Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Porozmawiajmy o miodzie
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maria
Moderator



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Irlandia jak narazie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 15:45, 30 Lis 2013    Temat postu: Porozmawiajmy o miodzie

Czytam ostatnio sporo na ten temat i oczywiscie zrodla wszelkie sobie przecza Mruga

kto wie czy filtrowanie miodu (i podgrzanie do 40 stopni by odfiltrowac) nie zabija tego co w miodzie cenne plus odsiewa to co cenne jak pylek przeciez

Natrafilam na info, ze miod filtrowany to tyle co slodzik smakowy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 16:06, 30 Lis 2013    Temat postu:

Z tego co wiem to podgrzewanie juz powyżej 38 stopni powoduje stopniową utratę jego zdrowotnych wartości . Dodatkowo miod powinno sie spożywać z pasiek oddalonych nie wiecej niż 50 km od naszego miejsca zamieszkania , inaczej traci swoje terapeutyczne znaczenie , bowiem nie jesteśmy przyzwyczajeni do pyłków , alergenów ze środowiska od nas oddalonego . Wtedy miod moze uczulać nawet jak do tej pory ten sam gatunek ale z bliskiej nam pasieki nie uczulał .
Co do filtracji to nie mogę sie wypowiedzieć , bo nie wiem .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 16:19, 30 Lis 2013    Temat postu:

To chyba już tu nic nie przeczytam, by się nie denerwować...

Ale ja generalnie dużo miodu nie jem i głównie w celach kulinarnych a nie terapeutycznych. No może się czegoś dowiem. Wiem, że w warszawie modne jest robienie z łyżki miodu i wody i kilku tajemniczych składników mikstury, którą pije się na czczo.

Co do filtracji to bardzo możliwe. W końcu nawet obranie nożem owoców czy warzyw pozbawia je witamin ze względu na styczność metalu, więc wszystko jest możliwe...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mamma
za stara na te numery



Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 16:26, 30 Lis 2013    Temat postu:

My mamy swój miodek taki nie podgrzewany bardzo szybko krystalizuje ja właśnie taki lubie Wesoly
Ale nie jemu tez dużo swojego mamy niedużo z 1 ula a kupny drogi zwłaszcza taki nie chiński a slyszalam ze te z chin wręcz niezdrowe są bo tam są rośliny o pylkach trujących
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 16:29, 30 Lis 2013    Temat postu:

emma napisał:
Wiem, że w warszawie modne jest robienie z łyżki miodu i wody i kilku tajemniczych składników mikstury, którą pije się na czczo.
..

Dlaczego akurat w Warszawie ? Nie zauważyłam , zeby sie wszyscy tym zapijali Odkąd pamiętam np dziadkowie pili zawsze rano taka " miksturę " i nie był to bynajmniej przejaw jakiegoś snobizmu czy mody tylko wiedzy o jej dobroczynnych właściwościach Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elusiaczek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 16:29, 30 Lis 2013    Temat postu:

Warzywa i owoce też pod wpływem temperatury tracą jakieś właściwości przeciż.

Z miodem jest o tyle problem, że np. dodając do herbaty trzeba uważać, żeby właśnie nie była cieplejsza niż, nie pamiętam dokładnie - 38 stopni? Inaczej niewieli sens picia herbaty (ub mleka) z miodem w czasie choroby.
Dodawany do ciast też jest w celach tylko słodzących, bo właściwości pod wpływem temperatuty traci.

No i jeśli się w krótkim czasie nie skrystalizuje, to znaczy że nie jest najlepszej jakości. Nie wiem czy ze wszystimi miodami tak jest, ale z wiékszośią na pewno. Niektóre nawet świeże od u przy kupnie są już w postaci stałej a nie płynnej.

Dzieci poniżej roku nie powinny jeść miodu.

Ja tyle wiem o miodzie Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:04, 30 Lis 2013    Temat postu:

Gam piszę o Warszawie, bo wiem, ze wszystkie staruszki dookoła mnie właśnie piją. A ciotki z poza nie. Laughing Nie chodziło mi o snobizm, ale o taką bardziej pocztę pantoflową. Że wśród staruszek warszawskich się rozeszło i powszechnie stosują. Mam kilka starszych ciotek w różnych częściach Polski i one nie stosują tego specyfiku. Być może to tylko przypadek. Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:18, 30 Lis 2013    Temat postu:

Acha, chyba ze tak luz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koszatniczka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 22:19, 30 Lis 2013    Temat postu:

Miód naturalnie krystalizuje po pewnym czasie, zazwyczaj też trochę pod wpływem temperatury - na południu Francji utrzymuje się płynny dość długo. Ja rozmawiałam z pszczelarzem sprzedającym miód lawendowy, ten krystalizuje dość szybko i w dość duże i twarde kryształy już na początku listopada. Zalecał, żeby go mieszać, żeby tak bardzo nie stwardniał.
Kryterium skrystalizowany - nieskrystalizowany jest względne.

Najlepiej pić wodę z miodem i cytryną Wesoly
My jemy poranne kanapki z miodkiem Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Iskra
za stara na te numery



Dołączył: 15 Sie 2013
Posty: 4562
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: wlkp
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 15:39, 01 Gru 2013    Temat postu:

gam napisał:
i . Dodatkowo miod powinno sie spożywać z pasiek oddalonych nie wiecej niż 50 km od naszego miejsca zamieszkania ,


czy to oznacza, że jeśli mieszkam 70km od rodziców to nie mogę od nich brać miodu? Smutny czy skoro tam już mieszkałam to nic mi te alergeny nie zrobią?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 16:31, 01 Gru 2013    Temat postu:

Iskra to nie znaczy ze nie możesz , będzie miał po prostu mniej zbawienny wpływ na ciebie.
Muszę podpytac bo wsród znajomych mam osobę z wykształceniem pszczelarskim , cos mądrego powinna jeszcze na ten temat wiedzieć . Moze sa jeszcze jakieś ciekawostki ...
W necie jest tez sporo o tej wpływie odległości pasieki a spożywanie miodu jak znajdę to wkleję link.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 16:24, 30 Kwi 2011
PRZENIESIONY
Pon 20:39, 14 Kwi 2014    Temat postu: Miod domowej roboty ;-)

Jako ze mamy sezon na mlecze podam Wam bardzo latwy i oryginalny przepis na miod zrobiony przez ludzi. Zabawmy sie w pszczolki

Potrzeba:

200 kwiatkow mlecza( bez lodyzek)

Pol kg. cukru

Pol litra wody

Kwiatki nalezy rozlozyc na bialym papierze zeby jakies robaczki z nich wyszly. Nastepnie wrzucic do garnka z woda i zagotowac. Zostawic w wodzie na cala noc. Na nast. dzien przelac wode przez sitko, wycisnac kwiatki. Zagotowac wode z cukrem az bedzie miala wlasciwa, miodowa konsystencje ( trzeba uwazac bo moze sie zrobic gesta jak zywica albo byc za rzadka). Mozna dodac troche soku z cytryny i do sloikow. Zapewniam, ze smakuje jak naturalny miod w dodatku jest swietny dla zdrowia, przepis pochodzi z ksiazki zielarskiej-Leki z Bozej apteki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hikari
mistrz NPR-u



Dołączył: 20 Kwi 2011
Posty: 823
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: CB
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 18:52, 30 Kwi 2011
PRZENIESIONY
Pon 20:39, 14 Kwi 2014    Temat postu:

kwiat mniszka lekarskiego jest bardzo zdrowy nie tylko w postaci miodu, ale płatki kwiatów mlecza jak i listki (szczególnie wiosenne) są naprawdę zdrowe (głównie dla wątroby). Można dodawać do lekkich sałatek Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 19:19, 30 Kwi 2011
PRZENIESIONY
Pon 20:40, 14 Kwi 2014    Temat postu:

O tak Wesoly Polecam salatke ze swiezych listkow mniszka, startej rzodkiewki, szczypiorku, posiekanego jajka na twardo i doprawionej jogurtem naturalnym. Pycha! Tylko najlepiej zbierac na terenach z dala od jezdni.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cera
za stara na te numery



Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 8066
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 21:14, 30 Kwi 2011
PRZENIESIONY
Pon 20:40, 14 Kwi 2014    Temat postu:

Ja ten "miodzio" robię hoho lat, bo jest dobry podczas przeziębień, tyle, że ja dodaję dodatkowo sok z 3 dużych cytryn.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin