Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

różne pytania kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 34, 35, 36  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 19:18, 12 Cze 2016    Temat postu:

Dzięki dziewczyny No to mam zagwozdke... Emma, jak piszesz ciastka to masz na myśli coś co nie potrzebuje wyrastać, tak? No a z jogurtem, jak myślisz?
emma napisał:

A, Olenkita, dawno Cię nie widziałam. Hurra


O, bardzo mi miło A tak jakoś zglebiam cały internet zostawiając forum na szary koniec ostatnio

Mk, i ta mąka ryżowa dokładnie w takich samych proporcjach może być co pszenna? Bardzo zmienia smak ciast? W sumie nie myślałam przerzucić się na dietę bezglutenowa tylko wprowadzić pełne ziarno i wyrzucić produkty rafinowane ale zawsze można spróbować

A czym zastepujecie margarynę? Ja np do ciasteczek z płatków owsianych dawałam rozpuszczone masło ale czy można dać jakiś olej? Pół kostki masła to ile by było oleju i czy to się sprawdzi???
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mk,
za stara na te numery



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: podkarpackie

PostWysłany: Nie 19:30, 12 Cze 2016    Temat postu:

z bułeczkami drożdżowymi nie mam doświadczenia Confused

ale biszkopt z mąki ryżowej i ziemniaczanej wychodzi bardzo dobry Wesoly lekki i puszysty Wesoly


co do Twojego pytania wydaje mi się,że sama mąka pełnoziarnista będzie za ciężka i może wyjśc zakalec
ja bym pomieszała z mąką pszenną (gdybym ją jadła)

ja bazuję jednak na maśle ewentualnie na olejach, staram się nie używać margaryny , mam ochotę również wypróbować olej koksowy


Ostatnio zmieniony przez mk, dnia Nie 19:32, 12 Cze 2016, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 19:42, 12 Cze 2016    Temat postu:

Ciastka są małe i proste ( np nie mieszasz mąki z ubitą pianą z białek) i chyba dlatego wychodzą.
Nie wiem jak z jogurtem właśnie bo nabiał i alkohol.
A wiem. Ksylitol słabo wychodzi właśnie z białkiem jajek.

Ja nie piekę z margaryną. Zawsze masło albo olej. Margaryna ma tyle świństw, że w ogóle nie kupuje jej.
Jest ciasto na oleju o nazwie salceson. Znasz? Ono jest takie że spokojnie można mąkę razową. Mama robiła ostatnio z truskawkami. Super było.
Gdzieś widziałam taki przelicznik, ale gdzie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:01, 12 Cze 2016    Temat postu:

Nie znam... Podaj przepis Wesoly A jak znajdziesz przelicznik to wklej, ja tez bede szukac;
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:16, 12 Cze 2016    Temat postu:

Co do ciach to przyszły mi do głowy mąki orzechowe, np. migdałowa lub z zmielonych orzechów laskowych. Tyle, że kupne są drogie, a w domu trzeba się narobić. Myślę, że na stronach z przepisami bezglutenowymi może być dużo pomysłów na to Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elusiaczek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 22:50, 12 Cze 2016    Temat postu:

Jeśli chcesz używać pełnoziarnistej pszennej, to ciasta będą po prostu trochę "cięższe" - dlatego zwykle ze 100% pełnoziarnistej może nie wyjść, albo słabiej wyrośnie. Najlepiej mieszać pół na pół. Chociaż mi tylko z pełnoziarnistej niektóre ciasta wychodziły.

Teraz pszennej nie używam. W zamian mam orkiszową - do chleba pół na pół białą i pełnoziarnistą, a do wypieków/naleśników/pierogów różnie, czasem tylko pełnoziarnistą daję, ale zwykle też pół na pół - większa szansa że ładnie wyrośnie i nie będzie takie "ciężkie" (może "zbite" jest lepszym słowem?).
Tyle, że mąka orkiszowa, przez mniejszą zawartość glutenu, nie jest taka "sprężysta" - np. jak zrobiłam pizzę ze 100% mąki pełnoziarnistej orkiszowej, to ciasto było takie trochę kruche - a w zwykłej pizzy zwykle się lekko wygina (mam nadzieję, że rozumiesz o co chodzi Mruga ). Czytałam, że jeśli do ciasta na pizzę z mąki gryczanej doda się trochę łupiny babki jajowatej, to robi się bardziej sprężyste. Mam zamiar wypróbować ten sposób w cieście do pizzy z mąki orkiszowej (bo używam łupiny do inncyh celów i mam w domu).

Generalnie trochę metoda prób i błędów musisz sama zobaczyć Wesoly

Co do ksylitolu, to mi ciasta wychodzą, ale faktem jest, że ja nie robie tradycyjnych, w których jest szklanka albo i jeszcze więcej cukru, tylko takie gdzie na całe ciasto jest max pół szklanki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 23:53, 12 Cze 2016    Temat postu:

Orkisz ma wiecej glutenu niz pszenica.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elusiaczek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 23:59, 12 Cze 2016    Temat postu:

Karafka napisał:
Orkisz ma wiecej glutenu niz pszenica.

Naprawdę? Zawsze myślałam że ma mniej. To w takim razie nie wiem z czego wynika ta mniejsza sprężystość...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 7:31, 13 Cze 2016    Temat postu:

Dzięki elusiaczku

Ja słyszałam, że orkisz ma właśnie mniej glutenu , nawet czytałam w necie... Ja robię ostatnio chleb z pełnej orkiszowej i jest ok. Spróbuję teraz ciasto jogurtowe zrobić pół na pół

Elusiaczku, a możesz podać jakiś przepis na ciasto z razową mąką? Może być w dziale o wypiekach. [/url]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 10:26, 13 Cze 2016    Temat postu:

Orkisz ma najwiecej glutenu, potem pszenica a potem żyto.

Dinkel to orkisz, Weizen pszenica a Roggen żyto

[link widoczny dla zalogowanych]

A to czy ciasto jest sprężyste nie zależy tylko od glutenu ale tez od obróbki ziarna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma
za stara na te numery



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 12:56, 13 Cze 2016    Temat postu:

Olenkita to kiedyś robiłam i fajne było
[link widoczny dla zalogowanych]

A ten salceson to też wiewiórka lub placek amerykański. Różni się tylko tym że tu jabłka pokrojone i kakao a wiewiórka ma orzechy i jabłko starte.
Tu masz np [link widoczny dla zalogowanych]
Tylko właśnie jest tu ten cukier z białkiem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:44, 14 Cze 2016    Temat postu:

Dziękuję, Emma Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elusiaczek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 10:59, 14 Cze 2016    Temat postu:

Ciasto dyniowe, zaraz odszukam wątek o dyniach. Robiłam je ze 100% mąki pełnoziarnistej i z ksylitolem zamiast cukru. Nie wyrosło za bardzo, ale nie był to zakalec, bardzo mi smakowało.

Później jeszcze podam przepis na muffinki.

A co do margaryny, to ja nigdy nie używam - daję masło. Albo masło klarowane. Zwykle nawet jak w przepisie jest olej, to daję rozpuszczone masło klarowane. Bo jakoś nie mogę się przekonać do dodania wartościowego oleju tłoczonego na zimno do ciasta, i jeszcze do poddania go takiej obróbce termicznej. Kiedyś czytałam, które oleje są dobre do wypieków, ale już nie pamiętam niestety.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 11:01, 14 Cze 2016    Temat postu:

Masło klarowane jest najlepsze do ciast! Zamiast oleju normalnie sie leje. Okej tłoczony na zimno ma tez swój zapach, który moze zmienić smak ciasta. Trzeba o tym tez pamietać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 11:07, 14 Cze 2016    Temat postu:

Ja tez margaryny nie uzywam, zastepuje ja maslem, zwyklym.

O tym klarowanym to slyszalam rozne opinie, ze wcale nie takie swietne bo tez klaruje sie je w temperaturze za duzej na mozliwosci masla i to troche oszukiwanie siebie... Tzn. na pewno lepsze jest od nieklarowanego ale zaden znowu zdrowotny hit, tez tworza sie toksyny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 34, 35, 36  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 34, 35, 36  Następny
Strona 27 z 36

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin