Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
anbi
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 22 Paź 2010
Posty: 115
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 21:31, 25 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Justek nie doczekalysmy męża i zjadłysmy jeszcze ciepłe pyyyyszne rzeczywiście wygląda jak drozdzowe. Mąż też już zjadl i chwalił Reszta na jutro jakby się jakiś gość na imieninową herbatę zaprosił! Proste, szybkie i niewiele trzeba! Wielkie dzięki !
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 21:37, 25 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Ja już w zeszłym roku to ciasto wałkowałam ale ostatnio na nowo ostatnio sobie o nim przypomniałam i raz w tygodniu jest conajmniej cieszę się że smakuje
|
|
Powrót do góry |
|
|
Acayra
nauczyciel NPR
Dołączył: 13 Lut 2014
Posty: 628
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 11:15, 26 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Justek napisał: | Ja polecam błyskawiczne ciasto z maślanką. |
Justek a w jakiej temperaturze i jak długo mniej więcej piec? I czy ma tu znaczenie grzanie od dołu/góry czy też termoobieg?
I na jak dużą blachę te składniki?
Ja jestem średniak w kuchni, więc muszę mieć wszelkie szczegóły podane
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 11:58, 26 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
koszatniczka napisał: | emma napisał: | Robi, też kiedyś tak kombinowałam.
A może na to ciasto nałóż dżem porzeczkowy. I jak konapke. Może smak mu poprawi. |
uwielbiam cię emma. Wiedziałam, ze nie jestem sama
Jakoś daję radę - nie mam innych słodyczy |
koszatniczka, pocieszę Cie i ja. Dawno, dawno temu Miska przyjechała na pierwsze wakacje do przyszłego męża. W sobotę znalazła w zamrażalniku przyszłej teściowej cała szufladę jagód. Upiekła pyszne kruche ciasto z jagodami (dużą ilością jagód). Po pierwszym kęsie okazało się, że jagody to nie jagody, a ARONIE. Pół kilo cukru pudru na wierzchu i tak nie pomogło. Radość teściowej niezmierna, mina przyszłogo męża bezcenna.
Kurtyna
|
|
Powrót do góry |
|
|
matunia
za stara na te numery
Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:04, 26 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
to jak o maślance mowa to ja się podzielę swoim super łatwym przepisem na murzynka:
3 szkl. mąki,
0,5 l zsiadłego mleka (ewentualnie maślanki),
1 szkl. cukru,
0,5 szkl oleju
2 łyżki kakao
2 łyżki powideł, lub marmolady lub dżemu
1,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
180 stopni, 40 min.
Polać polewą i wcinać
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:06, 26 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Cytat: | koszatniczka, pocieszę Cie i ja. Dawno, dawno temu Miska przyjechała na pierwsze wakacje do przyszłego męża. W sobotę znalazła w zamrażalniku przyszłej teściowej cała szufladę jagód. Upiekła pyszne kruche ciasto z jagodami (dużą ilością jagód). Po pierwszym kęsie okazało się, że jagody to nie jagody, a ARONIE. Pół kilo cukru pudru na wierzchu i tak nie pomogło. Radość teściowej niezmierna, mina przyszłogo męża bezcenna. |
oo Miśka, widzę że i ty równa gospodyni jesteś
Ja miałam tak z sałatką. Raz u teściów zaoferowałam się że zrobię sałatkę grecką. Wszystko było by ok, gdyby nie moje przekonanie, że z ziołami prowansalskimi nie można przesadzić
Otóż można
Teściowie mieli próbkę mojego talentu kulinarnego
Ale to są wpadki, normalnie potrafię zrobić coś zjadliwego tylko, że wpadki zdarzają się zawsze w takich kluczowych momentach, nie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:13, 26 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
koszatniczka, ja oprócz tej wpadki u teściów dodatkowo upieklam pyszny sernik z rosa bez rosy (ale to się dało zjeść) i (tu hit) spalilam 30 letni młynek do kawy.
Za ten młynek to mnie znienawidzili
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 14:57, 26 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Acayra napisał: | Justek napisał: | Ja polecam błyskawiczne ciasto z maślanką. |
Justek a w jakiej temperaturze i jak długo mniej więcej piec? I czy ma tu znaczenie grzanie od dołu/góry czy też termoobieg?
I na jak dużą blachę te składniki?
Ja jestem średniak w kuchni, więc muszę mieć wszelkie szczegóły podane |
Miałam dopisać a zapomniałam piekę na "góra dół" bez termoobiegu na 180-190 przez godzinę lub chwilkę dłużej. To jest na taką średnią blachę
A ten murzynek też ciekawie się zapowiada a dżem to w/na ciasto surowe się wrzuca czy do przełożenia gotowego?
Ostatnio zmieniony przez Justek dnia Sob 15:00, 26 Lip 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 15:18, 26 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Eee, mój mąż was wszystkie przebije, upiekł ciasto bez mąki. Choć mąka była w przepisie, a jakże.
I złośliwe bestie jesteście, że mi tu same przepisy z maślanka dajecie. Ale właśnie mi rośnie drożdżowe Iki, zobaczymy co wyjdzie z tego.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:41, 26 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Emma, a z masłem i mlekiem może być?
Murzynkowy hit ostatnich tygodni u nas.
25 dkg masła
2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
szczyptę soli
Podgrzać, rozpuścić, zagotować i ostudzić.
4 jajka
2 szklanki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia lekko czubate
Żółtka dodać do ostudzonej masy, białka ubić i też dodać. Mąkę wymieszać z proszkiem i lekko wmieszać w ciasto.
Piec do suchego patyczka.
Do tego polewa czekoladowa (ja robię taką z odrobiną żelatyny) na wierzch migdały, żeby było ładnie. Pycha
A! Przepis jest na taką średnia blachę.
Justek ja nie matunia, ale widziałam gdzies podobny przepis i chyba te powidła ida do środka
Ostatnio zmieniony przez Miśka dnia Sob 15:43, 26 Lip 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
matunia
za stara na te numery
Dołączył: 20 Lut 2012
Posty: 2827
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 20:07, 26 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Justek, wybacz - nie z precyzowałam przepisu wszystkie te składniki wrzucasz do miksera (powidła także) mieszasz i wylewasz na blachę. Zero roboty!
Właśnie wcinam
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 20:44, 26 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Ciasto zrobione. 1/3 już zjedzona. Ale za mało cukru dałam i za dużo mąki razowej. Jednak drożdżowe jest lepsze jak jest mniej zdrowsze.
Jedną część zrobiłam z nieskończonym dżemem wiśniowoporzeczkowym a drugą z borówką, ale jej za mało dałam. Więc zrobiłam krem z kaszy jaglanej i masła i cukru i przełożyłam.
Tak więc pomarudziłam. A teraz pozytywy, bo ciasto jest super puchate i nie opadło pod wpływem dżemu, więc jest świetne do drożdżowego z owocami. Następnym razem zrobię pół z dżemem dla starszego a pół wg przepisu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 21:12, 26 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Miśka, a w ogóle skąd Ci przyszło do głowy te "jagody" z zamrażalnika wyciągać Grzebać obcej babie po lodówce?
Dla mnie to też hit, może je miała na specjalną okazję czy coś, a tu wpadła taka jedna i bach
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:33, 26 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Emmo ciesze sie ze smakuje
|
|
Powrót do góry |
|
|
anbi
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 22 Paź 2010
Posty: 115
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 23:45, 26 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Justek ja zrobiłam tak jak ty tylko z termoobiegiem i też było ok Szkoda że nie mam czasu na wszystkie ciasta...następny będzie murzynek.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|