Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:56, 01 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
nie
|
|
Powrót do góry |
|
|
hermiona
za stara na te numery
Dołączył: 15 Mar 2008
Posty: 4082
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 10:02, 08 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
mam dziś w lodówce ligawę wołową i chciałabym z niej zrobić pieczeń.
szukam po necie i widzę bardzo rozbieżne info na temat długości pieczenia. Od 1 h do 3 h
Wiecie może ile faktycznie trzeba to mięso piec?
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 10:23, 08 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Przepieczona wolowi a zrobi sie zylasta i nie do ugryzienia. Ja zawsze pieke na oko, co jakis czas nakrawam kawalek i sprawdzam poziom krwistosci. Pieke tak zeby bylo leciutko krwiste, albo juz cale wysmazone ale tak na granicy z krwistym bo inaczej potem sie robi koszmarna guma. Wszystko tez zalezy od grubosci kawalka i czy to bedzie w sosie jakims, czy bedziesz to podlewac czy raczej taka na sucho jak steki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
hermiona
za stara na te numery
Dołączył: 15 Mar 2008
Posty: 4082
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 10:58, 08 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Mam zamiar to podlewać, żeby powstał sosik.
A jak nakrawasz kawałek to co dokladnie sprawdzasz?
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 11:11, 08 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Jaki kolor ma mieso. Jak jest leciutenko rozowe to juz uwazam ze mozna jesc, albo bialorozowe. No i jak noz je kroi, jak gladko wchodzi, wyplywaja soki i jest wlasnie taki bardzo baldy roz, to takie biore. Jasny roz jeszcze nie, to zalezy jakie chcesz miec wysmazone. Ale jak je przepieczesz to bedzie guma a wolowine mozna jesc krwista. Ja sie jednak boje az taka krwista dlatego pieke na taka ledwo scieta i wtedy jest mieciusienka i soczysta.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 14:50, 08 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
pierwsze to trzeba by marynować tą wołowiną z 24 godziny żeby potem nie była twarda...
wołowinę rzadko piekę, ale godzina to na pewno za mało...
schab piekę 1,5 godziny to wołowinę na pewno dłużej, wbijając widelec można sprawdzać
Ostatnio zmieniony przez mamma dnia Sob 14:52, 08 Mar 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
channel
za stara na te numery
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 4863
Przeczytał: 8 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:00, 08 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Najlepiej zaopatrzyć się w termometr do mięsa ok. 7 zł,wołowina powinna mieć max 70 st. (termometr wbijamy w środek mięsa)- wtedy jest dobrze wypieczona, powyżej - nie da się już jeść. Jak nie ma termometru naciskam palcem - i po dotyku - sprężystości. Jak sprężyste i lekko odbija to już, a jak bardzo miękkie to jeszcze nie. Kilkogramowy kawałek chudej wołowiny piecze się ok. 1h.
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 10:14, 10 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny, mam takie pytanie: gdzie kupić w necie dobre sitko?
Chciałam zrobić rodzicom prezent - przyjechałam do nich i nie mogłam patrzeć na zardzewiałe sitka jakich używają... Pytam się mamy, dlaczego trzyma takie koszmary a ona na to, że mają mniej niż rok!
Macie może jakąś firmę do polecenia?
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 10:32, 10 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
koszatniczko, firma to chyba obojętnie, po prostu trzeba kupić plastik lub silikon - tak mi się wydaje
są fajne składane silikonowe, nie rdzewieją i mało miejsca dodatkowo zajmują
ja za to muszę poszukać jakiejś dobrej tarki, bo też szybko rdzewieją te zwykłe
|
|
Powrót do góry |
|
|
hermiona
za stara na te numery
Dołączył: 15 Mar 2008
Posty: 4082
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 10:43, 10 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Nieszczęsną ligawę piekłam 3 h i była wciąż twarda
Chyba faktycznie trzeba ją zamarynować wcześniej.
Albo nie kupować
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 10:50, 10 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
oj to mogłaś zalać wodą i bardziej tak ugotować hermiona...
ja bez marynowania to nie potrafię nic poza kurczakiem upiec jeszcze zwykle przy marynowaniu nakłuwam lub nacinam mięso jak duży kawałek jest
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 10:52, 10 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Dzięki Waleczna, ten silikon to może być fajna sprawa. W plastik nie wierzę, bo nie nadaje się do odcedzania z gorącej wody
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 11:00, 10 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
No my mamy też plastikowe.
Ja oprócz tarki (choć mam taką z Ikea z miseczka i ta jestfajna ale ma tylko dwie tarki ) nie mogę kupić obieraka. Czy tak trudno zrobić ostry i obierajacy skórkę a nie pół ziemniaka obierak?
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 11:10, 10 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
ja sobie cenię obieraczki z Ikea właśnie. jedną mam rok no i dopiero ostatnio myślałam o tym, żeby wymienić.
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 11:11, 10 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
W sklepie kolo mnie sa dobre obieraki Uwielbiam ten moj
Durszlak mamy metalowy od pieciu lat bez zarzutu, sitka z drobna siatka nie mam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|