Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

pomysły na ekspresowe obiady
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
vanillka
z NPR za pan brat :P



Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 327
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 8:02, 10 Mar 2009    Temat postu: pomysły na ekspresowe obiady

Jako młoda mężatka szukam inspiracji - wtajemniczcie mnie proszę, jak to zrobić żeby się nie narobić A konkretniej, żeby oszczędzić na czasie.
Podzielcie się swoimi pomysłami na szybkie dania obiadowe. Chodzi mi o obiadki naturalne, najlepiej bez użycia torebkowych czy słoiczkowych półproduktów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bystra
za stara na te numery



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 1339
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 8:27, 10 Mar 2009    Temat postu: Re: pomysły na ekspresowe obiady

vanillka napisał:
Jako młoda mężatka szukam inspiracji - wtajemniczcie mnie proszę, jak to zrobić żeby się nie narobić A konkretniej, żeby oszczędzić na czasie.

Złota rada:
zaangażować do gotowania męża. Wtedy proces przygotowania idzie dwa razy szybciej (jedno robi kotlety, drugie surówkę i obiera ziemniaki). Tak samo oszczędzają czas dyżury - jak jedno gotuje, drugie ma czas dla siebie.

Srebrna rada:
Robić obiady rzadziej, ale w wiekszej ilości. Zupa gotuje się sama - czas zajmuje tylko przygotowanie składników i mieszanie od czasu do czasu (2 udka/korpus + mrożonka). Kotlety można zrobić w ilości hurtowej i zamrozić. U nas sprawdza się "wielkie" gotowanie w weekend - 2 dania z weekendu dają nam ciepłe posiłki do środy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gagusia
za stara na te numery



Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 5163
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:21, 10 Mar 2009    Temat postu:

Jeżeli nie wymagasz codziennie mięsa, to polecam po prostu kaszę albo ryż z dowolną mrożonką warzywną - np. mrożone leczo + łyżka koncentratu pomidorowego, poddusić na oliwie, zagęścić odrobinę mąką i gotowe. Albo mieszanka chińska, wtedy bez koncentratu, bo mniej pasuje.
Ja jeszcze robię kaszę gryczaną z sosem pieczarkowym - pieczarki obieram, dzielę na 2 porcje, z czego jedną gotuję w niewielkiej ilości wody (można dodać garść mrożonej włoszczyzny, łyżkę masła/oleju, ew. grzybek suszony (wtedy jest bardziej aromatyczne), pozostałe pieczarki podsmażam z cebulką. To co się ugotuje (wystarcza 15-20 minut) potem się miksuje, a to podsmażone dorzucam, bo lubię kawałki pieczarek w sosie. No i często nie trzeba tego w ogóle zagęszczać mąką, bo samo to zmiksowane jest gęste. Ale jeśli wyjdzie za rzadkie, to oczywiście zagęścić.
Może być też fasolka po bretońsku, tylko taka na szybko wymaga jednak puszki z fasolką konserwową, chyba, że sobie namoczyłaś i ugotowałaś na zapas. Podsmażasz pokrojoną kiełbasę, dorzucasz posiekaną cebulę, za parę minut koncentrat pomidorowy/przecier, do tego ta fasolka z puszki (odlana z zalewy), dusisz jeszcze z 10 minut i też gotowe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:13, 10 Mar 2009    Temat postu:

1. kaszka kus kus , przygotowana wg przepisu na opakowaniu (czyli zalana wrzątkiem) i wymieszana z kukurydza z puszki - 5 minut
do tego pierś z kurczaka pokrojona w małe kawałeczki, zamarynowana poprzedniego dnia w zalewie z jogurtu naturalnego,vegety, łyżeczki musztardy i jajka - obtoczyć w tartej bułce i sezamie, smażyć na dość dużej ilości oleju - 5 minut
sałata lodowa z pokrojonym pomidorem z oliwą, solą i octem balsamicznym - 5 minut
sos czosnkowy = jogurt naturalny + majonez + roztarty czosnek 5 minut

jako że kaszka się robi w czasie smażenia a smazenie w czasie wyciskania czosnku to cały obiad można zrobić w 15 min.

2. arabskie risotto, 20 minut:
2 szkl ryżu umyć i osuszyć. stopić na patelni 4 łyżki masła, dodać migdały w słupkach lub dowolne posiekane orzechy (najlepsze pistacje, ale drogie ), garść rodzynek, wsypać ryz i prażyć minutę mieszając. potem stopniowo dolewać po chochli bulion (może być z kostki) - chochla bulionu, jak się wchłonie, to następna.tak aż do czasu kiedy zmięknie. przyprawić do smaku i odstawić na chwilę pod pokrywką, podawać posypane posiekanymi pistacjami i natką pietruszki.

3. pstrąg w całości pieczony w piekarniku - 20 minut, kupuję sprawione więc tylko sól pieprz i parę kropel cytryny. w czasie pieczenia pstrąga można zrobić sałatkę

4. ugotować makaron, świderki, muszelki lub podobny
podsmażyc przyprawione, pokrojone mięso z piersi lub udek kurzych
dorzucić "warzywa na patelnię", ale te bez ziemniaków w składzie i smażyć parę minut. dodać kilka łyżek śmietany i pokruszony ser pleśniowy lub zwykły żółty, wymieszać i wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika na 15 min. - razem to 20 min do pół godziny się robi, zależy od sprawności kucharza
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gagusia
za stara na te numery



Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 5163
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:51, 10 Mar 2009    Temat postu:

A ja jeszcze w kwestii zup - jako podkład, zamiast kostki rosołowej, która jest dla mnie wysokiej klasy świństwem, robię po prostu bezmięsny niby-rosół, tzn. włoszczyzna z mrożonki (może być prawdziwa, ale szkoda czasu), oliwa z oliwek, sól, pieprz, ew. jakieś zioła. Po 15 minutach można robić z tego zupę, jaką kto sobie życzy Very Happy
No, jeżeli robię grochówkę albo fasolówkę, to wywar robię na paru plastrach wędzonego boczku, pokrojonego na kawałki, które oczywiście potem zostają w zupie jako wkładka mięsna. Ale to już trochę dłużej trwa, choć roboty wiele nie ma, tyle że trzeba doglądać jak się gotuje, w odpowiednim momencie wrzucić groch i potem od czasu do czasu mieszać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:56, 10 Mar 2009    Temat postu:

obiad w 15 minut?? kupic sobie szybkowar, a najlepiej dwa, maly i duzy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:01, 10 Mar 2009    Temat postu: Re: pomysły na ekspresowe obiady

Bystra napisał:



Robić obiady rzadziej, ale w wiekszej ilości.


Święte słowa - ja wcinam właśnie ekspresowe naleśniki - coś mnie podkusiło, żeby sprawdzić czy w pudełku po lodach są naprawdę lody, a tu proszę, naleśniki! Wesoly

Ja mrożę naleśniki, kluchy różne, pierogi (jak dostajemy od mam:)), kotlety... Albo, i tak jest zdrowiej, ale też ułatwia proces przygotowawczy, mrożę mięso poporcjowane, np. pokrojone na gulasz, na kotlety, etc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vanillka
z NPR za pan brat :P



Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 327
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:57, 10 Mar 2009    Temat postu:

Dzięki, jesteście wielkie.
Z gotowaniem na zapas i mrożeniem wypróbowane - rzeczywiście sprawdza się świetnie!
Czekam na dalsze pomysły, bo niestety mój mąż to trudny egzemplarz:
- ryżu nie lubi (w związku z tym gotowałam częściej makaron i...)
- makaron mu się przejadł
- ryb nie jada w ogóle
- za zupami nie przepada
Naprawdę ciężko dogodzić i powoli kończą mi się pomysły. To znaczy przyrządzam ciągle piersi z kurczaka w róznych odsłonach, bo lubi. No, na zmianę ze schabowym. Ciekawe tylko kiedy mu się przeje
Yellow_Light_Colorz_PDT_30
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gagusia
za stara na te numery



Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 5163
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:58, 10 Mar 2009    Temat postu: Re: pomysły na ekspresowe obiady

Dracena napisał:
mrożę mięso poporcjowane, np. pokrojone na gulasz, na kotlety, etc.


Ja też, bo mąż kupuje w makro, a to zwykle za duże porcje na 1-2 obiady (ile dni pod rząd można jeść ten sam gulasz?). No i skoro już i tak dzielę na mniejsze części, to mogę od razu pokroić np. na bitki.
Moja Mama nawet upanierowane schabowe mrozi, potem wyjmuje, rozmraża i prosto na patelnię.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vanillka
z NPR za pan brat :P



Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 327
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:07, 10 Mar 2009    Temat postu: Re: pomysły na ekspresowe obiady

Gagusia napisał:
Moja Mama nawet upanierowane schabowe mrozi, potem wyjmuje, rozmraża i prosto na patelnię.

Ja też tak robię, mrożę usmażone, ale raczej takie bez panierki, a po rozmrożeniu odgrzewam w jakimś sobie (np. ostatnio grzybowym). Wtedy mięsko fajnie mięknie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
szpaczek1
mistrz NPR-u



Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:54, 10 Mar 2009    Temat postu:

tunczyk z makaronem(przepis męża)
1. Gotujemy makaron nr. świderki
2. Wrzucamy na patelnie z odrobiną oliwy lub oleju puszkę odsączonego tunczyka w sosie własnym i chwilę smażymy żeby odparowala woda
2. Do podsmażonego tuńczyka dodajemy makaron i mieszamy. Wszystko wciąż na ogniu. Makaron musi się lekko podsmażyć.
3. Zdjemujemy z ognia dodajemy dużo koperku(może być suszony) i śmietanę 18%, tyle ile każdy lubi. Solimy i pieprzymy.
BARDZO SMACZNE I SZYBKIE

carbonara(ilość składników zalezy od upodobań - może modyfikować)
1. 1 średnia cebulka w średniej wilkości kostkę na patelnię
2. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojny w paski boczek wędzony(my kupujemy już taki pokrojony w super cienkie paski i tylko w paski kroimy). Wszystko musi się lekko podsamżyć. Tylko trzeba uważać na cebulę żeby się nie przypaliła.
3. Przykręcamy gaz i dodajemy małe pudełko śmietany 18. Mieszamy żeby się sos ciepły zrobił ale chyba raczej nie warto doprowadzać do wrzenia.
4. Dodajemy góre zielonej pietruszki(musi być świeża). Solim i pieprzy.
5. Podajmey z makaronem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
abeba
Gość






PostWysłany: Śro 13:15, 11 Mar 2009    Temat postu:

samo krojenie piersi kurczaka na kawałki (z wycinaniem błon, żył itp.) zajmuje mi dłużej niż 15min
nawet zrobienie makoranu ze smeitaną i cukrem jakoś dlużej mi zajmuje niż 15 min
zwłaszcza że obiad przygotowuję już zrąbana zyciem ok 18-19.


Ostatnio zmieniony przez abeba dnia Śro 13:17, 11 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:48, 12 Mar 2009    Temat postu:

u mnie dzisiaj wlasnie ekspres: warzywa na patelnie plus cycek z kury w ziolach wloskich Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12436
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 19:09, 12 Mar 2009    Temat postu:

szybki obiad:
makaron plus sos serowy

sos: rozpuscic masełko w rondelku.. , nastepnie dodac śmietanę rozmieszaną z serem parmezanem startym....(ja kupuje gotowy w woreczku)
chwile potrzymac na ogniu..
Podawac z makaronem...


Specyficzny smak, mi smakuje ale mój mąz za tym nie przepada...(bo bez mięsa) Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 9:11, 13 Mar 2009    Temat postu:

To jeszcze coś, co zaczęłam robic ot tak, a potem znalazłam w jakiejś książce z przepisami.

Hiszpańska tortilla Mruga

Przykładowe składniki - a tak naprawę obiad "na winie" = co się nawinie to na patelnię.

Na 1 porcję:
Cebula
ugotowane ziemniaki np. z poprzedniego obiadu/ ew. ziemniaki z mrożonki warzywnej/lub bez ziemniaków
kiełbasa/szynka/inne mięsiwo
ew.pieczarki
2 jajka
ew. ser żółty/mozzarella

Cebulę,pieczarki, szynkę podsmażyć, dodać ugotowane i pokrojone w plasterki ziemniaki - chwilkę smazyć razem. W osobnym naczyniu lekko ubić(dobrze rozmieszać jajka), doprawić solą pieprzem, ziołami (u mnie zwykle bazylia, tymianek, oregano). Masą jajeczną zalać składniki z patelni, posypać serem. Przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu aż jajka się zetną. Zsunąć na talerz składając na pół.

I gotowe - naprawdę nie zajmuje więcej niż 15-20 minut. Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 1 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin