Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
abeba
Gość
|
Wysłany: Czw 0:04, 29 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
nietypowo wygląda ten łosoś jak na wędzonego - czy to łosoś wędzony "na ciepło" (taki miekki, a nie ciągnący się w płatach czerwony norweski)? jeśli tak - skąd go wzięłaś?!? uwielbiam go, a tak rzadko go wędzą w ten sposób!!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 9:56, 29 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
nie, norweski.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:47, 29 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
To ja Wam podam przepis na pstraga od mojego meza. Wychodzi super! Doprawic calego pstraga, najlepiej malego formatu ( sol, pieprz ).Skropic w srodku i na zewn. cytryna. Wypchac cebula w krazki, drobno pokrojonym czosnkiem i natka pietruszki. Na patelnie wlac oliwe z oliwek (nie zalowac), poukladac cebulke pokrojona w krazki (spora warstwe) i czosnek a na to rybe. Nie rozgrzewac tylko klasc na zimny olej i potem dusic na malym ogniu (to ma sie dusic a nie smazyc ). Przewracac.Podlac szklaneczka bialego wytrawnego winka i dalej dusic, mozna zetrzec na grubej tarce troche marchewki. Wazne, zeby byl olej z oliwek bo w polaczenu z bialym winkiem daje super sosik.
Ostatnio zmieniony przez Olenkita dnia Czw 10:50, 29 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
AnnaJo
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 71
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 15:21, 09 Cze 2007 PRZENIESIONY Wto 18:11, 08 Kwi 2014 Temat postu: dorsz- kostka |
|
|
czy znacie jakis fajny sposób na przyrządzenie dorsza w kostce? panierowany i zmażony juz mi się znudził, a kreatywna w kuchni to ja niestety nie jestem
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 15:11, 12 Cze 2007 PRZENIESIONY Wto 18:11, 08 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
może po grecku?
dorsza należy usmażyć normalnie, ale dość krótko. w osobnym garnku dusić poszatkowane warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler i co kto lubi. kiedy warzywa są miękkie, należy dodać łyżkę- dwie przecieru pomidorowego, przyprawić, włożyć rybę i poddusić jeszcze parę minut. dobre na ciepło i na zimno.
|
|
Powrót do góry |
|
|
pinky
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 16 Lut 2007
Posty: 1164
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: 51°17'N 22°52'E Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 7:26, 14 Cze 2007 PRZENIESIONY Wto 18:12, 08 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
Dorsz-kostka jawnie mi się kojarzy z komuną i początkiem lat 90-tych... Stąd unikam kostkowanych rybek jak ognia
|
|
Powrót do góry |
|
|
jula-n
pierwszy wykres
Dołączył: 30 Kwi 2014
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:24, 05 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
Muszę spróbować tej ryby po grecku!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 20:29, 30 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
A co można zrobić ze szczupakiem?
W sensie w jakiej formie go zjeść oczywiście
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 20:39, 30 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
W galarecie lub marynowany w occie . Sama nie robiłam ale zdarza mi sie zjeść w takiej formie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 20:58, 30 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
A mogłabyś zdobyć przepis na ten w occie, jeśli to dobre?
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 21:18, 30 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
Jutro zapytam kogo trzeba , nie jestem pewna ale chyba są dwie metody , jedna przed gotowaniem trzeba rybę podsmażyć dla ładnego koloru (w dzwonkach oczywiście) druga to samo gotowanie wtedy wychodzi taki bury ...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 7:51, 01 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Edwardo szczupaka w ocet to profanacja! Usmażony na świeżo tylko z solą i obtoczony lekko mąką. Szczupak jest przepyszną rybą i ma tak mało ości że żal do octu, chyba że macie na tyle dużo że do octu wrzucić to czego nie zjecie
To jest przepis na zalewę mojej mamy:
3 szkl wody
1 szkl cukru
1,5 szkl octu
3 łyżeczki soli
3 liście laurowe
ok. 10 ziaren pieprzu
8-10 ziaren ziela angielskiego
3 cebule
szczypta pieprzu mielonego
Wszystko razem zagotować, zalać usmażoną w mące rybę.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 18:46, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Justek, a w wersji "bez octu" to kiedy tę sól dać?
Wcześniej nasolić czy przed samym smażeniem?
Oczywiście, że nie ma go dużo
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 21:51, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Mówisz, że szczupak to pyszna ryba bez ości? To dobrze wiedzieć, bo ja się zupełnie nie znam na rybach.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 22:59, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Ja zawsze solę przed smażeniem ale to też przez to że nigdy nie pamiętam żeby może wcześniej przygotować a szkoły są różne. Moja mama też zawsze bezpośrednio przed smażeniem a teściowa wcześniej nasala. Ja wolę system mamy
Emma moja rodzina to prawie sami wędkarze, sama dużo łowiłam póki byłam wolna więc w życiu chyba większość słodkowodnych ryb już smakowałam a ostatnio to i sporo eksperymentuję z rybami bo mój tata samego leszcza w tym roku już 100kg złapał więc zwykły smażony się po prostu przejadł
Ostatnio zmieniony przez Justek dnia Czw 23:04, 02 Paź 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|