Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 9:41, 05 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
"1 szkalnakę mąki żytniej razowej wymieszać z 1/2 szklanki wody. Odstawić na 3 doby. Mieszać kilka razy dziennie aby napowietrzyć. Można użyć rozczyn z chleba żytniego razowego. Wówczas należy wyjąć go z lodówki na 2 godz. przed rozczynieniem ciasta."
Taki mam przepis na opakowaniu mąki razowej.
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 10:49, 05 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Spróbuję!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 14:06, 06 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
moj pierwszy chleb!!! poprostu szal pal, marzenie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 18:20, 06 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
do tego wlasnie wylicytowalam uzywany automat do chleba, jest u nas w miescie, to sobie odbiore. tylko 5,50 eurasa
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 20:02, 06 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
super Kasik
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 12:44, 07 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Zrobilas mi kasik swoim zdjeciem ochote na upieczenie chleba. Nie mam maszyny, ale sprobuje zrobic bez. Musialabym sfabrykowac zakwas w tym celu, ale nie widze tutaj w sklepach maki zytniej W zwiazku z tym pytanie-czy moge uzyc zurku slaskiego zamiast zakwasu bo akurat go mam Sklad ten sam... Zdaje sie, ze kukulka juz wczesniej zadala to pytanie, ale nie widzialam odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez Olenkita dnia Nie 12:46, 07 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 10:48, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
wczoraj byl pierwszy chleb z automatu, z gotowej mieszanki. hmmm nic specjalnego, moze dlatego ze czlowiek sie przyzwyczail do tutejszych chlebow, ktore sa poprostu rewelacyjne (no ale cholernie drogie ). teraz wlozylam druga mieszanke, troche ja zmodyfikowalam, zobaczymy co wyjdzie.
na tygodniu zrobie z zakwasu, 3 krokami, porzadny chleb, teraz chcialam poprobowac gotowe.
no i od dwoch dni choduje wlasne bakterie, pieknbie bulgocza
olenkita, zakwas mozna tez zrobic z orkiszowej albo zwyklej pszennej maki w zurku masz tez czosnek...
w jakim kraju mieszkasz, ze nie ma maki zytniej?
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 11:01, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
mi tez gotowe mieszanki nie smakują, czuć że sztuczne
zrobiłam kiedys chleb na żurku, może być, ale tradycyjny zakwas lepszy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 11:20, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
kasik napisał: |
olenkita, zakwas mozna tez zrobic z orkiszowej albo zwyklej pszennej maki w zurku masz tez czosnek...
w jakim kraju mieszkasz, ze nie ma maki zytniej? |
We Francji. Powaznie, szukalam juz w wiekszych i mniejszych sklepach i nie ma samej zytniej maki tylko mieszanka zytniej z kilkoma innymi, nie wiem czy mozna to wykorzystac do robienia zakwasu? Musze jeszcze zajrzec do sklepow bio. Poki co sprobuje zrobic chleb na zurku, wyjdzie pieczywo czosnkowe
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 11:39, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
można kupić tu dobrą mąkę i wszystkie dodatki do chleba [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:09, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
olenkita, w bio sklepie napewno kupisz, chyba ze wpadniesz do mnie do paryza mam 3 godziny pociagiem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:14, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
No to dawaj! Przyjezdzaj z worami maki!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 18:09, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
no druga mieszanka nie do porownania chyba dlatego, ze bio i kosztowala dwa razy tyle
juz pieteczke pochlonelam
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Sob 18:10, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
wow ale wygląda smakowicie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:12, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
moja babka drozdzowa upieczona w maszynie
|
|
Powrót do góry |
|
|
|