Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pieczenie chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 13, 14, 15  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 21:22, 13 Cze 2009    Temat postu:

Mniam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kukułka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 6:17, 14 Cze 2009    Temat postu:

nigdy mi taka wysoka nie wyszła... Super
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:49, 14 Cze 2009    Temat postu:

kukulko, ja jestem mistrz ciasta drozdzowego. mi zawsze wychodzi super
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aniąt
za stara na te numery



Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 5116
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Mazowsze
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:30, 14 Cze 2009    Temat postu:

kasik napisał:
kukulko, ja jestem mistrz ciasta drozdzowego. mi zawsze wychodzi super


a mnie jeszce nigdy drożdżowe ciasto nie wyszło Smutny Ja jestem mistrz sałatek Wesoly

A tu przepis, wg którego piecze mój mąż:




CHLEB
1 kg mąki pszennej 650
0,5 kg mąki orkiszowej lub żytniej razowej
0,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki otrąb
0,5 szklanki siemienia lnianego
0,5 szklanki ziaren słonecznika
0,5 szklanki pestek dyni
4 płaskie łyżeczki soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rękami, dodać 6,5 szklanki bardzo ciepłej wody, dokładnie wyrobić. Dodać zaczyn z lodówki i starannie wymieszać. Odłożyć 4 czubate łyżki ciasta na następny chleb. Zaczyn ten musi stać 4 dni, najdłużej do 10 dni, koniecznie w lodówce. Przełożyć ciasto do 2 nasmarowanych masłem blaszek 10 x 30cm (keksowych) do prawie połowy blaszki. Wygładzić łyżką maczaną w wodzie. Pozostawić na 8 godzin w temp. pokojowej i wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 200°C 1,5 godziny od momentu wstawienia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zoooje
pierwszy wykres



Dołączył: 12 Cze 2009
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 8:14, 15 Cze 2009    Temat postu:

hlebopechka . ru
Dla rosyjskojezycznych. U nas te automaty, to dopiero nowosc ;0
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:54, 16 Cze 2009    Temat postu:

ja idę na łatwiznę i piekę łatwiutki chleb bez zaczynu na drożdżach z ziarnami
prosty, szybki i nawet rąk nie brudzę
ale już mam w planach zaczyn, narobiłyście mi smaka
tylko kto mi "wyrobi"? Shocked


Ostatnio zmieniony przez walecznaS dnia Wto 18:54, 16 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 19:24, 16 Cze 2009    Temat postu:

zaczyn sam sie robi
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 19:34, 16 Cze 2009    Temat postu:

kasik napisał:
zaczyn sam sie robi

ciasto kasik, ciasto
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 19:52, 16 Cze 2009    Temat postu:

kochana, przeslij mi DHL-em, z checia wyrobie

ja kocham wyrabiac ciasta, szczegolnie drozdzowe. wtedy cala energie wkladam w nie. najlepiej mi wychodza jak jestem wsciekla, moge sie wyzyc Cool

a jak mam melancholie to wychodza mi zawsze takie aksamitne, dopieszczone
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 8:35, 17 Cze 2009    Temat postu:

Aniąt napisał:



Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rękami, dodać 6,5 szklanki bardzo ciepłej wody, dokładnie wyrobić. Dodać zaczyn z lodówki i starannie wymieszać. Odłożyć 4 czubate łyżki ciasta na następny chleb. Zaczyn ten musi stać 4 dni, najdłużej do 10 dni, koniecznie w lodówce. Przełożyć ciasto do 2 nasmarowanych masłem blaszek 10 x 30cm (keksowych) do prawie połowy blaszki. Wygładzić łyżką maczaną w wodzie. Pozostawić na 8 godzin w temp. pokojowej i wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 200°C 1,5 godziny od momentu wstawienia.


A skąd wziąć ten pierwszy zaczyn? Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:36, 17 Cze 2009    Temat postu:

no samemu zrobic
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 18:34, 20 Cze 2009    Temat postu:

micelka napisał:
Kurczę, ja też bym chciała ten zakwas....

moge wysuszyc i przeslac Ci moj Wesoly jest juz gotowy, zrobilam sobie sama, dzisiaj wypieklam pierwszy chleb na nim i jest....REWELA!!!!wszystkie mieszanki niech sie chowaja!!

dziewczyny jaki macie typ tego Moulinexa, mama moja chce sobie kupic Wesoly

moj pierwszy chleb na moim zakwasie:
[link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez Karafka dnia Nie 21:01, 21 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:38, 24 Cze 2009    Temat postu:

Dracena napisał:
"1 szkalnakę mąki żytniej razowej wymieszać z 1/2 szklanki wody. Odstawić na 3 doby. Mieszać kilka razy dziennie aby napowietrzyć. Można użyć rozczyn z chleba żytniego razowego. Wówczas należy wyjąć go z lodówki na 2 godz. przed rozczynieniem ciasta."

Taki mam przepis na opakowaniu mąki razowej. Wesoly


No to probuje robic zakwas wg tego przepisu. Kupilam jakas razowa make i juz drugi dzien to sie kisi ale wyszla jakas taka gesta papa, nie wiem czy taka ma byc ta konsystencja czy dodac wody? Na razie nie obserwuje zmian, zapach tylko taki jakis kwasniejszy...Nie wiem, czy dobrze mi to wychodzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:59, 24 Cze 2009    Temat postu:

olenkita, zaczyn robilam 5 dni, codziennie dodawalam lyzke maki i takiej cieplawej wody tak, zeby byla masa jak gestej smietany. musisz dokarmiac je codziennie, maks. poltora dnia bo one potrzebuja maki. pierwsza dobe mi troche zaczely bulgotac, potem im to przeszlo, ale to normalne. od 2-3 dnia tworzyla sie codziennie na gorze skorka i pokrywala sie bialymi punkcikami, to jest tez normalne. wazne, zeby lezaly w dosc cieplym miejscu! taki zaczyn po 5 dniach jest gotowy do uzycia, przy czym z czasem bedzie coraz lepszy! potem mozesz przetrzymywac w lodowce, dokarmiac rzadziej, bo one w niskiej temp. sa jakby w stanie spoczynku. zreszta jak bedziesz piekla 2 razy w tygodniu to bedzie optymalnie Wesoly jak chcesz to ci moge potem zrobic zdjecie mojego zaczynu, mozesz sobie porownac Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:08, 24 Cze 2009    Temat postu:

kasik napisał:
jak chcesz to ci moge potem zrobic zdjecie mojego zaczynu, mozesz sobie porownac Wesoly

ja chętnie zobaczę Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 13, 14, 15  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 13, 14, 15  Następny
Strona 6 z 15

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin