Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Posiłki nasze powszednie...
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 21:51, 08 Maj 2007    Temat postu:

przyślij mi Pana Męża na wychowanie coś czuję, że bym sobie z nim poradziła
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gaga
nauczyciel NPR



Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 21:55, 08 Maj 2007    Temat postu:

Kurierem od razu.
Tylko nie wiem czy da się zamknąć w kartonie Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
novva
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4956
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Mała Wieś przy Drodze

PostWysłany: Wto 22:10, 08 Maj 2007    Temat postu:

juka napisał:
ja jem makaron nałogowo...

Ty sobie możesz na to pozwolić, szczęściaro! Chciałabym móc jeść nałogowo, ale powinnam uważać na węglowodany, buuu, a tak lubię!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gagusia
za stara na te numery



Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 5163
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:29, 09 Maj 2007    Temat postu:

channel, bardzo proszę, przepis na polędwiczki Very Happy
pokroić w plasterki, obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni
wrzucić do garnka, dodać pokrojony albo przeciśnięty przez praskę czosnek (ja dałam 4 duże ząbki na ok. pół kilo polędwiczek), wsypać solidną ilość pieprzu - super wychodzi z zielonym, można go zmielić, ale lepiej trochę zmiażdżyć, żeby były też większe kawałki, ewentualnie część zmielić a część wsypać w formie ziarenek, liść laurowy, sól i właściwie tyle
dusić 20-30 minut, dolewając po troszku wody
ważne, żeby nie dusić za długo, bo wtedy się wysuszają i robią twarde

warzywka to najczęściej używam z mrożonek, ale w sezonie to często robię też takie duszone mieszanki, w które zależnie od nastroju i stanu posiadania wrzucam: cukinie, bakłażany, patisony, pomidory, pieczarki, cebulkę - raczej nie wszystko naraz Very Happy , ale to najczęściej używane składniki. no i jesteśmy wielbicielami fasolki szparagowej, zwykłej, ugotowanej z wody, z bułeczką zasmażaną, tudzież kalafiora w podobnej wersji. mój mąż bardzo też lubi frytki z selera - kroję selera w cienkie paski i smażę na jak najmniejszym tłuszczu na patelni
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kukułka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:59, 09 Maj 2007    Temat postu:

Frytki z selera????????? Ciekawe jak to smakuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
channel
za stara na te numery



Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 4863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 11:25, 09 Maj 2007    Temat postu:

mniam, mniam, aż się głodna zrobiłam! Gagusia, a pieprz surowy czy mozna dodać zielony marynowany? Po pracce szoruje po poledwiczki do sklepu! Yellow_Light_Colorz_PDT_04
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kajanna
za stara na te numery



Dołączył: 22 Cze 2006
Posty: 4032
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 11:29, 09 Maj 2007    Temat postu:

Ja też uwielbiam polędwiczki, ale duszone z cebulą i jabłkami. Pychota.
Też kroimy w plastry, obtaczamy w mące, obsmażamy, a potem dodajemy pokrojoną cebulę i jabłka i dusimy z dużą ilością majeranku. Im więcej jabłek i cebuli, tym lepiej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gagusia
za stara na te numery



Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 5163
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:12, 09 Maj 2007    Temat postu:

z marynowanym nie probowalam, wiec nie mam pojecia Confused
kajanna, te z cebulka i jablkiem tez brzmia smakowicie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kukułka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:37, 09 Maj 2007    Temat postu:

A co z tą tilapią, dziewczyny? Jak to długo piec w folii, jesli jest zamrożone?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:37, 09 Maj 2007    Temat postu:

a ja dzisiaj robie racuchy drozdzowe, bo mysle o nich od soboty. mena nie ma na obiedzie to moge zrobic, bo on nie jada slodkich rzeczy na obiad Wsciekly

mam tyle nauki, ze moze mi troche niezdrowego cukru pomoze ruszyc ta puste lepetyne Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kukułka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:43, 09 Maj 2007    Temat postu:

Jak robisz te drożdżowe racuchy? Ja czasem robię, ale takie zwykłe. Mój mąż by sie dał pokroić za codzienny słodki obiad. Nie mamy codziennie na słodko tylko dlatego, że to niezdrowo tak codziennie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:44, 09 Maj 2007    Temat postu:

normalne ciasto drozdzowe, no oze troche zadsze Very Happy ale dalam dzisiaj takie hmmm suszone skurki zmielone pomarancuzy, na smak i cukier pomaranczowy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Niania
Site Admin



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 15:37, 09 Maj 2007    Temat postu:

podzielę się z Wami moim prostym obiadkiem - kupiłam trochę indora i trochę schabu /na kilka dni robię hurtem z braku czasu później/ poplastrowałam przyprawiłam - sola pieprzem imbirem(indora tylko) kurkumą; obsypałam mąką -podsmarzyłam leciutko i wrzuciłam do naczynia żaroodpornego przekładajac plastrami jabłka i zórawiną do mięs. I piekłam. MNIAM!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:44, 11 Maj 2007    Temat postu:

ten przepis ściągnęłam od nigelli lawson rok temu, i teraz, szantazowana przez potomstwo, muszę go robić z raz w tygodniu (uwaga, duża porcja!):
Yellow_Light_Colorz_PDT_07

Makaron z klopsikami

Składniki:
Klopsiki:
- 80 g mielonego mięsa wieprzowego
- 80 g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajo
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku, starty
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki bułki tartej
- spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka stołowa masła
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek (nie-Extra Virgin)
- 700 g pomidorów z puszki w kawałkach
- szczypta cukru
- sól i pieprz
- 1/3 filiżanki plus 1 łyżka tłustego mleka

Przygotowanie:
Aby przygotować klopsiki: Wkładamy wszystkie składniki do dużej miski i dłońmi mieszamy, aby się połączyły. Następnie zaczynamy formować niewielkie kuleczki. Gotowe klopsiki układamy na papierze do pieczenia lub na talerzach wyłożonych przezroczystą folią i wkładamy do lodówki.

Aby przygotować sos: Wkładamy cebulę, czosnek i oregano do robota kuchennego i miksujemy na miazgę. Podgrzewamy masło i oliwę w głębokim, szerokim garnku i wykładamy do niego cebulowo-czosnkową masę. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Nie dopuśćcie do przypalenia sosu, pozwólcie mu tylko się zagrzać. Dodajemy pomidory i następnie wlewamy do garnka około 3/4 filiżanki zimnej wody ze szczyptą cukru, odrobiną soli i pieprzu. Gotujemy przez około 10 minut. Na tym etapie sos pomidorowy będzie nam się wydawał rzadki, ale nie przejmujcie się tym, bo zgęstnieje troszkę później. Mieszając dodajemy mleko i następnie pojedynczo wrzucamy klopsiki. W garnku nie mieszamy, dopóki klopsiki nie zmienią koloru na brązowy, w innym wypadku moglibyśmy je uszkodzić. Całość gotujemy przez około 20 minut, z pokrywką tylko częściowo zakrywającą garnek. Pod koniec gotowania próbujemy, czy całość jest odpowiednio doprawiona być może będziemy chcieli dodać troszkę więcej soli lub pieprzu.


p.s. gdyby ktos miałby fajne przepisy na makaron, to chętnie podkradnę Mr. Green . jestem uzależniona od kluchów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
channel
za stara na te numery



Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 4863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 20:15, 11 Maj 2007    Temat postu:

Gagusia, polędwiczki przednie. Dodałam zmiażdżony pieprz i trochę zielonego marynowanego. A do polędwiczek - frytki z selera i surówka s młodej kapusty. Było pyszne. Rodzinka pochłonęła wszystko. Całe 80 dkg mięsa!!!!! Mąż tylko odmówił zjedzenia frytek i surówki. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Następny
Strona 6 z 11

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin