Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 1 temat
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 17:56, 09 Kwi 2017 Temat postu: |
|
|
Miśka
a po zagnieceniu ma leżeć w lodówce?
Na jaką dużą blachę to jest przewidziane?
Ile to piec i w jakiej temp?
To mój debiut, jestem bardzo przejęta
|
|
Powrót do góry |
|
|
Polly
za stara na te numery
Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 13:17, 10 Kwi 2017 Temat postu: |
|
|
Jak sprawdzić, czy jajka przepiórcze są świeże? Leżą mi już długo w lodówce i nie wiem, czy jeszcze można jeść.
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:56, 10 Kwi 2017 Temat postu: |
|
|
A nie tak samo jak kurze? Do wody i patrzysz czy wypłyną?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mirabelka
nauczyciel NPR
Dołączył: 13 Paź 2015
Posty: 567
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 9:44, 11 Kwi 2017 Temat postu: |
|
|
Dokładnie tak Trzeba sprawdzić, czy wypływa.
Jeśli używasz ich na surowo, to zawsze mozesz rozbijać jedno po drugim i wąchać Myśle, że szybko wyłapiesz te nieświeże
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 10:40, 11 Kwi 2017 Temat postu: |
|
|
Agrafko, to jest na tzw, "dużą blachę" bodaj 25/35cm. Po zagnieceniu dobrze byłoby schłodzić, ale ja wkładam na 5 minut do zamrażalnika i też jest ok. A pieczesz to do lekkiego zrumienienia w +/- 175 stopniach. Ale ja jestem leniwa i piekę nieraz w 200 i tylko patrzę czy się rumieni. I pamietaj o gęstym ponakłuwaniu widelcem Powodzenia
Edit i to ma być cienkie ciasto
Ostatnio zmieniony przez Miśka dnia Wto 10:40, 11 Kwi 2017, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Polly
za stara na te numery
Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:27, 11 Kwi 2017 Temat postu: |
|
|
Problem w tym, że one mi zawsze wypływają, nawet tuż po kupieniu. Mają przy jednym końcu taką bańkę powietrza i się unoszą. Nie wiem, jak odróżnić to pływanie od tego z nieświeżości.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Trulek
za stara na te numery
Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 1616
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 19:41, 11 Kwi 2017 Temat postu: |
|
|
Mi też zawsze prawie wszystkie tuż po kupieniu pływają, dlatego przestałam je kupować
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mirabelka
nauczyciel NPR
Dołączył: 13 Paź 2015
Posty: 567
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:16, 11 Kwi 2017 Temat postu: |
|
|
Podobno jajka przepiórcze długo czekają na spakowanie (dużo mniejsza produkcja), a potem sprzedaż (no cóż, nie kupujemy ich za często).
Dlatego często są niestety nieświeże. Proponuję zrobić na nich ciasto, rozbijając pojedyńczo, żeby wyłapać te zepsute
|
|
Powrót do góry |
|
|
Polly
za stara na te numery
Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 8:28, 12 Kwi 2017 Temat postu: |
|
|
Dobry pomysł, dzięki a jedno jako zwykłe to ile przepiórczych? Żeby jakoś przeliczyć do przepisu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|