Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 19:29, 04 Gru 2006 Temat postu: Ryby-kto pomoże? |
|
|
Zna ktoś dobry przepis na pyszne dania z pstrąga oraz z łososia?
Uwielbiam ryby, ale na razie nie za bardzo umiem wyczarować z nich czegoś ekstra
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 20:41, 04 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
łosoś superprosty:
filety trzeba ułożyć w wysmarowanej masłem foremce do zapiekania, posolić i popieprzyć, a potem zalać beszamelem, np. chrzanowym albo czosnkowym albo koperkowym i na 20 minut do gorącego pieca. beszamel robi się tak: rozpuścić na patelni łyżkę-dwie masła, dodać dużą łyżkę mąki i dobrze rozmieszać, potem wlewać ok. szklanki mleka lub śmietanki, cały czas na małym ogniu i roztrzepywać aż sos zgęstnieje i znikną grudki. potem dodaje się sól i pieprz, na końcu dodatki - chrzan,czosnek,ser, koperek itp.
pstrąga najczęściej piekę w całości, polanego masłem i posypanego płatkami migdałowymi. pyszny jest też marynowany- trzeba rzeczonego usmażyć normalnie na patelni, pokrojonego w dzwonka, a gdy wystygnie włożyć do słoja i zalać średnio kwaśną marynatą złożoną z wody, octu, szczypty cukru, paru ziaren pieprzu i ziela ang. oraz sporej ilości podsmażonej cebuli. marynatę się zagotowuje, studzi, a potem zalewa rybkę. za 3-4 jest dobra.
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 13:21, 05 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Dzięki, juka, na pewno spróbuję
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gagusia
za stara na te numery
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 5163
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 21:48, 06 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
ja uwielbiam jedno i drugie z grilla, upieczone w folii. jako że teraz nie sezon, to może być w piekarniku. ja smaruję oliwą z oliwek, posypuję trochę solą i jeszcze trochę czym popadnie , np. łosoś jest super z paroma kawałkami czosnku i pieprzem albo z paroma gałązkami świeżego koperku i pokropiony sokiem z cytryny. pstrąga posypywałam różnymi suszonymi ziołami, ale nie można przesadzić, bo to dość delikatna ryba, więc żeby nie przyćmić jej własnego smaku. z pieprzem też wychodzi dobry
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 12:07, 08 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
To ja podam przepis na łososia w cieście francuskim, pyszny zarówno na zimno jak i gorąco a bardzo łatwy do zrobienia
Na arkuszu ciasta francuskiego (zostawić boki puste będą potrzebne do zawinięcia) położyć szpinak (może być taki z kulek ważne żeby nie był zbytnio rozdrobniony ) wcześniej podduszony na maśle z dodatkiem soli, pieprz i czosnku jeżeli ktoś lubi,
na tym szpinaku kładziemy łososia również wcześniej usmażonego, nie wysuszonego! z przyprawą do ryb i posypujemy starym serem mozzarella i zawijamy tak żeby końce ciasta się zlepiły, może być jak pieróg. Piec aż ciasto się zarumieni. Po przekrojeniu apetycznie wygląda i dobrze smakuje.
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:47, 08 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
ale to pysznie brzmi,chyba pójdę po francuskie ciasto...
ja robie w podobny sposób kurze filety. tyle że podsmażone pieczarki zamiast szpinaku
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 18:47, 08 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
juka napisał: | a robie w podobny sposób kurze filety. tyle że podsmażone pieczarki zamiast szpinaku |
Oooo..brzmi interesująco. Możesz nieco dokładniej napisać, jak to robisz?
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 18:59, 08 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
połówki kurzej piersi, przyprawione jak kto chce (ja dodaję rozmaryn, pieprz i sól) obsmażam krótko,podobnie jak pieczarki pokrojone w plasterki. na ciasto francuskie rozkładam pieczarki,na to filet , zawijam jak w przepisie z łososiem i piekę wg. przepisu na opakowaniu. wersja zwykła - jaeden duży pieróg dla wszystkich. elegancka - dla każdego oddzielny.
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 19:05, 08 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Apetytu mi narobiłaś strasznego, ale dzięki
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 19:08, 08 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
trzeba tylko uważać zeby w farszu do c. fransuskiego nie było sosu, bo padnie .
smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 18:36, 22 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Zrobiłam łososia "superprostego"- B O S K I !!!! \/
I pomyśleć, że 26 lat żyję na tym świecie i w życiu nie jadłam tak pysznie przyrządzonej ryby! Juka, jesteś moim guru
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 20:47, 22 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
cieszę się że smakowało . jeszcze nie byłam dla nikogo guru kuchennym - ale w związku z twoim wyznaniem pomyślałam że moje wielkie marzenie o własnej knajpce może nie jest tak nierealne
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 1:10, 23 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
juka napisał: | cieszę się że smakowało . jeszcze nie byłam dla nikogo guru kuchennym - ale w związku z twoim wyznaniem pomyślałam że moje wielkie marzenie o własnej knajpce może nie jest tak nierealne |
Zarobiłabyś na mnie majątek... No, chyba, że nadal będziesz rozdawać za friko takie fantastyczne przepisy
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 21:50, 29 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
ja sie podczepie pod przepis juki, robilam pange pod beszamelem serowym, z tym, ze ja jescze na pange dodalam podduszone pieczareczki i dopiero polalam beszamelem, pyszota
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 23:04, 28 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ostatnio zrobiłam coś takiego:
Wędzonego łososia +groszek z puszki+pomidory podsmażyłam na patelni, dodałam koperek, śmietanę i podałam z makaronem (wstążki; świetne smakowało ze szpinakowo-pomidorowym, ale może być zwykły).
Pyyyycha!
Strzeliłam fotki w trakcie. Zdjęcia dania gotowego nie mam, bo mąż zaraz się na nie rzucił
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Ostatnio zmieniony przez micelka dnia Śro 23:09, 28 Sty 2009, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|