|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:44, 24 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Ja tez! Nic mi nie bulgocze i nie ma skorki... To juz druga doba, chyba dokarmie te zarloczne kultury bakterii maka i woda
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:38, 24 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
wyciagniety po dwoch dniach z lodowki, ze skorka na gorze:
po odsunieciu:
a to sa te punkciki, taki jasny nalot na moim ususzonym kawalku, ktory przechowuje dla mamy. taki nalot robil mi sie wlasnie przy robieniu zaczynu, teraz jak stal dwa dni tylko i do tego w lodowce nie zrobilo sie jeszcze to, ale zaczatki juz w paru miejscach byly. to jest calkiem normalne, wiec nie wyrzuc jak ci sie pojawi.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:57, 24 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Dzieki kasik. Ja trzymam moj zaczyn w kuchni kolo pieca, jest cieplo. Nalotu nie zaobserwowalam, konsystencja i kolorem przypomina troche ten Twoj ze skorka wyciagniety z lodowki. Zobaczymy, moze ta maka jakas trefna bo jak pisalam juz nie widzialam tutaj samej zytniej. Kupilam jakas razowa, pisze ze z czarnej pszenicy z Bretanii..hmm...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:12, 24 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
a to masz pszenna ale tez sie da, tylko inaczej wyglada, jest jasniejsza. rob dalej, tylko dokarmiaj regularnie!!
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 7:03, 25 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Ooo, a w Twoim linku jest zytnia! Musze w koncu ja wytropic.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 9:52, 25 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
no przeciez po to ci dalam, zebys tu nie sciemniala nas, ze we Francji takiej nie ma mowie ci, szukaj w necie i zamow sobie do domu
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 18:41, 23 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
tradycyjny orawski chleb ziemniaczany:
3kg dobrej pszennej mąki
około pół litra ugotowanych zmielonych ziemniaków
1 surowy, utarty ziemniak
10 dkg drożdży
1 łyżka cukru
sól do smaku
ciepła woda lub ciepły jogurt naturalny, ew. zioła typu czarnuszka, kminek
do mąki dodać ziemniaki, sól, cukier, drożdże rozrobic z płynem, poczekac aż zaczną "bąbelkować", dalej wyrabiać ciasto o konsystencji nieco gęstszej niż zwykłe drożdżowe. odstawić na 10-12 g. w ciepłe miejsce, wyrobić ponownie, ułożyć w blaszkach keksówkach i piec początkowo w gorącym (220), potem w średnio nagrzanym piecu (180-200).
z tej ilości wychodzi ok. 5 chlebów
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 19:20, 23 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Brzmi ciekawie. A jak smakuje?
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 19:22, 23 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
mi smakuje, jest dość mocno wilgotny i łagodny w smaku. zmodyfikowałam go dzisiaj za pomocą ziół (oregano i czarnuszka) i słonecznika, wyszło nieźle.
tak sobie pomyslałam, ze fajna byłaby też wersja z dodatkiem wędzonego boczku.
Ostatnio zmieniony przez juka dnia Czw 20:02, 23 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:32, 14 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
nie wiecie gdzie dokupić mieszadlo do moulinexa?pilnie potrzebuje
|
|
Powrót do góry |
|
|
giga
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 08 Cze 2009
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:37, 14 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
A dlaeczo zaczyn ma stać w lodówce? Jeśli ma rosnąć to trzeba postawić w ciepłym. Jak chce przechować zaczyn to wrzucam do lodówki...
|
|
Powrót do góry |
|
|
abeba
Gość
|
Wysłany: Śro 14:11, 04 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
słuchajcie, jak to pieczenie wychodzi cenowo? W sensie - ile wydajecie na składniki jesli pieczecie ten chlep regularnie. Mówię o jakimś podstawowym ciemnawym chlebku, nie jakiś odjazdach orkiszowo-bog-wie-co. czy inne pary potwierdzaja uwagi milgosi z peirwszej strony o mniejszym zuzyciu takowego chleba?
Bo tutaj 'chleb' jest bleeee i zastanawiamy sie czy nie poprosic Mikolaja o taka maszynę....
Ostatnio zmieniony przez abeba dnia Śro 14:21, 04 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 19:09, 04 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
mnie ostatnio z wyliczeń wyszło, że taki 80 dag bochenek pieczony na zakwasie (tatterowiec [link widoczny dla zalogowanych]) kosztuje ok. 3 zł, więc niewiele drożej niż takie "bardziejsze" chleby w piekarniach. Przy użyciu Machiny do pieczenia chleba, aczkolwiek u nas raczej Machina do wyrabiania chleba bo wolimy piec w piekarniku w keksówce (zdecydowanie zgrabniejszy wychodzi)
|
|
Powrót do góry |
|
|
abeba
Gość
|
Wysłany: Sob 11:03, 27 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Melduję, że od ok. 3 tygodni pieczemy. Mąż już jest wpraiony i mu super wychodzi chlebek. Kupujemy tu mąkę taką gruboziarnistą i wychodzi na drożdżach coś jak polski graham. Najlepszy chleb był na zakwasie, ale nie możemy sie z naszym zakwasem dogadać - jak potrzebujemy chleba, to on nie moze odżyć, a potem odżywa i musimy coś z nim zrobić, jakiś jest nieprzewidywalny.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karola
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 926
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 11:42, 27 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Mój pierwszy chlebek na zakwasie właśnie zaczął się piec, ale jakoś mam złe przeczucia
Zapowiedziałam, że nawet jak sie nie uda to go zjem więc mam obawy
Wcześniej piekłam bułeczka razowe z siemieniem i kminkiem i te wychodziły doskonale więc zobaczymy...
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna
-> Kuchnia Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 13, 14, 15 Następny
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 13, 14, 15 Następny
|
Strona 7 z 15 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|