Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 19:01, 04 Sty 2014 Temat postu: Przepyszna rybka |
|
|
uzylam po raz pierwszy mrozonych filetow dorsza (czas pieczenia w piekarniku 35 min na opakowaniu)
polozylam osobno 2 filety na folie i odrobinke masla na kazdy z nich po czym zamknelam folie. 10 min w piekarniku.
po 10 min sol, pieprz i troszke cytrynki, zamknelam i 10 min znow.
przygotowalam ok 2 lyzki tartego low fat sera, pomidor w kostke i szczypiorek i wymieszalam wszystko z pol lyzeczki majonezu (tylko tyle by sie polaczylo). to na ostatnie 15 min na rybe i juz bez zamykania folii.
o matko...mmmm.....
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Trulek
za stara na te numery
Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 1616
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 19:06, 04 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Pewnie fajne, może spróbuję
Mnie w tym roku zaskoczył pomysł na karpia pieczonego.
Dzień wcześniej obficie skropić sokiem z cytryny. Na noc do lodówki. Następnego dnia osuszyć, doprawić solą i pieprzem, panierować. Wyłożyć na blaszkę jedną warstwę ryby i piec aż się zarumieni. Dużo smaczniejsze niż smażone i zdrowsze.
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 19:07, 04 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
czy te filety były z glazurą ? Czy je rozmrażałaś przed pieczeniem ?
Jaki program w piecu i ile stopni ?
Nigdy nie piekłam ryby w piekarniku, zawsze w patelni więc spróbowałabym
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 19:10, 04 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
nie mialy glazury i nie rozmrazalam (kupione krotko przed obiadem). rozmrozone by sie piekly krocej.
180-200 stopni
|
|
Powrót do góry |
|
|
Trulek
za stara na te numery
Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 1616
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 19:10, 04 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Miałam w przepisie piec 30 minut ale... piekłam w sumie 50 minut bo nie zarumieniło mi się po 30 minutach. Wówczas przełożyłam na wyższy poziom na 20 minut. Temperatura 180 st.
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 19:13, 04 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Ale ja mam zawsze problem jak to wszystko piec, czy turbo grill, czy termoobieg, czy zwykły sam dół, czy góra dół ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 19:22, 04 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Ja nie mam takiego skomplikowanego piekarnika
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 19:36, 04 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Aaa..czyli sam dol
|
|
Powrót do góry |
|
|
Niania
Site Admin
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 7927
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 19:54, 04 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
ja robie wszystko góra dół, chyba ze coś pasuje do teromoobiegu (ryba nie)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 20:28, 04 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
mam elektryczny piekarnik,z wiatrakiem w srodku. Ale nie ma innej funkcji niz zwykla i grill.
|
|
Powrót do góry |
|
|
matunia
za stara na te numery
Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 20:47, 04 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
ika ja dorsza robie tak jak Maria w folii i wrzucam na 20 min 180 stopni termoobieg
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:00, 04 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Ja nieraz pieke rybke w piekarniku ale zawsze swieza nigdy nie prubowalam mrozonych filetow- bo jakos mi sie wydaje ze nasiakna ta woda-a nie znosze gotowanych ryb
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Sob 22:06, 04 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
a ja robię inaczej
mrożone ryby oblewam gorącą wodą aby glazura wodna odeszła
układam w naczyniu żarowym i zalewam sosem porowym
posypuję serem żółtym i zapiekam
sos porowy
pory dowolna ilość kroją i duszę na maśle na patelni, dodaję śmietanę z mąką i trochę sera żółtego, oczywiście sól pieprz
do tego ryż + jakaś surówka
pychota i trochę zdrowiej niż smażone
|
|
Powrót do góry |
|
|
Trulek
za stara na te numery
Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 1616
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 22:49, 04 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
mk, dzięki za inspirację
Podobnie robię rybę, w naczyniu żaroodpornym,ryba posolona ( wcześniej moczona w soku z cytryny), pasta szpinak + ser z niebieską pleśnią.
Pasta szpinak tzn :
na patelni szpinak+ 2 łyżki masła , 2 łyżki śmietany kremówki 30 % + zmiażdżony czosnek
Ostatnio zmieniony przez Trulek dnia Sob 22:50, 04 Sty 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 14:20, 10 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
super! dziś próbuję tej porowej
|
|
Powrót do góry |
|
|
|