Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gaga
nauczyciel NPR
Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 6:27, 23 Lip 2007 Temat postu: potrawy z cukinii |
|
|
Juka zasugerowała więc zakładam nowy temat.
Podzielę się, z wami przepisem na makaron z cukinią. Bardzo proste, a smaczne, aromatyczne i sycące:
- średnia młoda cukinia
- kiełbasa (np. śląska)
- makaron świderki
- cebula
- czosnek
- posiekana natka pietruszki i koperek (dużo )
- przyprawy wg gustu
Nie podaję ilości bo robię na oko, zresztą zależy jak kto lubi
No więc makaron należy ugotować. Kiełbaskę pokroić w paski i posypać jakąś przyprawą do mięs. Ja np. dodaję przyprawę do grilla. Kiełbaskę podsmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek.
Na koniec pokrojoną w dość grube paski cukinię. Dusić aż cukinia zmięknie. jak puści za dużo wody to odlać. Doprawić jeszcze vegetą i pieprzem, dodać pietruszkę i koperek, wymieszać z makaronem i gotowe.
można dodać zamiast kiełbaski pokrojoną pierś z kurczaka ale wtedy wychodzi drożej
A Maria może wogóle zrezygnować z mięcha i zrobić sam makaron z warzywami
Jeśli macie jakieś inne przepisy na cukinię to podzielcie sie proszę
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 15:29, 23 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Ja kroje w grube plastry, obtaczam w jajku i bulce (sol, pieprz) i smaze na malej ilosci oleju az zmieknie. Do tego robie sos z jogurtu naturalnego +wegety troche, duuzo czosnku zgniecionego, ciut pieprzu ziolowego i mielonej papryki. ta cukinia swietnie smakuje z takim sosikiem. I do tego np mlode ziemniaczki z koperkiem
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 15:33, 23 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
posiekana cebula i czosnek, podsmażone na oliwie, do tego pokrojona w grubą kostkę cukinia, sól i pieprz, poddusić , a gdy jest wystarczająco miękka dodaje sok pomidorowy (najlepiej domowy) i dusze jeszcze chwilę. pyszne ze świeża bagietką i czerwonym winem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kryśka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 18 Lip 2006
Posty: 1030
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 10:58, 28 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Najprościej jest pokroic w plastry, posolić i do lodówki. Jak puści sok - odsączyć, jeśli kto chce, to jeszcze przyprawić (może być nawet curry). Włożyc do piekarnika i zapiec aż będzie miekka.
U znajomych jadłam placki z cukinii: robi je się podobnie jak ziemniaczane, choć nie jestem pewna, czy białko nie powino byc ubite. Tamte placki były z dodatkiem miodu - najpierw wydawało mi sie to dziwne, ale potem się przekonałam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
fiamma75
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 16708
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:45, 28 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
A ja robię leczo z cukinii - mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 9:37, 30 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Albo zupa: na patelni podsmaża się cebulę i czosnek (jedna cebula na cukinię, czosnku, ile kto lubi), potem dorzuca pokrojoną w kostkę cukinię i wszystko razem z solą i pieprzem smażymy.
Na koniec łączymy z rosołkiem z kostki (żeby było szybciej ) i miksujemy wszystko razem. (Pół litra rosołku na cukinię). Na koniec dodajemy śmietanę (ja daję jogurt naturalny) i sypiemy koperek. Można ewntualnie dodać do tego przecier pomidorowy lub swieże pomidory podsmażyć z cukinią. Ale ja wolę samą cukinię.
Wychodzi świetna na gorące dni, lekka zupa-krem. Do tego grzanki, groszek ptysiowy czy sucharki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 10:00, 30 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
fiamma75 napisał: | A ja robię leczo z cukinii - mniam |
ja tez
wczoraj robiłam..
|
|
Powrót do góry |
|
|
gaga
nauczyciel NPR
Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 7:35, 31 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Dona napisał: | fiamma75 napisał: | A ja robię leczo z cukinii - mniam |
ja tez
wczoraj robiłam.. |
No nie sępcie się dziewczyny. Podzielcie się. Ja nigdy nie robiłam lecza wogóle
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 10:20, 31 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
hmm ja nawet nie wiem czy to do końca prawdziwe leczo, to co ja robie....leczo.. tzn takie "leczo wg mojego przepisu"
smaze cukinie w kostke, tzn dusze, do tego papryka, pomidor, cebulka., czosnek,., i ja daje tez mieso(piers z kurczaka)- ale moze byc sama kiełbaska
Podobna potrawe mozna zrobic z kabaczka..
A mama przysłała mi 2 patisony.. zastanawiam sie teraz, co z tego zrobić...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 18:41, 31 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Dona napisał: |
A mama przysłała mi 2 patisony.. zastanawiam sie teraz, co z tego zrobić... |
Do lecza zamiast cukini
Albo każdy inny przepis co jest z cukinią to dać patisona zamiast
|
|
Powrót do góry |
|
|
Makatka
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 10 Wrz 2007
Posty: 74
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: USA
|
Wysłany: Pon 20:47, 10 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Ja robie placek z cukinii, jest pycha.
Utrzec serek kremowy, dwa jajka, dodac sol, pieprz, zetrzec na tarce papryke czerwona, odsaczyc, pozniej cukinie rzaem ze skorka, dodac dos erka i jajek, wymieszac, na koniec dodac troche bulki tartej i piec w piekarniku ok 40 min. Polecam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 9:12, 11 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
I z czym go się je? Z grzaneczkami np. i furą jakiejś ekstra sałatki? Tak go sobie wyobraziłam... podoba mi się.
|
|
Powrót do góry |
|
|
gaga
nauczyciel NPR
Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 698
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 17:16, 11 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Makatka a na jakich oczkach się ściera ta paprykę i cukinię? Na dużych czy tak jak na placki ziemniaczane?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Makatka
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 10 Wrz 2007
Posty: 74
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: USA
|
Wysłany: Wto 18:05, 11 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Jesc mozna, jak sie chce. My zwykle z jakas salata.
A trzec na grubych oczkach oczywiscie. Oprocz cukini, czy papryki mozna dodac troche szynki, jak kto woli. Cukinie najlepiej zetrzec na koncu, bo szybko puszcza sok. A potem od razu do piekarnika.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:29, 26 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny, a czym byscie doprawily wege leczo?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|