Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:14, 18 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
cebulkę delikatnie przysmażyłam
tylko mąż mi marudzi, że to urządzenie strasznie dużo prądu ciągnie jak myślicie?
Ale chlebek mu smakuje
Ostatnio zmieniony przez mamma dnia Wto 15:14, 18 Gru 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
buba
za stara na te numery
Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14381
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie i dolnośląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:56, 18 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Nawet jeśli, to chyba warto jeść domowy chleb bez żadnych polepszaczy smaku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 17:36, 18 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
ja mam wypiekacz już dłuższy czas, ponad rok
pieczywo kupne jest u nas w domu sporadycznie, jak np. tak wyjdzie, że potrzebuję a chleb nie zdąży się upiec
mąż do pracy kupuje sobie bułki, chleb nasz pieczony je w domu, głównie na śniadanie
rachunek za prąd (miesięczny) zwiększył się tak o mniej więcej 15zł
z tym, że ja piekę dla 4 os. rodziny
Ostatnio zmieniony przez walecznaS dnia Wto 17:38, 18 Gru 2012, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nana
za stara na te numery
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:42, 06 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
przeczytałam cały wątek
w nd upiekłam pierwszy w życiu chleb. był mokry w środku., twardy na zewnątrz. dziś piekła z mniejsza ilością wody i na wyższej półce. rewelacja !!!
pytanie do piekarzy piekarnikowych - pieczecie w papierze czy na gołej formie.? mój przepis mówił o papierze., ale on strasznie 'wrasta' w chleb
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 20:00, 06 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
ja smarowałam tylko olejem, papier faktycznie za bardzo się wrasta.
Nana niedawno muffinki teraz chleb- robisz postępy jestem z Ciebie dumna
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nana
za stara na te numery
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 22:25, 06 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
he he! robię już też biszkopty, a z nich rolady dla męża i torty dla siebie taka jestem zdolniacha!
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 22:50, 06 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
A ja zakwasu na chleb dalej nie zrobiłam..
Na żurek już robię 2 miesiące, nawet mąkę żytnią kupiłam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nana
za stara na te numery
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 8:55, 07 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
ja., na szczęście. mam zakwas od koleżanki
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 17:33, 07 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Ika mogę Ci wysłać tylko nie wiem jak by przeżyło taki szmat drogi
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 17:41, 07 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
o moze w koncu sie dorobie tego zakwasu Zadna filozofia tylko nie mam natchnienia
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:09, 30 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy była tu już o tym mowa... czy któraś z Was ma może kamień do robienia chleba/ pizzy?
Do tej pory chleb robiłam w zwykłych szklanych keksówkach wyłożonych papierem, ze względu na jego dość luźną konsystencję. Za to bardzo często robimy własną pizzę (najszybszy pomysł na obiadowych gości ).
Zastanawiam się też, na ile ekonomiczne jest używanie tego kamienia skoro musi się nagrzewać wcześniej... i czy nie zniszczy piekarnika? Mój niby może nagrzać się nawet do 250oC, ale trzeszczy przy tym przeraźliwie
Od tygodnia próbuję odważyć się na zrobienie własnego zakwasu...
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:20, 30 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Ptysiak mozna poprosić kogos o zakwas jak ci się nie chce babrać, np. Na zakwasowej mapie Polski albo np. Ode mnie a co do kamienia, darowałam sobie bo robię ciasto na pizze tylko z przepisu Kuronia i piekę na 250 stopniach i jest świetnie wypieczona, chrupka, pyszna
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:35, 30 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Do tej pory pożyczałam od Mamy lub Teściowej... ale zakwas od nich dość szybko się psuł. A obecnie chleb co drugi, trzeci dzień to jednak dla nas za często.
Wow, zakwasowa mapa Polski nie miałam o tym pojęcia! Spróbuję najpierw sama, ale dobrze wiedzieć, że są jeszcze inne źródła, a całkiem ich dużo w okolicy... Nie wiesz na ile ta mapa jest aktualna?
Ja swoją pizzę piekę w 230oC, cienka, dość chrupiąca, z różnymi ziołami w cieście Ale jednak różni się od takiej kupnej
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 7:07, 31 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Ptysiak a karmiłaś swój zakwas? Codziennie trzeba dodać trochę mąki żytniej i trochę wody. Mi do tego nie sprawdza się mąka z otrębami bo taki dziwny smak dostaje.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 12:48, 31 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Myślałam, że tylko na samym początku się go codziennie karmi, kiedy robi się go od zera, a potem regularne robienie chleba wystarczy...
Przynajmniej tak robi cały czas i moja Mama, i Teściowa. Zakwas jest (był ) chyba pszenno-żytni.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|