|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
vanillka
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 327
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 8:02, 10 Mar 2009 Temat postu: pomysły na ekspresowe obiady |
|
|
Jako młoda mężatka szukam inspiracji - wtajemniczcie mnie proszę, jak to zrobić żeby się nie narobić A konkretniej, żeby oszczędzić na czasie.
Podzielcie się swoimi pomysłami na szybkie dania obiadowe. Chodzi mi o obiadki naturalne, najlepiej bez użycia torebkowych czy słoiczkowych półproduktów.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bystra
za stara na te numery
Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1339
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 8:27, 10 Mar 2009 Temat postu: Re: pomysły na ekspresowe obiady |
|
|
vanillka napisał: | Jako młoda mężatka szukam inspiracji - wtajemniczcie mnie proszę, jak to zrobić żeby się nie narobić A konkretniej, żeby oszczędzić na czasie. |
Złota rada:
zaangażować do gotowania męża. Wtedy proces przygotowania idzie dwa razy szybciej (jedno robi kotlety, drugie surówkę i obiera ziemniaki). Tak samo oszczędzają czas dyżury - jak jedno gotuje, drugie ma czas dla siebie.
Srebrna rada:
Robić obiady rzadziej, ale w wiekszej ilości. Zupa gotuje się sama - czas zajmuje tylko przygotowanie składników i mieszanie od czasu do czasu (2 udka/korpus + mrożonka). Kotlety można zrobić w ilości hurtowej i zamrozić. U nas sprawdza się "wielkie" gotowanie w weekend - 2 dania z weekendu dają nam ciepłe posiłki do środy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gagusia
za stara na te numery
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 5163
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 9:21, 10 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Jeżeli nie wymagasz codziennie mięsa, to polecam po prostu kaszę albo ryż z dowolną mrożonką warzywną - np. mrożone leczo + łyżka koncentratu pomidorowego, poddusić na oliwie, zagęścić odrobinę mąką i gotowe. Albo mieszanka chińska, wtedy bez koncentratu, bo mniej pasuje.
Ja jeszcze robię kaszę gryczaną z sosem pieczarkowym - pieczarki obieram, dzielę na 2 porcje, z czego jedną gotuję w niewielkiej ilości wody (można dodać garść mrożonej włoszczyzny, łyżkę masła/oleju, ew. grzybek suszony (wtedy jest bardziej aromatyczne), pozostałe pieczarki podsmażam z cebulką. To co się ugotuje (wystarcza 15-20 minut) potem się miksuje, a to podsmażone dorzucam, bo lubię kawałki pieczarek w sosie. No i często nie trzeba tego w ogóle zagęszczać mąką, bo samo to zmiksowane jest gęste. Ale jeśli wyjdzie za rzadkie, to oczywiście zagęścić.
Może być też fasolka po bretońsku, tylko taka na szybko wymaga jednak puszki z fasolką konserwową, chyba, że sobie namoczyłaś i ugotowałaś na zapas. Podsmażasz pokrojoną kiełbasę, dorzucasz posiekaną cebulę, za parę minut koncentrat pomidorowy/przecier, do tego ta fasolka z puszki (odlana z zalewy), dusisz jeszcze z 10 minut i też gotowe.
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 13:13, 10 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
1. kaszka kus kus , przygotowana wg przepisu na opakowaniu (czyli zalana wrzątkiem) i wymieszana z kukurydza z puszki - 5 minut
do tego pierś z kurczaka pokrojona w małe kawałeczki, zamarynowana poprzedniego dnia w zalewie z jogurtu naturalnego,vegety, łyżeczki musztardy i jajka - obtoczyć w tartej bułce i sezamie, smażyć na dość dużej ilości oleju - 5 minut
sałata lodowa z pokrojonym pomidorem z oliwą, solą i octem balsamicznym - 5 minut
sos czosnkowy = jogurt naturalny + majonez + roztarty czosnek 5 minut
jako że kaszka się robi w czasie smażenia a smazenie w czasie wyciskania czosnku to cały obiad można zrobić w 15 min.
2. arabskie risotto, 20 minut:
2 szkl ryżu umyć i osuszyć. stopić na patelni 4 łyżki masła, dodać migdały w słupkach lub dowolne posiekane orzechy (najlepsze pistacje, ale drogie ), garść rodzynek, wsypać ryz i prażyć minutę mieszając. potem stopniowo dolewać po chochli bulion (może być z kostki) - chochla bulionu, jak się wchłonie, to następna.tak aż do czasu kiedy zmięknie. przyprawić do smaku i odstawić na chwilę pod pokrywką, podawać posypane posiekanymi pistacjami i natką pietruszki.
3. pstrąg w całości pieczony w piekarniku - 20 minut, kupuję sprawione więc tylko sól pieprz i parę kropel cytryny. w czasie pieczenia pstrąga można zrobić sałatkę
4. ugotować makaron, świderki, muszelki lub podobny
podsmażyc przyprawione, pokrojone mięso z piersi lub udek kurzych
dorzucić "warzywa na patelnię", ale te bez ziemniaków w składzie i smażyć parę minut. dodać kilka łyżek śmietany i pokruszony ser pleśniowy lub zwykły żółty, wymieszać i wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika na 15 min. - razem to 20 min do pół godziny się robi, zależy od sprawności kucharza
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gagusia
za stara na te numery
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 5163
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 13:51, 10 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
A ja jeszcze w kwestii zup - jako podkład, zamiast kostki rosołowej, która jest dla mnie wysokiej klasy świństwem, robię po prostu bezmięsny niby-rosół, tzn. włoszczyzna z mrożonki (może być prawdziwa, ale szkoda czasu), oliwa z oliwek, sól, pieprz, ew. jakieś zioła. Po 15 minutach można robić z tego zupę, jaką kto sobie życzy
No, jeżeli robię grochówkę albo fasolówkę, to wywar robię na paru plastrach wędzonego boczku, pokrojonego na kawałki, które oczywiście potem zostają w zupie jako wkładka mięsna. Ale to już trochę dłużej trwa, choć roboty wiele nie ma, tyle że trzeba doglądać jak się gotuje, w odpowiednim momencie wrzucić groch i potem od czasu do czasu mieszać.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:56, 10 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
obiad w 15 minut?? kupic sobie szybkowar, a najlepiej dwa, maly i duzy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 14:01, 10 Mar 2009 Temat postu: Re: pomysły na ekspresowe obiady |
|
|
Bystra napisał: |
Robić obiady rzadziej, ale w wiekszej ilości. |
Święte słowa - ja wcinam właśnie ekspresowe naleśniki - coś mnie podkusiło, żeby sprawdzić czy w pudełku po lodach są naprawdę lody, a tu proszę, naleśniki!
Ja mrożę naleśniki, kluchy różne, pierogi (jak dostajemy od mam:)), kotlety... Albo, i tak jest zdrowiej, ale też ułatwia proces przygotowawczy, mrożę mięso poporcjowane, np. pokrojone na gulasz, na kotlety, etc.
|
|
Powrót do góry |
|
|
vanillka
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 327
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 14:57, 10 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Dzięki, jesteście wielkie.
Z gotowaniem na zapas i mrożeniem wypróbowane - rzeczywiście sprawdza się świetnie!
Czekam na dalsze pomysły, bo niestety mój mąż to trudny egzemplarz:
- ryżu nie lubi (w związku z tym gotowałam częściej makaron i...)
- makaron mu się przejadł
- ryb nie jada w ogóle
- za zupami nie przepada
Naprawdę ciężko dogodzić i powoli kończą mi się pomysły. To znaczy przyrządzam ciągle piersi z kurczaka w róznych odsłonach, bo lubi. No, na zmianę ze schabowym. Ciekawe tylko kiedy mu się przeje
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gagusia
za stara na te numery
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 5163
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 14:58, 10 Mar 2009 Temat postu: Re: pomysły na ekspresowe obiady |
|
|
Dracena napisał: | mrożę mięso poporcjowane, np. pokrojone na gulasz, na kotlety, etc. |
Ja też, bo mąż kupuje w makro, a to zwykle za duże porcje na 1-2 obiady (ile dni pod rząd można jeść ten sam gulasz?). No i skoro już i tak dzielę na mniejsze części, to mogę od razu pokroić np. na bitki.
Moja Mama nawet upanierowane schabowe mrozi, potem wyjmuje, rozmraża i prosto na patelnię.
|
|
Powrót do góry |
|
|
vanillka
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 327
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:07, 10 Mar 2009 Temat postu: Re: pomysły na ekspresowe obiady |
|
|
Gagusia napisał: | Moja Mama nawet upanierowane schabowe mrozi, potem wyjmuje, rozmraża i prosto na patelnię. |
Ja też tak robię, mrożę usmażone, ale raczej takie bez panierki, a po rozmrożeniu odgrzewam w jakimś sobie (np. ostatnio grzybowym). Wtedy mięsko fajnie mięknie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaczek1
mistrz NPR-u
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:54, 10 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
tunczyk z makaronem(przepis męża)
1. Gotujemy makaron nr. świderki
2. Wrzucamy na patelnie z odrobiną oliwy lub oleju puszkę odsączonego tunczyka w sosie własnym i chwilę smażymy żeby odparowala woda
2. Do podsmażonego tuńczyka dodajemy makaron i mieszamy. Wszystko wciąż na ogniu. Makaron musi się lekko podsmażyć.
3. Zdjemujemy z ognia dodajemy dużo koperku(może być suszony) i śmietanę 18%, tyle ile każdy lubi. Solimy i pieprzymy.
BARDZO SMACZNE I SZYBKIE
carbonara(ilość składników zalezy od upodobań - może modyfikować)
1. 1 średnia cebulka w średniej wilkości kostkę na patelnię
2. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojny w paski boczek wędzony(my kupujemy już taki pokrojony w super cienkie paski i tylko w paski kroimy). Wszystko musi się lekko podsamżyć. Tylko trzeba uważać na cebulę żeby się nie przypaliła.
3. Przykręcamy gaz i dodajemy małe pudełko śmietany 18. Mieszamy żeby się sos ciepły zrobił ale chyba raczej nie warto doprowadzać do wrzenia.
4. Dodajemy góre zielonej pietruszki(musi być świeża). Solim i pieprzy.
5. Podajmey z makaronem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
abeba
Gość
|
Wysłany: Śro 13:15, 11 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
samo krojenie piersi kurczaka na kawałki (z wycinaniem błon, żył itp.) zajmuje mi dłużej niż 15min
nawet zrobienie makoranu ze smeitaną i cukrem jakoś dlużej mi zajmuje niż 15 min
zwłaszcza że obiad przygotowuję już zrąbana zyciem ok 18-19.
Ostatnio zmieniony przez abeba dnia Śro 13:17, 11 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 15:48, 12 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
u mnie dzisiaj wlasnie ekspres: warzywa na patelnie plus cycek z kury w ziolach wloskich
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12436
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 19:09, 12 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
szybki obiad:
makaron plus sos serowy
sos: rozpuscic masełko w rondelku.. , nastepnie dodac śmietanę rozmieszaną z serem parmezanem startym....(ja kupuje gotowy w woreczku)
chwile potrzymac na ogniu..
Podawac z makaronem...
Specyficzny smak, mi smakuje ale mój mąz za tym nie przepada...(bo bez mięsa)
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 9:11, 13 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
To jeszcze coś, co zaczęłam robic ot tak, a potem znalazłam w jakiejś książce z przepisami.
Hiszpańska tortilla
Przykładowe składniki - a tak naprawę obiad "na winie" = co się nawinie to na patelnię.
Na 1 porcję:
Cebula
ugotowane ziemniaki np. z poprzedniego obiadu/ ew. ziemniaki z mrożonki warzywnej/lub bez ziemniaków
kiełbasa/szynka/inne mięsiwo
ew.pieczarki
2 jajka
ew. ser żółty/mozzarella
Cebulę,pieczarki, szynkę podsmażyć, dodać ugotowane i pokrojone w plasterki ziemniaki - chwilkę smazyć razem. W osobnym naczyniu lekko ubić(dobrze rozmieszać jajka), doprawić solą pieprzem, ziołami (u mnie zwykle bazylia, tymianek, oregano). Masą jajeczną zalać składniki z patelni, posypać serem. Przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu aż jajka się zetną. Zsunąć na talerz składając na pół.
I gotowe - naprawdę nie zajmuje więcej niż 15-20 minut.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna
-> Kuchnia Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6 Następny
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6 Następny
|
Strona 1 z 6 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|