Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 13:32, 25 Paź 2008 Temat postu: pieczone mięso, takie do chleba |
|
|
Czy ktoś mi może łopatologicznie powiedziec jak to się robi i podać dobry przepis. Nigdy nie robiłam mięs, zreszta nic nie robiłam, co ma związek z piekarnikiem. Przez wiele lat miałam zepsuty piecyk, w którym mozna było co jedynie podpiec pizze czy zapiekankę. Zresztą i to było nie lada wyczynem. Teraz mam nową kuchenkę i nowy piecyk!!!
No i chciałabym upiec mięso, ale jak??? Tylko się nie śmiejcie prosze...
Jeden przepis nawet znalazłam, ale nawet jego do końca nie rozumiem. Co znaczy np natrzeć mięso ziołami?
Proszę o pomoc. Zwszłaszcza, że mięso już czeka w lodówce....
Aha, kupiłam karkówkę. Ją poleciła mi pani w sklepie...
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 14:01, 25 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Natrzeć ziołami to natrzeć ziołami. posypujesz mięsko ziołami i je wcierasz tak, żeby się zgrubsza tego mięska trzymały, trochę oleju też warto dodać, żeby się to lepiej trzymało i suche ptem nie było. zostawiasz tak na jakiś czas. jak to do chleba to uformuj ją ładnie związując nitką. rozgrzewasz piekarnik i pieczesz w jakimś naczyniu żaroodpornym czy czymś (albo są jeszcze takie rękawy do pieczenia) aż będzie upieczone - nóż będzie wchodził w mięsko lekko.
*jeszcze można przed pieczeniem wsadzić w miesko kilka ziaren jałowca, co by lepsze było (nakłuwasz nożem troszkę mięsko i wsadzasz ziarenko)
Ostatnio zmieniony przez strzyga dnia Sob 14:08, 25 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 14:19, 25 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
karkówka jest dobra, bo nie wysycha. ja najpierw mięsiwo marynuję - tzn solę, smaruję oliwą, czasem winem, okładam liścimi laurowymi, pieprzem, cebulą, czosnkiem itp. po paru(nastu) godzinach zawijam w folię aluminiową i wkładam do gorącego pieca (180 st.) i piekę ok. godz/kg. pod koniec pieczenia można rozchylic folię od góry i podpiec na większym ogniu aby się zrumieniło.
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 14:43, 25 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
hmmm... choidzło mi dokłądnie o to samo, co juce, tylko chyba jakoś nie bardzo umiem to przekazać...
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 22:40, 25 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Dzięki dziewczyny, zaraz się zabieram, zostawię na noc i jutro będę piec. Tylko nie wiem jak to nitką obwiązać
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18905
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:51, 25 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
|