Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
babajaga
za stara na te numery
Dołączył: 15 Lis 2013
Posty: 2645
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 13:02, 03 Cze 2015 Temat postu: Przepisy sezonowe |
|
|
Zachęcam do eksperymentów z kwiatostanami czarnego bzu. Można zrobić pyszny syrop (można go dodawać np do lemoniady czy drinków), wino albo nalewkę. Dobre są też kwiatostany smażone w cieście naleśnikowym. Do dzieła, póki kwitnie!
|
|
Powrót do góry |
|
|
krówka
za stara na te numery
Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5622
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:17, 03 Cze 2015 Temat postu: |
|
|
fajne dawaj przepisy na to. Ja tylko herbatki piłam
|
|
Powrót do góry |
|
|
babajaga
za stara na te numery
Dołączył: 15 Lis 2013
Posty: 2645
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:41, 03 Cze 2015 Temat postu: |
|
|
na syrop jest tu:
[link widoczny dla zalogowanych]
taki robię co roku, tylko daję więcej cytryny. Lemoniadę robi się z kilku łyżek tego syropu z wodą, lodem i cytrynką Dobrze się też komponuje w drinkach z ginem (w sensie dżinem, bo na tym forum gin to ginekolog, hehe)
Jeśli chodzi o kwiaty w cieście to robi się ciasto jak naleśnikowe, tylko sporo gęstsze.
Kwiatostany macza się w cieście i kładzie kwiatami do dołu na rozgrzanym tłuszczu. Jak ciasto się zetnie - odcinamy delikatnie (cały czas na patelni) łodyżki i odwracamy na drugą stronę. jak się zarumieni to gotowe. podawać z cukrem pudrem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|