Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Karen
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 10:34, 23 Lis 2010 Temat postu: Piernik i pierniczki :) |
|
|
Niedługo święta, więc i przepis będzie świąteczny
Prawdziwy Piernik Świąteczny
Opis
Przepis ma jakieś 300 lat. Nie trzymajcie ciasta w metalowych naczyniach bo się zepsuje, ciasto aby dojrzało musi stać minimalnie 2 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu. Ja swoje trzymam w lodówce jak najdalej od zamrażarki. Do ciasta dodaję jeszcze posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, ale to tak już opcjonalnie jak ktoś lubi. Ciasto po upieczeniu, jeśli stoi w chłodnym miejscu może stać i kilka miesięcy o ile wcześniej nie zostanie zjedzone
Składniki
* miód naturalny 1/2 kg
* cukier 2 szklanki
* masło 250 g
* mąka pszenna 1 kg
* jajka 3 szt
* soda oczyszczona 3 łyżeczki
* sól 1/2 łyżeczki
* mleko 1/2 szklanki
* przyprawa korzenna do pierników 2-3 torebki
Sposób przyrządzenia
Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo niemal do wrzenia a następnie schłodzić. Do chłodnej, lub zaledwie letniej masy dodajemy stopniowo wyrabiając mąkę, całe jaja, rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną, sól i przyprawy korzenne. Starannie wyrobione ciasto przekładamy do kamionkowego, lub emaliowanego naczynia lub garnka (jeśli jest to naczynie emaliowane upewnijcie się czy nie ma odprysków). Naczynie z ciastem przykrywamy czystą lnianą ściereczką i wstawiamy w chłodne miejsce najmniej na 2 tygodnie bo dojrzało. Gotowe ciasto dzielimy na 3 lub 4 części w zależności od wielkości blaszki. Pieczemy w temp. 180 stopni aż będzie gotowy przeważnie jest to czas ok 30-45 minut. Gotowe placki studzimy, następnie zimne przekładamy dobrze wysmażonymi powidłami śliwkowymi.
Przepis znalazłam na jednej ze stron kulinarnych, opinie były bardzo pochlebne, więc zamierzam go w tym roku wypróbować
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12436
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 17:50, 18 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
hmm, znalazlam ten przepis gdzies na stronce, ale chyba nie zdąze go zrobic juz do swiat..(2 tyg lezakowania
macie jakies sprawdzone przepisy na smaczny szybki piernik?
|
|
Powrót do góry |
|
|
okoani
za stara na te numery
Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 1873
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Roztocze ;) Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 17:53, 18 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Dona - popatrz sobie na tej stronce: [link widoczny dla zalogowanych]
Ja drugi raz robię taki piernik, co leżakuje 6 tygodni Ale wychodzi coś naprawdę przepysznego.
edit: z tego co kojarzę na tej stronce jest nawet dosłownie przepis na "szybki piernik"
Ostatnio zmieniony przez okoani dnia Sob 17:56, 18 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 21:53, 18 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
z tej strony "piernik (prawie) jak litewski" - piekę od 2 lat - jest super i bardzo długo jest świeży (jesli coś zostanie )
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 13:53, 19 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
a ma ktoś przepis na piernika oszukańca z jabłkami? - super pyszne ciasto.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Nie 14:13, 19 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
dziewczyny a nie macie jakiegoś przepisu na piernik, który można teraz zrobić???
bo na ten oryginalny to juz za późno no chyba ,ze nie musi stać te 6 tyg. tylko wystarczy mu 5dni
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 15:30, 19 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
to chyba coś takiego:
wychodzi mokry, fajny piernik, jabłek nie czuć:
250 g mąki
200 ml mleka
100 g masła
100 g cukru
1 jajko
3 łyżki miodu
3 łyżki ciemnego kakao
1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody kuchennej ( sody do pieczenia)
2 jabłka
Jajko utrzeć z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodać przyprawę do piernika i kakao. Dodać mleko i mąkę, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać proszek do pieczenia i sodę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać.
Ciasto przelać do formy keksówki ( 12 x 22 cm) . Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka) .
ps. tylko te jabłka powinny być naprawdę duże, albo więcej małych
Ostatnio zmieniony przez strzyga dnia Nie 15:33, 19 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 15:00, 20 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
mk, napisał: | dziewczyny a nie macie jakiegoś przepisu na piernik, który można teraz zrobić???
bo na ten oryginalny to juz za późno no chyba ,ze nie musi stać te 6 tyg. tylko wystarczy mu 5dni |
mk, ten litewski nadaje się idealnie. Ja go będę piekła w czwartek pewnie dopiero.
|
|
Powrót do góry |
|
|
okoani
za stara na te numery
Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 1873
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Roztocze ;) Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:43, 20 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
A ja właśnie upiekłam placki piernika staropolskiego -zapach na cały dom obłędny Teraz jeszcze domowej roboty powidła śliwkowe i 2 pierniki (dla obu rodzin) będą gotowe do "skruszenia". A dla Nas zostanie kilkanaście pierniczków
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12436
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 22:36, 20 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
przyznam Wam sie do czegos, wczoraj zrobilam piernik wg jakiegos starego , podobno sprawdzonego przepisu..., nie wiem co sie stało, totalna porazka..., okropny zakalec..
Dzis od nowa, podejscie nr 2 do piernika i tym razem piernik litewski, z przepisu mrówki..
wyszło.. calkiem całkiem...
przeloze go jeszcze powidłami sliwkowymi i na wierzch dam polewe czekoladową...
mniam mniam
mk, smialo mozesz robic ten piernik...
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:10, 04 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Proszę przepis na ciasteczka pierniczki !! Justek?, Małgorzatka ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cera
za stara na te numery
Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 8066
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:15, 04 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
PIERNICZKI (około 40 sztuk, więc jeśli jesteście piernikożercami proponuję z dwóch porcji):
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżki miodu (topiony)
• 3/4 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 torebki przyprawy piernikowej
• 1 łyżka masła
• 1 średnie jajko (jeśli potrzeba dodatkowo jedno do posmarowania)
• około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka (zostanie trochę)
Z suche składziki mieszamy, dodajemy miód i masło, lekko podrabiamy i POWOLI łyżką dodajemy mleko-taką ilość by ciasto miało zwartą konsystencję, jeśli przedobrzysz dodaj trochę mąki. Wyrabiamy ciasto na gładką masę.
Na stole posypany mąką rolkujesz placek ok 1 cm grubości max, wykrajasz ciasteczka i na blaszkę wyłożoną papierem lub przetartą margaryną.
Pieczemy 150 stopni 10-15 minut.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:29, 04 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Wrzucę jak uda mi się cosia odkleić ode mnie
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:53, 04 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Super dzieki !! chyba z potrojnej porcji zrobie
A jak je przechowywac na to zmiekczanie ?? W scierce czy odkryte ??
Ostatnio zmieniony przez ika dnia Czw 12:55, 04 Gru 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cera
za stara na te numery
Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 8066
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:10, 04 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
W szczelnie zamkniętym pojemniku
|
|
Powrót do góry |
|
|
|