Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:37, 10 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Niech ktos tu przyjedzie i mi po prostu pokaze haha a najlepoej zrobi to zamroze
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:43, 10 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
defintywnie za dlugo gam ja z tych co wparowuja do kuchni i zaraz chca miec obiad no chyba ze rosol, temu to daje czaaaaaasu ale on sie sam gotuje
|
|
Powrót do góry |
|
|
aleen
za stara na te numery
Dołączył: 09 Wrz 2014
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:46, 10 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Drożdże sprawiają że ciasto jest pulchne. Żółtko zabezpiecza przed rozwaleniem.
Z mniej niż 3/4 kg mąki to ssię nie opłaca majdan rozkładać.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:53, 10 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Karafko ja zaparzam mąkę odrobiną wrzątku. Miesza się z mąką nożem czy łyżką drewnianą i zanim doda się jajka to ostygnie. Ka daję jeszcze trochę oleju jak ktoś będzie chciał to poszukam proporcji. Z drożdżami to tylko pieczone robiłam. Przepyszne są z farszem z boczniaków.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:12, 13 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Udaly sie!!!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:13, 13 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Bomba!!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 11:13, 14 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
ja też robie ciasto na pierogi bez drożdży, ja lubię jak ciasto jest dość cienkie i dużo farszu
|
|
Powrót do góry |
|
|
buba
za stara na te numery
Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14381
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie i dolnośląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 15:06, 14 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Mario, super!
|
|
Powrót do góry |
|
|
krówka
za stara na te numery
Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5622
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 17:13, 14 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
ja lubie takie jak bebe tylko najlepiej z miesem albo z jagodami. Teraz juz nie mogę jesć takich rzeczy ale pamięć pozostała
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 16:39, 31 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
rok temu wyszły mi świetne ogórki w occie, tylko zgubiłam przepis, wiec teraz jak robiłam dałam tyle samo wszystkich składników tylko nie wiedziałam w jakich proporcjach ocet dac i wzięłam z jakiegoś innego przepisu no i za dużo tego octu jest sa za ostre wczoraj otworzyłam pierwszy słoik
da się coś z tym zrobić? czy już nie ma dla nich ratunku
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 17:10, 31 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Oj chyba już za późno, bo ten ocet przeżarł wszytko.
No bo co, moczyć z cukrem? To chyba nic nie da takim ogórkom.
Może lepiej pomyśleć do czego użyć by dania nie zmarnować.
Współczuję ja tak kiedyś pieczarki w occie zepsułam. Tyle pracy i nie dawało się zjeść.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 15:05, 12 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Hej, mam pytanko
Planuję wykluczyć z diety białą mąkę. Już od jakiegoś czasu wypiekam chleby na razowej ale mam pytanie odnośnie pieczonych okazyjnie ciast - czy zastąpienie białej mąki razową łączy się z jakąś konkretną modyfikacją w przepisie ( np więcej drożdży, proszku do pieczenia, sody...albo innego składnika) a jeżeli tak to w jakich proporcjach?
Pytanie drugie- czy uzywalyscie ksylitolu w proszku jako zamiennik cukru? Np. do wypieków czy domowych jogurtów? Czy bardzo zmienia smak? Łyżeczka ksylitolu odpowiada lyzeczce cukru? W zasadzie słodycze jem sporadycznie i cukru mało używam ale chcę mu powiedzieć definitywnie adieu i okazjonalnie zastąpić tym ksylitolem, ma ktoś doświadczenie w jego używaniu?
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 17:01, 12 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Olenkina są różnice.
Niektóre ciasta z ksylitolem mi po prostu nie wychodziły. Zakalec i tyle. Ksylitol to jednak alkohol nie weglowodany i to chyba czasem jest różnica. Ale ciastka zawsze wychodzą. Mi przynajmniej.
Na ksylitolu masz napisane ile to łyżeczka.
Z maka razową też mam kłopot. Generalnie jest cięższa. Ale nie wiem jak to traktować czy wobec tego sypać więcej na objętość czy mniej na masę. Wiem że jak na szklanki na ciasto drożdżowe to trzeba wiecej drożdży bo nie uniesie się.
Może ktoś ma lepszą wiedzę.
Ja teraz często do białej dosypuje razową, bo jednak ciasto z białą jest inne w smaku. I samą razową nie ryzykuje. Chyba że jest w przepisie.
A, Olenkita, dawno Cię nie widziałam.
Ostatnio zmieniony przez emma dnia Nie 17:09, 12 Cze 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Nie 18:51, 12 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
zamiast białej mąki pszennej może spróbuj mąki ryżowej ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 19:10, 12 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
To juz w ogóle nic nie wyjdzie olenkicie
Biała mąka to pszenna?
Najlepsze przejście to orkisz, bądź stare rodzaje mak jak kamut ( nie wiem czy to tak po polsku )
[link widoczny dla zalogowanych]é_de_Khorasan
Albo Emmer
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
|