Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 11:54, 05 Mar 2011 Temat postu: różne pytania kulinarne |
|
|
czy można zamrozić kostkę twarogu przeznaczonego na sernik, potem ją odmrozić za jakiś czas i normalnie upiec ciasto?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:13, 05 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Mozna, sprawdzone.
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:21, 05 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
uff dzięki
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaczek1
mistrz NPR-u
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 13:30, 05 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
uff to dobrze... ja piekłam ostatnio sernik i nie wiem co mnie napadło, bo kupiłam dwie paczki sera mielonego (każda po 0,5 kg) a na sernik potrzebowałam tylko jednej paczki...
paczka termin przydatności ma tylko do 13 marca, a ostatnio staram się mniej piec - bo jak coś upiekę to sami wszystko zjadami... i obwód rośnie....
a teraz wrzucę do zamrażarki - jesteśmy uratowani!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 16:33, 05 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
nawet upieczony sernik można do zamrażarki wrzucić, też sprawdzone
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 17:06, 05 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Torta tez mozna mrozic, wkoncu nie byloby w sklepach mrozonych ciast.
Drozdze tez fajnie sie mroza, maslo, wszystko.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 17:43, 05 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Ale takie w kostce drożdże? Jakby nie było to w pewnym sensie żywe jest, więc taka ujemna temperatura je chyba zabije nie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
agu
za stara na te numery
Dołączył: 30 Paź 2007
Posty: 3298
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 19:07, 05 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
A można zamrozić ciasto na pizzę (kulkę do odmrożenia i upieczenia) i za jakiś czas wyjąć? Czy to by było przekombinowane? Czy lepiej jeśli już najpierw upiec a potem podgrzać z dodatkami?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 20:18, 05 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
justek_w napisał: | Ale takie w kostce drożdże? Jakby nie było to w pewnym sensie żywe jest, więc taka ujemna temperatura je chyba zabije nie? |
Tak, ja tak robie i potem mi ciasto rosnie na takich rozmrozonych
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 13:29, 06 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
szpaczek1 napisał: | uff to dobrze... ja piekłam ostatnio sernik i nie wiem co mnie napadło, bo kupiłam dwie paczki sera mielonego (każda po 0,5 kg) a na sernik potrzebowałam tylko jednej paczki...
|
trzeba było zrobić sernik z dwóch paczek - mmmmm
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaczek1
mistrz NPR-u
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 20:45, 06 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Mąż był za tym, żeby zrobić drugi... Oboje jesteśmy fanami serników na spodach z pokruszonych ciasteczek (maślane, digestive) i wymieszanych z roztopionym masełkiem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Meanna
pierwszy wykres
Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:36, 06 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
agu napisał: | A można zamrozić ciasto na pizzę (kulkę do odmrożenia i upieczenia) i za jakiś czas wyjąć? Czy to by było przekombinowane? Czy lepiej jeśli już najpierw upiec a potem podgrzać z dodatkami? |
nigdy nie probowalam mrozic surowego ciasta, ale lekko podpieczone spody mrozilam, pozniej na pol rozmrazalam, smarowalam sosem, robilam obklad i pieklam. wychodzilo dobrze
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:09, 06 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Ja mroziłam ciasto na pizze, u mnie w domu zawsze tata robi dużo ciasta, żeby później zamrozić i jak kogoś najdzie nagle, to żeby sobie odmroził. Działa
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:46, 06 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
serniki to jadam teraz tonami, wyspecjalizowalam sie w wersji dukanowej
|
|
Powrót do góry |
|
|
agu
za stara na te numery
Dołączył: 30 Paź 2007
Posty: 3298
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 7:36, 07 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Meanna, ika, dzięki! Spróbuję dzisiaj zamrozić i tak i tak
|
|
Powrót do góry |
|
|
|