|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 21:22, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Mniam!
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 6:17, 14 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
nigdy mi taka wysoka nie wyszła... Super
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 17:49, 14 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
kukulko, ja jestem mistrz ciasta drozdzowego. mi zawsze wychodzi super
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aniąt
za stara na te numery
Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 5116
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Mazowsze Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:30, 14 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
kasik napisał: | kukulko, ja jestem mistrz ciasta drozdzowego. mi zawsze wychodzi super |
a mnie jeszce nigdy drożdżowe ciasto nie wyszło Ja jestem mistrz sałatek
A tu przepis, wg którego piecze mój mąż:
CHLEB
1 kg mąki pszennej 650
0,5 kg mąki orkiszowej lub żytniej razowej
0,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki otrąb
0,5 szklanki siemienia lnianego
0,5 szklanki ziaren słonecznika
0,5 szklanki pestek dyni
4 płaskie łyżeczki soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rękami, dodać 6,5 szklanki bardzo ciepłej wody, dokładnie wyrobić. Dodać zaczyn z lodówki i starannie wymieszać. Odłożyć 4 czubate łyżki ciasta na następny chleb. Zaczyn ten musi stać 4 dni, najdłużej do 10 dni, koniecznie w lodówce. Przełożyć ciasto do 2 nasmarowanych masłem blaszek 10 x 30cm (keksowych) do prawie połowy blaszki. Wygładzić łyżką maczaną w wodzie. Pozostawić na 8 godzin w temp. pokojowej i wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 200°C 1,5 godziny od momentu wstawienia.
|
|
Powrót do góry |
|
|
zoooje
pierwszy wykres
Dołączył: 12 Cze 2009
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 8:14, 15 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
hlebopechka . ru
Dla rosyjskojezycznych. U nas te automaty, to dopiero nowosc ;0
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 18:54, 16 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
ja idę na łatwiznę i piekę łatwiutki chleb bez zaczynu na drożdżach z ziarnami
prosty, szybki i nawet rąk nie brudzę
ale już mam w planach zaczyn, narobiłyście mi smaka
tylko kto mi "wyrobi"?
Ostatnio zmieniony przez walecznaS dnia Wto 18:54, 16 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:24, 16 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
zaczyn sam sie robi
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 19:34, 16 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
kasik napisał: | zaczyn sam sie robi |
ciasto kasik, ciasto
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:52, 16 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
kochana, przeslij mi DHL-em, z checia wyrobie
ja kocham wyrabiac ciasta, szczegolnie drozdzowe. wtedy cala energie wkladam w nie. najlepiej mi wychodza jak jestem wsciekla, moge sie wyzyc
a jak mam melancholie to wychodza mi zawsze takie aksamitne, dopieszczone
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 8:35, 17 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Aniąt napisał: |
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rękami, dodać 6,5 szklanki bardzo ciepłej wody, dokładnie wyrobić. Dodać zaczyn z lodówki i starannie wymieszać. Odłożyć 4 czubate łyżki ciasta na następny chleb. Zaczyn ten musi stać 4 dni, najdłużej do 10 dni, koniecznie w lodówce. Przełożyć ciasto do 2 nasmarowanych masłem blaszek 10 x 30cm (keksowych) do prawie połowy blaszki. Wygładzić łyżką maczaną w wodzie. Pozostawić na 8 godzin w temp. pokojowej i wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 200°C 1,5 godziny od momentu wstawienia. |
A skąd wziąć ten pierwszy zaczyn?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:36, 17 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
no samemu zrobic
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 18:34, 20 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
micelka napisał: | Kurczę, ja też bym chciała ten zakwas.... |
moge wysuszyc i przeslac Ci moj jest juz gotowy, zrobilam sobie sama, dzisiaj wypieklam pierwszy chleb na nim i jest....REWELA!!!!wszystkie mieszanki niech sie chowaja!!
dziewczyny jaki macie typ tego Moulinexa, mama moja chce sobie kupic
moj pierwszy chleb na moim zakwasie:
[link widoczny dla zalogowanych]
Ostatnio zmieniony przez Karafka dnia Nie 21:01, 21 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:38, 24 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Dracena napisał: | "1 szkalnakę mąki żytniej razowej wymieszać z 1/2 szklanki wody. Odstawić na 3 doby. Mieszać kilka razy dziennie aby napowietrzyć. Można użyć rozczyn z chleba żytniego razowego. Wówczas należy wyjąć go z lodówki na 2 godz. przed rozczynieniem ciasta."
Taki mam przepis na opakowaniu mąki razowej. |
No to probuje robic zakwas wg tego przepisu. Kupilam jakas razowa make i juz drugi dzien to sie kisi ale wyszla jakas taka gesta papa, nie wiem czy taka ma byc ta konsystencja czy dodac wody? Na razie nie obserwuje zmian, zapach tylko taki jakis kwasniejszy...Nie wiem, czy dobrze mi to wychodzi.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:59, 24 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
olenkita, zaczyn robilam 5 dni, codziennie dodawalam lyzke maki i takiej cieplawej wody tak, zeby byla masa jak gestej smietany. musisz dokarmiac je codziennie, maks. poltora dnia bo one potrzebuja maki. pierwsza dobe mi troche zaczely bulgotac, potem im to przeszlo, ale to normalne. od 2-3 dnia tworzyla sie codziennie na gorze skorka i pokrywala sie bialymi punkcikami, to jest tez normalne. wazne, zeby lezaly w dosc cieplym miejscu! taki zaczyn po 5 dniach jest gotowy do uzycia, przy czym z czasem bedzie coraz lepszy! potem mozesz przetrzymywac w lodowce, dokarmiac rzadziej, bo one w niskiej temp. sa jakby w stanie spoczynku. zreszta jak bedziesz piekla 2 razy w tygodniu to bedzie optymalnie jak chcesz to ci moge potem zrobic zdjecie mojego zaczynu, mozesz sobie porownac
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 18:08, 24 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
kasik napisał: | jak chcesz to ci moge potem zrobic zdjecie mojego zaczynu, mozesz sobie porownac |
ja chętnie zobaczę
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna
-> Kuchnia Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 13, 14, 15 Następny
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 13, 14, 15 Następny
|
Strona 6 z 15 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|