą nie jedzą"...wiec sałatki z tunczykiem nie tkną nawet..
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 22:46, 17 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
hmm, no ja własnie z tych dziwaków niejedzących sałatek z rybą
ale musze spróbować tego avocado
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 11:07, 18 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
tylko pamietaj, ze cebulke bardzo drobno a avokado najpierw pokroj w kosteczke a potem widelcem rozgniec.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gagusia
za stara na te numery
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 5163
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 11:44, 19 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Jak dojrzałe avokado, to nawet kroić nie trzeba, od razu się gniecie. Ja po kupieniu trzymam jeszcze ze 2 tygodnie w lodówce, żeby dojrzało.
Ostatnio wcinałam z cebulką i siekanym pomidorem, a wcześniej po prostu avokado z czosnkiem takim z wyciskarki - super sprawa.
|
|
Powrót do góry |
|
|
t_a_S
znawca NPR
Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Północ Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:25, 25 Paź 2010 PRZENIESIONY Sob 23:19, 02 Lis 2013 Temat postu: Pasty |
|
|
Już mam dość mięsa, macie jakieś przepisy na pasty do chleba, ale niestety bez nabiału, ryb, jajek, kakao, soi.
Zostaje jeszcze coś, co się by nadawało na pasty? Albo czym oprócz dżemu można posmarować kanapki, bo rano nie mam za bardzo czasu wymyślić nic więcej.
|
|
Powrót do góry |
|
|
asz-szamsu
pierwszy wykres
Dołączył: 20 Cze 2010
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Wto 10:25, 26 Paź 2010 PRZENIESIONY Sob 23:19, 02 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Dojrzałe awokado dobrze się rozsmarowuje, pastę można też zrobić na bazie soczewicy. Ja lubię też paprykarz warzywny - papryka, marchewka, pietruszka, trochę pomidora i ryż - bardzo dobrze się przechowuje, można zrobić więcej.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|