Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

różne pytania kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 11:11, 27 Sie 2016    Temat postu:

Tilia w piekarniku, to ogromne ułatwienie, pasteryzuję tak od kilku lat . W zależności od wielkości słoików pasteryzujesz w temp. 120-135 stopni 25-45 min. Idealnie się zamykają, są trwałe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
iwka
pierwszy wykres



Dołączył: 18 Sie 2016
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 11:44, 28 Sie 2016    Temat postu:

a dziewczyny mrozicie żółty ser? Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agu
za stara na te numery



Dołączył: 30 Paź 2007
Posty: 3298
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:04, 28 Sie 2016    Temat postu:

iwka, nie, bo się kruszy później. ale mrożę gotowe jedzenie z żółtym serem, np. lazanie czy pizzę jak zrobię dużo. tylko mrożenie pizzy to różnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:50, 28 Sie 2016    Temat postu:

Gam ja pasteryzuję w parniku więc nie miałam takiej sytuacji. A zagotowaly Ci się one chociaż? Bo jak nie to miałabym obawy czy będą trwałe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 11:48, 29 Sie 2016    Temat postu:

Justek bąbelki leciały przy pasteryzacji, ładnie się pozasysały. W sobotę otworzyłam jeden ze słoików do zupy pomidorowej, wydawało sie wszystko ok, nie były surowe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:13, 30 Sie 2016    Temat postu:

To powinno być ok. Na sucho pasteryzowałam tylko dżemy więc nie mam doświadczenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:29, 30 Sie 2016    Temat postu:

A ja mam takie pytanie-czy można zakisić ogórki w słoikach nie pasteryzujac ich? Nie chcę zabić pasteryzacją cennych laktobakterii Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krówka
za stara na te numery



Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 5622
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:38, 30 Sie 2016    Temat postu:

moja mama kisi tylko na zime bez pasteryzacji, ostatni rzut na zime idzie. Czasem nie przetrzymają zimy... bo sie popsują ale generalnie słoiki z gumą i klamrą taką mocną ze spręzynuje... Tylko te ogórki do saładki idą albo do ogórkowej na kanapki za kwasne...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:09, 30 Sie 2016    Temat postu:

Nigdy nie pasteryzuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olenkita
za stara na te numery



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:38, 30 Sie 2016    Temat postu:

Ja w sumie zawsze kisiłam ogórki w sezonie w dużym naczyniu kamiennym i jadłam na bieżąco, ale chciałabym "zasłoikować" trochę na zimę.Boję się tylko,że bez pasteryzowania się zepsują. Nigdy nie robiłam do słoików więc nie mam doświadczenia... Chodzi mi właśnie o to, żeby przetrwały zimę, nie więcej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 16:59, 30 Sie 2016    Temat postu:

No tak robie, w sloikach. Zalewam woda letnia z sola ( ogórki, czosnek - duuuuzo czosnku znaczy, chrzan, koper ) zakręcam i finito. Zostawiam na troche jeszcze w kuchni bo nieraz z jakiś cos poleci ale to najcześciej nic nie robi ogórkom. Moja cała rodzina nie pasteryzuje od zawsze. Pasteryzowane sa poprostu juz nie tak dobre.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
brain
za stara na te numery



Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 18:59, 30 Sie 2016    Temat postu:

oj nie słyszałam jeszcze o pasteryzacji ogórków kiszonych..kiszenie załatwia sprawę chyba? w każdym bądź razie zawsze w zimie jem takie nieupasteryzowane.. ale wiadomo przechowywać trzeba w dosyć chłodnym miejscu i ciemnym. czyli piwnica da radę Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 21:39, 26 Wrz 2016    Temat postu:

Obrać?

Ile tego masz? Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aleen
za stara na te numery



Dołączył: 09 Wrz 2014
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:42, 26 Wrz 2016    Temat postu:

Co można zrobić z mało smacznych białych winogron/ Mają kwaśną skórkę ale miąższ może być. Coś z nich upiec? Jakiś deser albo mięso?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koszatniczka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:13, 26 Wrz 2016    Temat postu:

Zalać wódką i cukrem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następny
Strona 32 z 36

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin