Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 22:21, 26 Wrz 2016 Temat postu: |
|
|
Myślę, myślę co obrać, ogórki?
I mnie oświeciło: znów przestawiło posty.
No szlag trafia człowieka. Jak żyć z takim forum?!
|
|
Powrót do góry |
|
|
aleen
za stara na te numery
Dołączył: 09 Wrz 2014
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 8:08, 27 Wrz 2016 Temat postu: |
|
|
Tak obrać i wydrylować.
1 kiść to nie dużo. Największe to rozczarowanie bo poprzednim razem były przepyszne.
Można mrozić winogrona? Bo bym z nich lody zrobiła.
|
|
Powrót do góry |
|
|
aleen
za stara na te numery
Dołączył: 09 Wrz 2014
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 10:48, 07 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Starszak chce tort strażacki na urodziny. Do domu jak zwykle poproszę babcię by przywiozła. Potrzebuję jeszcze coś do przedszkola. Co radzicie?
1. zamówić tort w kształcie wozu z tą masa cukrową
2. zamówić tort z wydrukowanym obrazkiem
3. kupić formę w kształcie wozu (koszt ok 70zł ale można wielokrotnie wykorzystać) i upiec samemu
4. upiec zwykły tort i przyozdobić ciasteczkami w kształcie samochodu polukrowanymi na wóz strażacki
5. jakiś inny pomysł?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:39, 07 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Dla mnie najlogiczniejsza opcja to 3 lub 4 bo takie ozdobione są szalenie drogie, jeśli masz jakieś zacięcie artystyczne to warto się pobawić samemu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Addis
za stara na te numery
Dołączył: 05 Mar 2015
Posty: 4615
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska
|
Wysłany: Pią 13:14, 07 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Możesz do samodzielnie upieczonego dokupić opłatek (znalezv gotowy z jakiejś bajki lub zamówić wydruk, mogę Ci polecić firmę gdzie zamawialam) i nałożyć, a dookoła/ na boku przykleic te ciasteczka. Formy bym nie kupowała, chyba że planujesz pięć na zlecenie, za duża inwestycja.
|
|
Powrót do góry |
|
|
aleen
za stara na te numery
Dołączył: 09 Wrz 2014
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 15:07, 07 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Mam ochotę zrobić sama masę cukrową. Nigdy nie robiłam ale przepis nie wygląda zbyt skaplikowanie.
Mam barwniki spożywcze wiec kolor to nie problem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 7:27, 10 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Zrobienie masy to prościzna, sama się bawiłam, tylko kwestia znalezienia odp konsystencji, polecam przepis z pianek jojo (mashlow- czy jakoś tak) idealne są białe pianki jojo bo są twardsze i możesz zrobić dowolny kolor. I nie polecam barwników w płynie do tego tylko w proszku
|
|
Powrót do góry |
|
|
aleen
za stara na te numery
Dołączył: 09 Wrz 2014
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 7:56, 10 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Barwnik w proszku to moje super odkrycie kulinarne. Do tej pory bawiłam tylko lukier.
Te pianki nie mają jakiegoś świństwa?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 8:31, 10 Paź 2016 Temat postu: |
|
|
Głównie żelatyna i cukier. Jak czegoś nie jem codziennie to stwierdzam że nawet raz na dwa lata zupka chińska nie szkodzi barwniki to tez nie jest jakiś cud natury no może jakby ktoś używał codziennie ale bez jaj
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 17:00, 04 Gru 2016 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny ze względu na kp nie jem białka krowiego, stąd pytanie, czym mogę zastąpić masło w masie do tortu? Masło klarowane, coś innego? I jak to się będzie miało do smaku samej masy?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 17:38, 04 Gru 2016 Temat postu: |
|
|
Margaryna porządna vegan. Jest margaryna alsan w Polsce?
No ale mozesz zrobic inna veganska masę. Na budyniu czy na śmietanie ryżowej/sojowej. Z czekolada ginie smak
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 18:54, 04 Gru 2016 Temat postu: |
|
|
No właśnie kakao/czekolada odpada, bo ja nie ruszę i mój starszy też nie, a robię tort pod siebie. Jakby ie to byłoby klasycznie z mascerpone/masłem
A o margarynie alsan nic nie wiem, ale też nigdy się nie interesowałam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
aleen
za stara na te numery
Dołączył: 09 Wrz 2014
Posty: 1694
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 19:00, 04 Gru 2016 Temat postu: |
|
|
a mleczko kokosowe? Robiłam co prawda z mascarpone ale na moje wypieki znalazłam takie coś
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 19:03, 04 Gru 2016 Temat postu: |
|
|
To zrób na vegan margarynie zamiast masła swoje standardowe masy.
Czekolada to jak wlasnie przy soi.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:00, 04 Gru 2016 Temat postu: |
|
|
aleen napisał: | a mleczko kokosowe? Robiłam co prawda z mascarpone ale na moje wypieki znalazłam takie coś
[link widoczny dla zalogowanych] |
Też na niego dziś patrzyłam. Jeszcze przemyślę.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|