|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 11:39, 13 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
dzisiaj znow bedzie ekspres...makaron sie gotuje, w tym czasie podsmazam na zloto cebulke na malej ilosci oleju, dorzucam posiekany szpinak (najczesciej zamrozony), dusze chwilke, dodaje z trzy zabki czosnku, zalewam 200 ml smietany 30tki (tak, tak, typowa smietana na bita smietane, ale dla mnie tylko taka sie nadaje do tego:P), doprawiam pieprzem, sola i muskatem. i taki szpinak podaje z makaronem, palce lizac
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 12:23, 13 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
mrówka napisał: | To jeszcze coś, co zaczęłam robic ot tak, a potem znalazłam w jakiejś książce z przepisami.
Hiszpańska tortilla
Przykładowe składniki - a tak naprawę obiad "na winie" = co się nawinie to na patelnię.
Na 1 porcję:
Cebula
ugotowane ziemniaki np. z poprzedniego obiadu/ ew. ziemniaki z mrożonki warzywnej/lub bez ziemniaków
kiełbasa/szynka/inne mięsiwo
ew.pieczarki
2 jajka
ew. ser żółty/mozzarella
Cebulę,pieczarki, szynkę podsmażyć, dodać ugotowane i pokrojone w plasterki ziemniaki - chwilkę smazyć razem. W osobnym naczyniu lekko ubić(dobrze rozmieszać jajka), doprawić solą pieprzem, ziołami (u mnie zwykle bazylia, tymianek, oregano). Masą jajeczną zalać składniki z patelni, posypać serem. Przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu aż jajka się zetną. Zsunąć na talerz składając na pół.
I gotowe - naprawdę nie zajmuje więcej niż 15-20 minut. |
U mnie to robi za sobotni omlet "sprzątanie lodówki". Do jajek tylko dorzucam łychę mąki i trochę mleka. W wersji mężowej to jest jajecznica.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:11, 13 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
juka napisał: |
3. pstrąg w całości pieczony w piekarniku - 20 minut |
Juka, a masz jakiś patent, żeby ten pstrąg był chrupiący? A nie taki "uparowany". Bo mi właśnie taki wychodzi - i z piekarnika, i z patelni
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 20:16, 18 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
trzeba piec krótko, wstawiać do nagrzanego pieca, ryba musi byc sucha - można obtoczyć w mące przed smażeniem/pieczeniem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:52, 19 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Dzięki, będę próbować
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 9:00, 21 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
A ja dziś rocznicowy obiad, z konieczności ekspresowy, bo zaraz wylatuję na uczelnię na resztę dnia. Danie sama wymyśliłam Ale myślę, że całkiem smakowite
A więc: "pierś z indyka w sosie szpinakowo-serowym" (nazwałam to pierwsza klasa )
Pierś z indyka w formie plastrów (równie dobrze z kurczaka albo schabowe - ja akurat miałam na stanie sznycle indykowe) rozbić i pokroić na małe kawałki (ok. 5x5 cm). Posypać je solą, obtoczyć w rozbełtanym jajku. Wrzucić na patelnię i przyprawiać: pieprzem ziołowym, czosnkiem granulowanym, papryką słodką i czym tam kto lubi. Podsmażać pod przykryciem do miękkości mięsa (ok 15 min.). Potem zalać sosem szpinakowym (i zagotować razem), który ja zrobiłam tak:
pure mrożone ze szpinaku wrzuciłam na patlnię na małą ilość masła, poczekałam aż się ugotuje, odsączyłam. Przyprawiłam (wg uznania), dodałam pokrojony na małe kawałki ser brie (camembert też będzie grał, jak sądzę) + 3 łyżki śmietany.
GOTOWE
PS - ja podam z ryżem, ale to już dzielnie mąż ugotuje
PS 2 - szkoda tylko, że nie ma dziś jeszcze III fazy
Ostatnio zmieniony przez bakteria dnia Wto 9:01, 21 Kwi 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
pinky
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 16 Lut 2007
Posty: 1164
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: 51°17'N 22°52'E Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 20:05, 22 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
U nas najlepiej sprawdza się na ekspresowy obiad:
817521200 albo 817520801...
W opcji ekonomicznej telefon do teściowej (przypuszczam, że jest jakiś limit, choć nie zamierzam sprawdzać jaki)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:29, 22 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
eee tak, ja mam szybciej sushi za rogiem, a o kebabie nie wspomne
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 15:04, 19 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Mi ostatnio niechcący wychodzi ekspresowo,
czyli przygotowałam wszystko, żeby sobie zrobic szaszłyki, pokroiłam mięsko (kupiłam filety z ud kurcząt, czy jakoś tak się to nazywało, mniejsze i lepsze do krojenia) gdy zorientowałam się, że nie kupiłam patyczków, żeby to nadziac. Spojrzałam, co prawda, przez chwile na drzewo rosnące za oknem ale wszystko wylądowało na patelni /pokrojona papryka, filety, cebulka, pomidorek, przyprawic wszystko oczywiście/ razem z ziemniakami z poprzedniego obiadu.
A wczoraj, ze względu na upał, to raczej obiadokolacja czyli miska sałatki greckiej z dorzuconymi do niej usmażonymi kawałkami kurczaka.
(sama nie wierzyłam, że byłam w stanie tyle pochłonąc)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:34, 07 Lip 2009 PRZENIESIONY Sob 22:53, 05 Kwi 2014 Temat postu: Obiad w 15 minut, rewelacja! |
|
|
Trafilam na wspanialy przepis dla milosnikow zielonego pesto. Uwaga, najlepiej kupiony swiezy (nie syfiasty w sloiku) lub robiony w domu, Juka kiedys zapodala przepis.
Gotujemy makaron spagetti lub linguine (takie grube spagetti), mieszamy z 3-4 lyzkami pesto, puszka ciecierzycy, 3 lyzkami pokrojonych zielonych oliwek i 3-4 lyzkami pokrojonymi w paseczki sun dried tomatoes (kurde, nie wiem, za moich czasow w Polsce tego nie bylo, teraz to chyba suszone na sloncu pomidory, takie zalane oliwa). Serwujemy na talerzu wylozonym w calosci salata lub inna zielenina. PYCHOTA, expresowe.
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 21:40, 07 Lip 2009 PRZENIESIONY Sob 22:54, 05 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
Brzmi smakowicie, tylko mój mąż by tego nie tknał. Jak będę miala czas, by zrobić dwa obiadki to się pokuszę o ten przepis.
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 22:05, 07 Lip 2009 PRZENIESIONY Sob 22:54, 05 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
Wszystko, co zawiera pesto musi być pyszne! Wypróbuję!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12436
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 9:54, 09 Lip 2009 PRZENIESIONY Sob 22:55, 05 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
ja robie sam makaron - grube wstążki z pesto (tylko czerwonym i tym "syfiastym" ze słoika
gdzie mozna kupic świeże pesto?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:41, 09 Lip 2009 PRZENIESIONY Sob 22:55, 05 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
Dona, serio najlepiej zrobic samemu, nie wiem jak czerwone, bo nigdy nawet nie probowalam, ale zielone swieze a te ze sloika ma nawet inny smak. O niebo lepszy. I bez konserwantow
|
|
Powrót do góry |
|
|
AnnaMaria
za stara na te numery
Dołączył: 01 Lip 2006
Posty: 2684
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 10:25, 28 Paź 2006 PRZENIESIONY Wto 17:48, 08 Kwi 2014 Temat postu: szybka wieprzowinka z ryżem:) |
|
|
ja jestem dopiero początkującą kucharką i ostatnio ksiązkę , którą namiętnie czytam to oczywiście ksiązka kucharska...ale teraz chcialabym podać własny przepis na szybki obiad...
1. dzień wcześniej umyć mięso pokroić i natrzeć przyprawami z czosnkiem i zostawić w lodówce;
2. na nastepny dzień, pokroić cebulkę (ja biore 4), i kilka ząbków czosnku
3. jak się podsmaży dołozyć do tego mięso
4. gdy mięso się zarumeni i bedzie już dobre dodać do tego sos np. słodko kwaśny...chwilę pomieszać i voila:)
5. w międzyczasie ugotować ryż, można też podać z sałatką
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna
-> Kuchnia Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6 Następny
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6 Następny
|
Strona 2 z 6 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|