|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 19:18, 12 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Dzięki dziewczyny No to mam zagwozdke... Emma, jak piszesz ciastka to masz na myśli coś co nie potrzebuje wyrastać, tak? No a z jogurtem, jak myślisz?
emma napisał: |
A, Olenkita, dawno Cię nie widziałam. |
O, bardzo mi miło A tak jakoś zglebiam cały internet zostawiając forum na szary koniec ostatnio
Mk, i ta mąka ryżowa dokładnie w takich samych proporcjach może być co pszenna? Bardzo zmienia smak ciast? W sumie nie myślałam przerzucić się na dietę bezglutenowa tylko wprowadzić pełne ziarno i wyrzucić produkty rafinowane ale zawsze można spróbować
A czym zastepujecie margarynę? Ja np do ciasteczek z płatków owsianych dawałam rozpuszczone masło ale czy można dać jakiś olej? Pół kostki masła to ile by było oleju i czy to się sprawdzi???
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Nie 19:30, 12 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
z bułeczkami drożdżowymi nie mam doświadczenia
ale biszkopt z mąki ryżowej i ziemniaczanej wychodzi bardzo dobry lekki i puszysty
co do Twojego pytania wydaje mi się,że sama mąka pełnoziarnista będzie za ciężka i może wyjśc zakalec
ja bym pomieszała z mąką pszenną (gdybym ją jadła)
ja bazuję jednak na maśle ewentualnie na olejach, staram się nie używać margaryny , mam ochotę również wypróbować olej koksowy
Ostatnio zmieniony przez mk, dnia Nie 19:32, 12 Cze 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 19:42, 12 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Ciastka są małe i proste ( np nie mieszasz mąki z ubitą pianą z białek) i chyba dlatego wychodzą.
Nie wiem jak z jogurtem właśnie bo nabiał i alkohol.
A wiem. Ksylitol słabo wychodzi właśnie z białkiem jajek.
Ja nie piekę z margaryną. Zawsze masło albo olej. Margaryna ma tyle świństw, że w ogóle nie kupuje jej.
Jest ciasto na oleju o nazwie salceson. Znasz? Ono jest takie że spokojnie można mąkę razową. Mama robiła ostatnio z truskawkami. Super było.
Gdzieś widziałam taki przelicznik, ale gdzie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 20:01, 12 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Nie znam... Podaj przepis A jak znajdziesz przelicznik to wklej, ja tez bede szukac;
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 20:16, 12 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Co do ciach to przyszły mi do głowy mąki orzechowe, np. migdałowa lub z zmielonych orzechów laskowych. Tyle, że kupne są drogie, a w domu trzeba się narobić. Myślę, że na stronach z przepisami bezglutenowymi może być dużo pomysłów na to
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:50, 12 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Jeśli chcesz używać pełnoziarnistej pszennej, to ciasta będą po prostu trochę "cięższe" - dlatego zwykle ze 100% pełnoziarnistej może nie wyjść, albo słabiej wyrośnie. Najlepiej mieszać pół na pół. Chociaż mi tylko z pełnoziarnistej niektóre ciasta wychodziły.
Teraz pszennej nie używam. W zamian mam orkiszową - do chleba pół na pół białą i pełnoziarnistą, a do wypieków/naleśników/pierogów różnie, czasem tylko pełnoziarnistą daję, ale zwykle też pół na pół - większa szansa że ładnie wyrośnie i nie będzie takie "ciężkie" (może "zbite" jest lepszym słowem?).
Tyle, że mąka orkiszowa, przez mniejszą zawartość glutenu, nie jest taka "sprężysta" - np. jak zrobiłam pizzę ze 100% mąki pełnoziarnistej orkiszowej, to ciasto było takie trochę kruche - a w zwykłej pizzy zwykle się lekko wygina (mam nadzieję, że rozumiesz o co chodzi ). Czytałam, że jeśli do ciasta na pizzę z mąki gryczanej doda się trochę łupiny babki jajowatej, to robi się bardziej sprężyste. Mam zamiar wypróbować ten sposób w cieście do pizzy z mąki orkiszowej (bo używam łupiny do inncyh celów i mam w domu).
Generalnie trochę metoda prób i błędów musisz sama zobaczyć
Co do ksylitolu, to mi ciasta wychodzą, ale faktem jest, że ja nie robie tradycyjnych, w których jest szklanka albo i jeszcze więcej cukru, tylko takie gdzie na całe ciasto jest max pół szklanki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 23:53, 12 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Orkisz ma wiecej glutenu niz pszenica.
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 23:59, 12 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Karafka napisał: | Orkisz ma wiecej glutenu niz pszenica. |
Naprawdę? Zawsze myślałam że ma mniej. To w takim razie nie wiem z czego wynika ta mniejsza sprężystość...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 7:31, 13 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Dzięki elusiaczku
Ja słyszałam, że orkisz ma właśnie mniej glutenu , nawet czytałam w necie... Ja robię ostatnio chleb z pełnej orkiszowej i jest ok. Spróbuję teraz ciasto jogurtowe zrobić pół na pół
Elusiaczku, a możesz podać jakiś przepis na ciasto z razową mąką? Może być w dziale o wypiekach. [/url]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 10:26, 13 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Orkisz ma najwiecej glutenu, potem pszenica a potem żyto.
Dinkel to orkisz, Weizen pszenica a Roggen żyto
[link widoczny dla zalogowanych]
A to czy ciasto jest sprężyste nie zależy tylko od glutenu ale tez od obróbki ziarna.
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 12:56, 13 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Olenkita to kiedyś robiłam i fajne było
[link widoczny dla zalogowanych]
A ten salceson to też wiewiórka lub placek amerykański. Różni się tylko tym że tu jabłka pokrojone i kakao a wiewiórka ma orzechy i jabłko starte.
Tu masz np [link widoczny dla zalogowanych]
Tylko właśnie jest tu ten cukier z białkiem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 9:44, 14 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Dziękuję, Emma
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 10:59, 14 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Ciasto dyniowe, zaraz odszukam wątek o dyniach. Robiłam je ze 100% mąki pełnoziarnistej i z ksylitolem zamiast cukru. Nie wyrosło za bardzo, ale nie był to zakalec, bardzo mi smakowało.
Później jeszcze podam przepis na muffinki.
A co do margaryny, to ja nigdy nie używam - daję masło. Albo masło klarowane. Zwykle nawet jak w przepisie jest olej, to daję rozpuszczone masło klarowane. Bo jakoś nie mogę się przekonać do dodania wartościowego oleju tłoczonego na zimno do ciasta, i jeszcze do poddania go takiej obróbce termicznej. Kiedyś czytałam, które oleje są dobre do wypieków, ale już nie pamiętam niestety.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 11:01, 14 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Masło klarowane jest najlepsze do ciast! Zamiast oleju normalnie sie leje. Okej tłoczony na zimno ma tez swój zapach, który moze zmienić smak ciasta. Trzeba o tym tez pamietać.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 11:07, 14 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Ja tez margaryny nie uzywam, zastepuje ja maslem, zwyklym.
O tym klarowanym to slyszalam rozne opinie, ze wcale nie takie swietne bo tez klaruje sie je w temperaturze za duzej na mozliwosci masla i to troche oszukiwanie siebie... Tzn. na pewno lepsze jest od nieklarowanego ale zaden znowu zdrowotny hit, tez tworza sie toksyny.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna
-> Kuchnia Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 34, 35, 36 Następny
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 34, 35, 36 Następny
|
Strona 27 z 36 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|