Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fiamma75
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16715
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 15:28, 31 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
My ostatnio robimy już wg własnych przepisów - proporcje są podane w instrukcji obsługi. My mamy Moulinex [link widoczny dla zalogowanych]
Mieszanki można dostać takie
[link widoczny dla zalogowanych]
Litewski jest the best
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 15:31, 31 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
A jak to jest z pieczeniem bulek? wyskakuja po prostu buleczki? bo tam, widze, jest forma chlebowa - w kazdym razie tak wyglada to okienko
a w instrukcji obslugi sa przepisy na rozne rodzaje chleba?
Ostatnio zmieniony przez kukułka dnia Czw 15:32, 31 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
fiamma75
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16715
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 15:43, 31 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Bułek nie pieczemy.
Są różne przepisy, ale dużo można samemu fantazjować
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:37, 02 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
mamay moulinexa. Zjedlismy razowy, teraz piecze się zytni. Mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 22:21, 02 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
ja robię sama.raz kupiłam mieszankę, ale rodzina orzekła, że do moich wynalazków się nie umywa
przepis podstawowy mam taki :
Chleb
5 łyżek maki pszennej 550
0,5 szklanki wody lub maślanki
2-4 łyżki zakwasu żytniego
składniki zaczynu wymieszać, przykryć i zostawić do przefermentowania na 12-16godzin w temperaturze ok. 21. St. C
Rano do maszyny
dodać do przefermentowanego zaczynu:
400g maki pszennej 550
50g maki żytniej
ok. 1 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
modyfikuję go zmieniając proporcje mąki, dodając ziarenka, prażoną cebulkę, zioła, uzywam też mąki razowej (wtedy dodaję miód zamiast cukru)
Ostatnio zmieniony przez juka dnia Sob 22:23, 02 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:41, 02 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Na razie robie z mieszanek, ale wypróbuję. przepisy juki. A ten zakwas żytni to taki jak na żurek?
A co ja znalazłam:
[link widoczny dla zalogowanych]
Ostatnio zmieniony przez kukułka dnia Sob 22:48, 02 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 12:54, 03 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
zakwas można wyżebrać w piekarni
lub zrobić samemu: kilka łyżek grubo zmielonej mąki żytniej i kilka łyżek wody rozmieszać w słoiku (konsystencja kwaśnej śmietany) zakręcic i zostawić w ciepłym miejscu na dobę - dwie. po tym czasie dodać znowu łyżkę mąki i wody, zamieszać i da capo . potem powtarzać operację jeszcze 2-3 razy, po ok. tygodniu zakwas powinien być gotów.
|
|
Powrót do góry |
|
|
fiamma75
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16715
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 17:19, 03 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
My robimy na drożdzach - też jest pyszny.
Ale używamy mąki pszennej 620 i żytniej 750, czasem dodajemy mąki z amarantusa. Chleb robimy zazwyczaj na mleku czasem na maślance lub na wodzie, bez cukru. Z dodatkow to na razie wypróbowaliśmy rodzynki
Juka, a kupujecie jeszcze pieczywo? My jedynie od czasu do czasu bułki
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 18:44, 03 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
fiamma75 napisał: |
Juka, a kupujecie jeszcze pieczywo? My jedynie od czasu do czasu bułki |
tak, jak jestem cały dzień w pracy - na moich głodomorów przydałby się piekarnik dwu albo trzykomorowy
ja na drożdżach też czasem robię jasny chleb, ale ciemny wolę na zakwasie. a cukier lub miód powodują, że skórka jest grubsza i bardziej chrupiąca.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:54, 07 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Ja juŻ pieczywa nie kupuję. upiekłam dziś litewski. A teraz musze drugi inny - maż nie lubi kminku.
A ktos juz robił dżem? ja właśnie zamierzam, ale bez pektyny, bo nei wiem, gdzie toto dostać.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bystra
za stara na te numery
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1339
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 15:46, 21 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Użytkowniczki machin do chleba - które marki/modele nadają się do robienia chleba na zakwasie? Miałam w rękach instrukcję do wypasionego Moulinexa i ... tak nic tylko drożdże i drożdże... a mąż na machinę zachorował i trzeba coś wybrać, zakupić i dać do zabawy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 16:02, 21 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Bystra, w każdej maszynie możesz robić chleb wg własnego widzimisię, niekoniecznie wg przepisu z instrukcji (także w Moulinexie).
Ostatnio nabyłam super książkę:
[link widoczny dla zalogowanych]
Jest tam mnóstwo przepisów i ciekawych pomysłów na chleb.
Polecam!
Ostatnio zmieniony przez micelka dnia Czw 16:02, 21 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 19:02, 21 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
na mojej machinie też napisane "drożdże i drożdże", a cały czas piekę na zakwasie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bystra
za stara na te numery
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1339
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 23:05, 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedź.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Iris
za stara na te numery
Dołączył: 16 Gru 2006
Posty: 2184
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 11:27, 27 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Mam pytania o aspekt ekonomiczny i czasowy
Jaki jest orientacyjny koszt upieczenia bochenka chleba i czy dużo z tym roboty?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|