Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pieczenie chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 13, 14, 15  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fiamma75
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16708
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 11:59, 27 Lut 2008    Temat postu:

Jeszcze nie widzieliśmy rachunki za prąd

Roboty malutko (pieczemy na drożdżach).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:02, 27 Lut 2008    Temat postu:

Koszt jednego bochenka- w zależności od tego jakiej mąki się użyje- pół kilograma mąki starcza na jeden bochenek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fiamma75
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16708
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:09, 27 Lut 2008    Temat postu:

My używamy taniej pszennej 620 1,25 za 1 kg ale dochodzi dodatek żytniej (1kg - 2,50) - starcza na ok. 5 bochenków, czasem z amarantusa (1 kg ok. 8-9 zł)
Dodatki- pestki dyni, pestki slonecznika, muesli, rodzynki, płatki owsiane, otręby
Drożdze -1 op. starcza na 10 chlebów
Jeśli robimy tylo na wodzie -to wycodzi taniej - można na mleku lub na jogurcie oraz na wodzie gazowanej - b. ładnie wyrośnięte
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:20, 27 Lut 2008    Temat postu:

chętnym mogę przesłać zakwas w słoiczku pocztą - da się, próbowałam. tylko nie za szybko, na razie nie mam czasu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:23, 27 Lut 2008    Temat postu:

Juka, a wiesz może jak zrobić zakwas miodowy? Jest takie coś w niektórych przepisach, ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji, jak to się przyrządza.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fiamma75
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16708
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:12, 18 Sty 2009    Temat postu:

Minał rok odkąd pieczemy chleb Zakpu automatu to było to!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
t_a_S
znawca NPR



Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Północ
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:06, 03 Mar 2009    Temat postu:

Ja tez kupiłam sobie automat, firmy Severin, wczoraj pierwsza próba i klapa, chleb zapadł się w środku, chociaż w smaku był dobry i strasznie się kruszył. Ale znalazłam przyczynę, dałam za dużo wody.

Mam zakwas bo piekłam wcześniej chleb w blaszce, ale tamten chleb wychodził mi gliniasty i strasznie ciężki, może chleby na zakwasie takie są?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
t_a_S
znawca NPR



Dołączył: 12 Cze 2008
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Północ
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:58, 09 Mar 2009    Temat postu:

A czy ktoś próbował piec np chleb żytni razowy w maszynie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Misiczka
mistrz NPR-u



Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 710
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:02, 04 Maj 2009    Temat postu:

Na majówce na działce zrobiliśmy nasz pierwszy bochenek - na początek z gotowej mieszanki pszenno-żytniej i z przepisu na opakowaniu. Pierwszy wogóle się nie zrobił, bo w trakcie była kilkugodzinna awaria prądu. Drugi trochę sypki wyszedł, ale całkiem dobry, na pewno lepszy od wszystkiego co można tam na miejscu kupic, więc co najmniej na wakacje nastawiamy się na pieczenie.

Z jakich drożdży robicie? Myśmy dali takie normalne, ale w przepisach dołazconych do automatu zalecają jakieś takie błyskawiczne, sypkie..?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aniąt
za stara na te numery



Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 5116
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Mazowsze
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 7:03, 05 Maj 2009    Temat postu:

novva napisał:
Mój mąż piekł chleb na własnoręcznie zrobionym zakwasie w zwykłym piekarniku. Smakował świetnie!


Mój też - dostał w pracy zakwas i upiekł w domowym piekarniku pyszniasty chleb z ziarnami słonecznika. Ale kto wie, może nas skusi ten automat...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maria
Moderator



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Irlandia jak narazie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 16:07, 10 Maj 2009    Temat postu:

Wlasnie sie piecze chlebek. Wprawdzie nie w moulinexie, ale tez mamy takie same funkcje

Fiamma, dodajesz zwykle mleko po prostu w miejsce wody?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maria
Moderator



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Irlandia jak narazie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:37, 11 Maj 2009    Temat postu:

Kurcze, normalnie chleb znika w godzine, nie mozemy sie opamietac I nawet ja mam gdzies, ze maselko, serek...mniam...jeszcze grube plasterki pomidora..jakie to pyszne Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:55, 04 Cze 2009    Temat postu:

dostalam zakwas, juhu!! jutro chcialabym upiec, tylko jak? Juko, licze na Ciebie pomoz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 20:40, 04 Cze 2009    Temat postu:

tu jest kilka fajnych chlebów również na zakwasie, robiłam polski i pszenno-żytni, oba dobre [link widoczny dla zalogowanych]

pierwszy jaki piekłam, tez pyszny:
5 łyżek maki pszennej 550
0,5 szklanki wody (plus 1-2 łyżki)
1-2 łyżki zakwasu żytniego
składniki zaczynu wymieszać, przykryć i zostawić do przefermentowania na 12-16godzin w temperaturze ok. 21. St. C

Rano do maszyny (lub miski i wyrabiać recznie)

dodać do przefermentowanego zaczynu:
400g maki pszennej 550
50g maki żytniej
ok. 1 szklanki wody
1 łyżeczka soli
ustawiam program do chleba na zakwasie.

teraz robię wyłącznie na wyczucie, pamiętając o paru podstawowych rzeczach, np. że mąka żytnia jest bardziej kleista i chleb będzie za wigotny jak dodam za dużo poza tym dodaję wszystko - od wędzonego boczku, podsmażonej cebulki, ziół do rodzynek lub śliwek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 20:47, 04 Cze 2009    Temat postu:

Kurczę, ja też bym chciała ten zakwas....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 13, 14, 15  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 13, 14, 15  Następny
Strona 4 z 15

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin