Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:35, 14 Mar 2013 PRZENIESIONY Sob 22:38, 05 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
Jasne!
|
|
Powrót do góry |
|
|
hermiona
za stara na te numery
Dołączył: 15 Mar 2008
Posty: 4082
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 12:30, 31 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny chce zrobić gulasz wieprzowy ale jakiś lekki no bo karmię.
W każdym przepisie mieso sie najpierw podsmaza a potem dusi. Stąd moje gupie pytanie. Czy takie podsmazone mięso się liczy jako smazone czy mogę spokojnie robić?
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:42, 31 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
No co ty spokojnie mozesz podsmazyc
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 13:26, 31 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
W smarzeniu chodzi o długie smarzenie w oleju. Wtedy wytwarzają się te tłuszcze trans. Krótkie obsmarzenie nic nie szkodzi. Ale najlepiej jak smarzysz na oliwie maśle klarowanym lub oleju rzepakowym. Ale muszą być tloczone na zimno, czyli nie żaden kujawski. Tylko taki ciemny, pomarancz w brąz wchodzący. Ja kupuję 16 zł za butelkę.
Czuć różnice w smaku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Acayra
nauczyciel NPR
Dołączył: 13 Lut 2014
Posty: 628
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:46, 31 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
hermiona napisał: | W każdym przepisie mieso sie najpierw podsmaza a potem dusi. |
Smażenie przed duszeniem ma na celu zamknięcie porów w mięsie, żeby nie było gumowe. Nie musi być na dużej ilości tłuszczu, a wręcz jak masz dobrą patelnię, to nawet bez dodatkowego tłuszczu można się obejść. Ważne jest tylko krótkie obsmażenie mięsa z każdej strony w wysokiej temperaturze. Aczkolwiek, jeśli mięsko zamarynujesz chociaż na kilka godzin przed dalszą obróbką (a najlepiej jakby mogło przeleżeć w marynacie całą noc w lodówce), to etap ze smażeniem można spokojnie pominąć.
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 16:35, 31 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
podobno z tym zamykaniem porów to nie do końca prawda, przynajmniej gdzieś tak wyczytałam czy tam usłyszałam z ust W. Amaro
osobiście uważam jednak, że podsmażanie poprawia smak, więc podsmażam i nie przejmuję się gwiazdkami Michelin
emma jaki to olej i gdzie kupujesz? chodzi o ten za 16 zł? ja kupuję najtańszy rzepakowy z biedry, bo nie widzę różnicy między takim a kujawskim za prawie dychę. ale najczęściej smażę na oliwie, tylko że do wszystkiego pasuje.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 16:40, 31 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
a nie jest tak że na olejach tłoczonych na zimno się nie smaży?
bo ja słyszałam że wtedy się jakieś szkodliwe związki tworzą i właśnie na takich nie smaże tylko używam ich np. do sałatek itp.
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 17:58, 31 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
oleje rafinowane - smażenie
oleje tłoczone na zimno - na surowo
bebe ma racje
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 9:39, 29 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny, błagam, napiszcie mi, jak ubić mleko kokosowe, plissss.
Niby robię, jak piszą w internetach, ale mi nie wyszło Mleko było w lodówce ponad dobę, ubijałam tylko tę gęstą (wręcz twardą) część z góry, bez tej "wody", no i ani przez moment to nie miało konsystencji bitej śmietany, zrobiło mi się coś w stylu masła - tłuste grudy, w niczym nie przypominające tego, czego się spodziewałam. Nie wiem, może to wina mleka (kupiłam w rossmannie, nie ma żadnych emulgatorów, konserwantów itp). Czy może mi ktoś pomóc???
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 10:08, 29 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Brain a jesteś tego pana pewna? Bo ja czytałam, że właśnie oleje tłoczone na zimno są zdrowsze do smażenia bo nie mają tych tłuszczów trans. A w procesie podgrzewania np kułakowskiego to te trans już wtedy się tworzą.
Kogo się tu spytać by mieć pewność?
Agrafka, moja siostra ubija zawsze z fixem do śmietany, bywają takie bez mleka w proszku. Ja nigdy sama nie robiłam jeszcze.
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 12:41, 29 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
to może nie jest wprost odpowiedź na pytanie, jednak dziewczyna tłumaczy dlaczego te tłoczone na zimno nie nadają się
|
|
Powrót do góry |
|
|
Polly
za stara na te numery
Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 17:38, 29 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Ja też słyszałam, że trzeba dodać fix do bitej śmietany. A może skoro od razu wyszły grudy jak masło, to trzeba było jednak trochę z tym rzadkim zmieszać?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 17:51, 29 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
emma napisał: |
Kogo się tu spytać by mieć pewność? |
Może samego kułakowskiego?
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 17:58, 29 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Koszatniczka to nie dość, że wydaje tyle pieniędzy na olej to jeszcze się truje!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 14:15, 10 Sie 2014 Temat postu: |
|
|
no to udało nam się w końcu ubić to mleko kokosowe, ale nie za bardzo nam smakowało, inaczej sobie ten smak wyobrażałam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|