|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 9:24, 30 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
Waleczna zawsze tak slabo dopiekasz?
Ja maszyne juz teraz uzywam tylko do wyrabiania ciasta na drozdzowe. Zaden chleb w domu nie dorowna chlebowi z piekarni (naszej w DE).
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 13:43, 30 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
chodzi Ci o skórkę?
to nie jest słabo
takie zdjęcia, aparat mam kiepski, lampa mocno rozjaśnia
w moim wypiekaczu to jest średnie wypiekanie
na największe nie nastawiam bo mam później problem z jedzeniem takiego chleba (aparat ortodont.)
ze sklepu też nie lubię tych spieczonych, bladziochów też nie
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:57, 30 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
Smaka mi narobiłaś! A ja nadal mam inne wydatki Mój tata za punkty za paliwo mógł sobie wybrać jakiś prezent i właśnie wypiekaczchleba wybrał. I mówi że już kupowanego dawno nie jadł i ogólnie jest zachwycony
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 7:58, 31 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
Ja czasami kupuję - jak tak się zdarzy, że nie zdążę upiec. Rzadko.
Ale żaden chleb kupny nie smakuje mi tak, jak ten pieczony w domu. Ten domowy (czy to mój, czy mamy, czy od koleżanki pieczony w piekarniku) to można jeść i jeść sam, bez żadnych dodatków...
Oczywiście chleb lepiej jeść z umiarem, zwłaszcza, jak ktoś powinien o linię dbać
bebe, jeśli chodzi o wypiekacze to moim zdaniem lepszy jest z dwoma mieszadłami niż z jednym bo z jednym przy większym chlebie może słabo wyrabiać. Z dwoma przeważnie mają takie ułożenie chleba jak u mnie na zdjęciu widać - że jak otwierasz pokrywę to widzisz chleb z góry, w tych z jednym mieszadłem bywa, że chleb jest pieczony jakby pionowo.
A poza tym to one się za bardzo nie różnią, przeważnie wszystkie mają takie same programy, trzy możliwości jeśli chodzi o wagę chleba i trzy możliwości koloru skórki.
Gdzieś wyżej podawałam linki, jakie my mamy wypiekacze (tzn ja, mój brat i moja mama), są dobre, mogę polecić.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 8:11, 31 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
No bo wyglwda na bardzo jasny
U nas z kupnym wlasnie na odwrot. Nie powiem, pieklam pyszne chleby ale kupie lepsze. Poprotu tu jest taki dobry, moje umiejetnosci i checi nie starcza. A szkoda bo wychodzi duzo taniej.
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 8:21, 31 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
Kasik napisał: | No bo wyglwda na bardzo jasny
|
bardzo jasny nie jest, zależy też z czego robiony
próbowałam poprawić zdjęcia przed wrzuceniem tutaj ale już mi się nie chciało kombinować, jak coś fotografuję z bliska to tak wychodzi
w wypiekaczu na pokrywie nie ma elementów grzewczych więc i tak zawsze skórka na górze jest jaśniejsza niż na bokach, to akurat trzeba polubić
ja bym i tak nie zamieniła wypiekacza na pieczenie w piekarniku, raz, że mam kiepski piekarnik, nie bardzo nadaje się do pieczenia chleba i ciasta
a poza tym - ja nie lubię prac w kuchni, w wypiekacz wrzucasz składniki, zamykasz, nastawiasz program, wyjmujesz i tyle
ja nie lubię się babrać w kuchni
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 23:25, 24 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
A czy opada Wam chleb w czasie pieczenia? Bo mój tata cały czas ma z tym problem. Może ze 2 razy mu się udało dobrze, a tak to zawsze opada. I czasem jest smaczny, bez zakalca, "suchy", ale opadnięty. Ale ostatnio był jakby niedopieczony, czy mokry w środku. Znalazłam że może za dużo drożdży daje, albo za ciepłą wodę. I dzisiaj znowu robiliśmy ten sam chleb co ostatnio, ale biorąc pod uwagę to co wyczytałam i niestety już widzę że znowu opadł. W smaku nie wiem, jak sie upiecze to zobaczę.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 8:21, 25 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Jeśli opada to może zbyt długo wyrasta przed pieczeniem? Wtedy nie ma już "siły" rosnąć w piekarniku i opada.
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 12:40, 25 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
elwiraaa, ale w wypiekaczu opada?
a pamiętacie by składniki w odp. kolejności dawać?
drożdże nie mogą dotykać do soli,cukru i płynów bo zanim maszyna zacznie mieszać to trochę to potrwa i wtedy zachodzą reakcje jak drożdże dotykają
i wodę daje się zimną, tzn. taką w pokojowej temp. a nie ciepłą
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:40, 25 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Może zmniejszy ilość drożdży i to pomoże.Bo składniki po kolei daje, wodę też ostatnio pilnował żeby dobra temperatura była. No zobaczymy. Dzięki za odpowiedzi
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 9:45, 26 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
jak drożdży za dużo to faktycznie tak może być
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 9:51, 14 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
teściowie dostali takie super urządzonko do pieczenia chleba, może mi pożyczą, na to liczę (zreszą oni go pewne ani raz nie użyją bo bardzo anty-techniczni są), więc jak pożyczą, to może jutro upiekę swój pierwszy chlebek i w związku z tym mam takie pytanie, parzyłam jak tydzień temu jej córka piekła w tym i po wyciągnięciu ten chleb miał dwie dziury po tych mieszadłach, czy je można jakoś przed pieczeniem wyjąć, czy te dziury muszą być? bo patrzyłam w instrukcji i nic na ten temat nie pisze...
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 13:05, 14 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
można wyjąć mieszadła
robi się to po tym, jak usłyszysz pikanie sygnalizujące, że teraz jest moment na wrzucenie dodatków i wtedy maszyna będzie jeszcze jakiś czas mieszała a później można wyjąć mieszadła, wtedy w chlebie zostają tylko maleńkie dziurki po tych bolcach
albo jak maszyna wskazuje na wyświetlaczu, na jakim jest etapie czyli wyjąć można po ostatnim mieszaniu, zależy jaki wyświetlacz, nie wiem, czy każdy to pokazuje
moja mama zwykle wyjmuje mieszadła, ja nie
a tak w ogóle to dodatki (ziarna, żurawinę itd.) daję na samym początku, tzn. z mąką więc później już nie zaglądam wcale, sprawdzam tylko jak jest pierwsze mieszanie, czy konsystencja odpowiednia a później już nie, chyba, że akurat przechodzę to zerknę co tam z chlebkiem się dzieje
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:07, 17 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
mieszadeł ostatecznie nie wyciągałam, upiekłam chlebek z cebulką - przepyszny wyszedł
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:13, 17 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
cebulkę przysmażyłaś? czy suszoną dałaś? ja robiłam kiedyś pomidorowy chleb, był pyszny
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna
-> Kuchnia Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 11, 12, 13, 14, 15 Następny
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 11, 12, 13, 14, 15 Następny
|
Strona 12 z 15 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|