Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:33, 29 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
może ja też bym pomroziła pierogi... miałabym na po porodzie jak nie na święta
nie mroziłam nigdy, zwykle lepie na 2 dni i w lodówce trzymam surowe w jakimś naczyniu poprzekładane folią aluminiowa żeby mi się nie posklejały
|
|
Powrót do góry |
|
|
aleen
za stara na te numery
Dołączył: 09 Wrz 2014
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:27, 29 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Ja nie mam opcji by mrozić osobno rozłożone więc robię tak:
Po zrobieniu wrzucam na gotującą wodę z solą i olejem.
Gotuję 2 minutki i wyciągam na talerze a potem rozkładam na ścierce kuchennej by wyschły z jednej i drugiej strony. Potem pakuję w woreczki tak by wszystkie były na płask. Rzadko kiedy mi się zlepiają. Wrzucam potem zamrożone i gotuję od wypłynięcia 3 minuty.
Dużo zależy od ciasta. Ja wypracowałam sobie taki przepis.
3/4 kg mąki
1/6 drożdży
żółtko
trochę masła i soli
kubek gorącej wody
Drożdże w kubku zasypuję łyżeczką cukru odstawiam na kilkanaście minut. Zalewam gorącą wodą. Do miski robota wsypuję mąką, wbijam żółtko (ostatnio dałam 2 żółtka i wyszło za twarde ciasto) i dodaję masło i sól. Wlewam rozczyn. Mieszam hakiem na najniższych obrotach, aż się ciasto zbij ę w kulę. Można mieszać ręką ale jest gorąco w rączkę
Ciasto jest gładkie i elastyczne. Nie rwie się i nie rozpada (ale to może też zależeć od sposobu łączenia).
Z tej proporcji wychodzi ok 50-60 pierogów.
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 0:38, 30 Lis 2015 Temat postu: |
|
|
Dzięki za rady, na pewno skorzystam z któregoś sposobu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:47, 10 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Nie uniem robic pierogow, nie wychodza mi a dziecko tak lubi. Antytalent. Bede probowac za pare dni z kolejnego przepisu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:52, 10 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
pierwsze slysze drozdze do pierogow? ciekawe
Moja mama opanowala dla mnie pierogi bezglutenowe, nie moge sie doczekac swiat!!!
Mario, pierogi robilam tak:
Maka, woda, jajko (nie trzeba, ja wole dac) i odrobina miekkiego masla, szczypta soli i zagniatac na elastyczne ciasto. Nie ma, ze nie wyjdzie robi sie na oko!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:57, 10 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Z jajem akurat nie robilam bo wszyscy mowia, ze bedzie twarde...wole.twarde niz rozwalone
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:59, 10 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
nie bedzie twarde ale ja robilam bardzo cienkie ciasto na pierogi, jak ktos robi takie jak w barze mlecznym to moze byc twardsze niz bez jaja, fakt.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:05, 10 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Kurcze to biore Twoj przepis. Skoor wyjdzie ciasto na bank farsz bedzie paskudny haha. Ale probuje i probuje, Mlody u babci napycha sie pierogami na zapas biedaczek
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:08, 10 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
tylko daj wode ciepla, ale nie goraca.
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 12:47, 10 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Robię podobnie jak Karafka , dodaję mocno ciepłej wody plus roztopione masło na 1kg mąki ćwierć kostki i 2 jaja, jeszcze się nie zdarzyło żeby mi nie wyszło
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:48, 10 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
pierogi z kg maki, wow
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 12:56, 10 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Robię i zamrażam, jeden pieprznik
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:14, 10 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Jeny ale jazda z pierogsmi i woda, jedni mowia ciepla inni ze koniecznie goraca i jak czlowiekowi, ktiry sie nie zna ma wyjsc
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:17, 10 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
jak wyrobisz ciasto z goraca woda? rece se popatrzysz! pamietaj tez, ze dajesz jajko, wiec nie mozesz dac goracej wody.
gam, ale musisz dlugo przy nich siedziec, to nie moje nerwy
Ostatnio zmieniony przez Karafka dnia Czw 13:18, 10 Gru 2015, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:18, 10 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Nie gorąca, bo ciasto bedzie wysychało
Karafko od rozpoczęcia operacji "pierogi" do zakończenia równo za każdym razem 1,5 godz
Ostatnio zmieniony przez gam dnia Czw 13:20, 10 Gru 2015, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|