Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 10:30, 23 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
cukinia na patelnie grilowa, bomba
ale z cukini to sie robilo przeciez leczo pamietam jak moja mama gotowala, mniam
kukulko dzieki za przypomnienie, ze musze kupic ten specjalny ryz do risotto sila forum
Ostatnio zmieniony przez Karafka dnia Pon 12:01, 23 Sie 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:23, 23 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
właśnie wcinam kotlety. Cukinia W plastry ok 1.5 cm. Jajko. Bułka tarta wymierzana ze staropolską marynata do mies Kamis. Obtoczyc w jajku. Z obu stron dać po plastrze sera żółtego. Znów w jajku i bulce. Smażycna oleju. A do tego risotta co wczoraj dać do duszęnią czerwone wino można ja nie dałam bo dla dziecka ale normalnie bym dała. Tak mi sie wymyśliło że to pasuje
|
|
Powrót do góry |
|
|
gaga
nauczyciel NPR
Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 14:29, 23 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
A ten ser nie wypływa podczas smażenia?
Panierka z przyprawą do mięs - ciekawe, tak jeszcze nie robiłam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:32, 23 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
My tez w dziecinstwie czesto jedlismy wlasnie taka cukinie jak kotlety! Bez sera, ale i tak pychota! A do tego zawsze sos czosnkowy na gestym jogurcie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:55, 23 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
ja wiele kotletów także z mięsa robię z serem. Topi sie ale nie wypływa. Skorupka sie robi
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 15:45, 23 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
kukulko wszystko pieknie ladnie, ale dajesz taki syf z Kamisa do zdrowej cukini? a fuj i dziecku? niespodziewalam sie tego po tobie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:44, 23 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
kukułka napisał: | właśnie wcinam kotlety. Cukinia W plastry ok 1.5 cm. Jajko. Bułka tarta wymierzana ze staropolską marynata do mies Kamis. Obtoczyc w jajku. Z obu stron dać po plastrze sera żółtego. Znów w jajku i bulce. Smażycna oleju. |
To ja robie podobnie ale z kabaczkiem, obtaczam w mace i jajku, sol pieprz i na oleju. Podaje z keczupem pycha!
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:56, 23 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
kukułka, a jaki dokładnie dajesz ten ser? bo ja kiedyś strasznie chciałam zrobić kotlety z serem ale ten ser mi sie roztopił i wszystko sie posklejało i wyglądało mało apetycznie...
|
|
Powrót do góry |
|
|
minnesota
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 11 Cze 2010
Posty: 1179
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Dolny Śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 15:46, 25 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Mmm, ja też się zażeram cukinią, kiedy tylko mogę!
Tego lata robię w kółko ratatuille, a potem jem cały dzień
Robię tak: (składniki na oko, bo i tak sporo zjadam w trakcie, czyli generalnie można wszystko dać inaczej):
- ok. 2 młodziutkie cukinie albo jedna duża
- ok. 5 pomidorów
- 2 cebule, 2 ząbki czosnku
- 1 duża papryka
Cebulę smażymy w dużej ilości oliwy albo oliwy z olejem (1/3 szklanki), tak żeby się nie przypaliła!, dodajemy posiekany czosnek, potem pomidory sparzone, obrane ze skorki i pokrojone (najbardziej lubię, jak część jest pokrojona bardzo drobno i rozwala się w duszeniu w sos, a część grubo, np. w ćwiartki, i zostaje w całości). Teraz, jak pomidory się rozwalają, dodajemy przyprawy: liście laurowe, zioła prowansalskie, tymianek, bazylię, czasem daję "Warzywko" i dodatkowo czosnek granulowany, pieprz, odrobinę cukru, sporo przecieru pomidorowego (ze 3 łyżki). Do tego papryka w dużych kawałkach, na końcu cukinia w półplasterkach. Dusimy krótko (10 minut?), doprawiamy, i już
Ja najbardziej lubię jeść samo, ale dla męża gotuję makaron, podsmażam pokrojoną kiełbasę z mocniej przysmażoną cebulką i wszystko mieszam.
A takie wyjątkowo szybkie danie:
Kroimy cukinię w kostkę i smażymy na oliwie, posypując granulowanym czosnkiem i solą, posypujemy startym serem żółtym, dodajemy do ugotowanego makaronu - pycha, jak ktoś lubi czosnek
|
|
Powrót do góry |
|
|
milunia
za stara na te numery
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:11, 25 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
takie ubogie dosyć te Twoje ratatouille
te prawdziwe francuskie robi się z bakłażanem na pierwszym miejscu
ratatouille bez bakłażana to jak Dynastia bez Aleksis
koniecznie go dodaj a potrawa nabierze smaka
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:33, 25 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
To Miluniu zapodaj jakis fajny przepis!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
minnesota
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 11 Cze 2010
Posty: 1179
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Dolny Śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:09, 25 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Milunia,
dodawałam wcześniej bakłażana czasem, ale mi nie podeszło specjalnie. To u góry to jest więc przepis, który mi się wykrystalizował i tak robię, ale jak się znajdzie w domu bakłażan to też ujdzie
|
|
Powrót do góry |
|
|
milunia
za stara na te numery
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:59, 26 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Maria napisał: | To Miluniu zapodaj jakis fajny przepis!! |
przepis minesoty jest dobry, po prostu brakuje w nim bakłażana
|
|
Powrót do góry |
|
|
gaga
nauczyciel NPR
Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:00, 27 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
milunia napisał: | ratatouille bez bakłażana to jak Dynastia bez Aleksis
koniecznie go dodaj a potrawa nabierze smaka |
Pod warunkiem, że lubi się bakłażany
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 17:32, 27 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Sie lubi!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|