Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:37, 14 Mar 2007 Temat postu: Pizza |
|
|
macie jakis przepis na pizze na tkim cieście jak to z telepizzy? Uwielbiamy z telepizzy, ale chcę takie zrobic sama:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:46, 14 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Podpinam sie! Najlepsza telepizza serowa
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mag_dre
za stara na te numery
Dołączył: 01 Lip 2006
Posty: 2690
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:51, 14 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
czas: 20 min przygotowanie + 1,5h wyrastanie ciasta
ilosc porcji: 2
skladniki: 400 g mąki
40 g drożdży
6-7 łyżek oliwy z oliwek
woda
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
przyrzadzanie: Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z trzema łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pól godziny w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek, jedną czwartą szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 3 mm i ponakłuwać je widelcem
nie wiem czy to z tellepizzy ale ja mam taki przepis na ciasto pizzy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:11, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
I wychodzi cienkie, czy jak niesłodkie ciasto drożdzowe takie deserowe? Bo aj cgchce uniknąc puszystego ciasta.
Chyba jutro zrobie tę pizzę.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mag_dre
za stara na te numery
Dołączył: 01 Lip 2006
Posty: 2690
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 11:18, 04 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
kukułka napisał: | I wychodzi cienkie, czy jak niesłodkie ciasto drożdzowe takie deserowe? Bo aj cgchce uniknąc puszystego ciasta.
Chyba jutro zrobie tę pizzę. |
Ostanio ją robiłam i ciasto wyszło cieniutkie- nie puszyste. Dało się zjeść
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 12:31, 04 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
dobra pizza wymaga dobrej blachy i dobrego pieca - te same przepisy wychodzą przy zmianie warunków o niebo lepiej
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 14:56, 04 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
My pieczemy czasem na takim specjalnym kamieniu za kilkanaście PLN, ale przepisu nie mam niestety pod ręką, dawno już nie robiłam...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mag_dre
za stara na te numery
Dołączył: 01 Lip 2006
Posty: 2690
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 17:27, 04 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Ja robiłam na takiej elektrycznej patelni i jest nawet smaczna. Robiliśmy ją z mężem już drugi raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
brunette
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 295
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 18:46, 06 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Mag_dre,robiłam dziś pizze wg Twojego przepisu. Rewelacyjna!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
cma_
pierwszy wykres
Dołączył: 09 Gru 2010
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 23:40, 13 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
kiedys znalazlam przepis na ciasko jak z telepizzy z ziemniakami gotowanymi, ze niby ciasto wtedy nie jest takie suche, ale jakos nie koniecznie sie to sprawdzilo w moim przypadku.
Jednakże moze to byc wina maki, pieca, jaj itd.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Meanna
pierwszy wykres
Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 23:04, 18 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
moj przepis na ciasto do pizzy, robione na oko:
1 jednostka (np. szklanka) maki pszennej
2 jednostki maki razowej lub zytniej - jest ciezka, ciasto nie urosnie moco
mieszam w misce, dodaje szczypte soli
1 jednostka wody lub wody i mleka (pol na pol), cieple
1 lyzeczka cukru
drozdze - nie umiem powiedziec ile, jakies 30 gram
mieszam, odstawiam na 5-8 minut,
lacze suche i mokre, mieszam, przykrywam miske folia spozywcza, robie w niej dziurki widelcem i odstawiam na jakies 15-20 minut kolo kaloryfera lub wsadzam miske do garnka z ciepla woda
przerabiam ciasto, formuje kule, zmaruje ja 2 lyzkami oliwy i odstawiam na jeszcze 5 minut
formuje place, obkladam , pieke 20-25 minut, w temperaturze 220-240 stopni
|
|
Powrót do góry |
|
|
agu
za stara na te numery
Dołączył: 30 Paź 2007
Posty: 3298
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:21, 16 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Raz jadłam telepizzę, nigdy więcej. Ale może to od sieci zależy. W innej sieci zabił mnie tekst kelnerki "codziennie dostajemy świeże, mrożone ciasto". Odwiedzam tylko pizzerie, w których ciasto i wszystko robi się na miejscu na świeżo.
W domu pizzę robię "na oko". Ale najprostszy przepis od jakiego zaczynałam:
300 g mąki, ok. pół szklanki wody, łyżka oliwy (może być olej), drożdże (1/5 opakowania). Tam chyba jeszcze coś o soli było. Drożdże jednak rozrabiam z odrobiną cukru i mleka i dodaję rozpuszczone. Teraz nie bardzo chce mi się patrzeć na proporcje, ważne żeby podstawą była biała mąka (wrzucam też inne, ale muszą być w mniejszości), woda, olej albo oliwa i do tego drożdże. Ciasto musi się ładnie zagnieść. Odstawiam na 15-30 minut, czasem czeka dłużej. Potem na płasko i na blachę.
Najpierw sos z pomidorów, mogą być ze słoika albo puszki, z ziołami - prowansalskie albo sama bazylia, słodka papryka, pieprz, sól.
Dodatki - pierwsza była najlepsza, tylko kiełbasa, por i ser żółty. Teraz po prostu wrzucam co jest w lodówce.
Ostatnio zmieniony przez agu dnia Czw 13:23, 16 Paź 2014, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
anuszkaja
za stara na te numery
Dołączył: 18 Sie 2014
Posty: 1360
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:37, 23 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny, czy ktoras probowala pizzy, w ktorej "ciasto" robi sie z kalafiora? Wlasnie odkrylam takowy przepis, zapowiada sie ciekawie. Ale ostatnio to samo myslalam o babce ziemniaczanej a okazalo sie ze smak nam w ogole nie podszedl...
I tak sie zastanawiam czy wyprobowac, czy ugotowac tak jak planowalam zupe kalafiorowa
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aglaia
za stara na te numery
Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1556
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 14:49, 23 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Pizza to pizza. Im mniej udziwniona tym lepiej. Kalafior zuzylabym na kakafiorowa.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 15:12, 23 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Ciasto na pizze z kalafiora???
|
|
Powrót do góry |
|
|
|