Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Słodkości - pyszności, ciasta
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 18, 19, 20  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 10:39, 28 Sie 2010    Temat postu:

bardzo chętnie, poproszę
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 10:52, 28 Sie 2010    Temat postu:

ciasto kruche ale niekoniecznie mogą byc herbatniki
3 szkl maki
1 margaryna
4 zółtka
1 łyżeczka proszku
3/4 szkl cukru pudru
zagnieść podzielić na 2 części każda osobno upiec

masa
1 kg sera
0,5 kostki masła
3 jajka
25 dkg cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szkl mleka
zapach cytrynowy lub pomarańczowy
zmielony ser włozyć do garnka dodać utarte z cukrem jajka, podgrzewac aż zacznie "pyrkać" Cool dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną w mleku, ponownie doprowadzić do pyrkania i dodać zapach.

ja robię z herbatnikami wtedy połowa roboty a w smaku nie gorsze, oczywiście przekładamy możemy dodać rodzynki czy skórki pomarańczowe wg uznania
oczywiście nie nakładamy całej masy na raz na ciasto lub herbatniki tylko przekładamy w przypadku ciasta na dwa razy z masą na wierzchu a w przypadku herbatników będą 3 warstwy żeby się nie rozjechało wszystko , potem jak ostygnie super się kroi

smacznego


Ostatnio zmieniony przez gam dnia Sob 10:55, 28 Sie 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
szpaczek1
mistrz NPR-u



Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 19:42, 07 Sty 2011    Temat postu:

W związku, że dokonałam kosmicznego odkrycia muszę się z wami nim podzielić. Przepis na bardzo kremowy sernik... jak zrobicie raz, na pewno będziecie piec ponownie...

przepis za cuda.wianki ze strony [link widoczny dla zalogowanych]

sernik bardzo kremowy (forma srednica 20cm)

na spod:
12 ciastek digestives
70g masla

na mase serowa:
500g serka trzykrotnie zmielonego (uzywam quark)
250g serka mascarpone
puszka mleka skondensowanego slodzonego (395g)
4 jajka
1 lyzka ekstraktu z wanilii
2 czubate lyzki maki ziemniaczanej
2 lyzki likieru adwokat (opcjonalnie)

top:
200ml gestej smietany (uzylam 30%)
3 lyzeczki cukru-pudru
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii

ciastka rozgniesc za pomoca tluczka do miesa lub w food procesorze. maslo roztopic w mikrofali. polaczyc z pokruszonymi ciastkami. forme wylozyc papierem do pieczenia, nastepnie masa ciasteczkowa. na czas przygotowania masy serowej wlozyc ja do zamrazarki.

oba rodzaje serkow zmiksowac. dodac mleko i jajka, po czym ponownie zmiksowac. dodac ekstrakt, likier oraz make i zmiksowac ostatni raz. mase serowa wylac na spod z ciasteczek.

piec w 180 stopniach przez niecala godzine, do suchego patyczka. w momencie gdy sernik zaczyna sie rumienic z wierzchu, przykrywamy go folia aluminiowa, zeby pozostal bialy.

smietane wymieszac z cukrem i ekstraktem.

wyjac sernik z piekarnika i szybko rozlozyc na nim mase smietanowa. ponownie wstawic do piekarnika na 5-10 minut, do sciecia sie smietany.
studzic w uchylonym piekarniku.

nastepnie trzymac przez kilka godzin lub cala noc w lodowce.

Moje uwagi:
- ja opuszczałam top bo jest strasznie kaloryczny, a i bez niego sernik jest bardzo smaczny;
- można zamienić mascarpone na więcej sera:D też dobre.

Smacznego!!

p.s. ja już od świąt robilam dwa razy bo taki dobry...


Ostatnio zmieniony przez szpaczek1 dnia Pią 19:43, 07 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 20:29, 07 Sty 2011    Temat postu:

na jaką formę jest to przepis?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
okoani
za stara na te numery



Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 1873
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Roztocze ;)
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:50, 07 Sty 2011    Temat postu:

no przecież szpaczek1 napisała, że forma o średnicy 20 cm
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:04, 07 Sty 2011    Temat postu:

hehe Mruga nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
szpaczek1
mistrz NPR-u



Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 9:43, 08 Sty 2011    Temat postu:

przepis jest na 20, ale ja robię w 26 też wychodzi dobry. Jest trochę cieńsza warstwa sera. Oczywiście trzeba pamiętać żeby dać więcej ciasteczek i masła.

Trzeba jednak uważać, żeby nie dać za dużo masła bo później tłuszcz z ciastem trochę idzie do góry. Jak zostaje nam masło, ciastka i mleko to robimy sobie taką papkę... mniam:D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:40, 27 Maj 2011    Temat postu:

własnie robię Twój serniczek szpaczku, ciekawe jak wyjdzie Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 20:12, 27 Maj 2011    Temat postu:

chyba go spierniczylam kupilam smietane 30 ale kremowa i plynna i rozpuscila sie mimo ubicia na ciescie
oblala go...wylalo sie do piekatnika, maz sie tarzal ze smiechu a mnie do smiechu wcale nie jest...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mk,
za stara na te numery



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: podkarpackie

PostWysłany: Nie 7:31, 05 Cze 2011    Temat postu:

wczoraj upiekłam bułeczki drożdżowe z wiśniami ,
może to nic wielkiego , ale wogóle nie patrzyłam do przepisów, tylko tak "na oko" i wyszły pyszne Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 10:07, 05 Cze 2011    Temat postu:

'mój' sernik amerykański jest zawsze puszysty, rozpływający się w ustach i zawsze wychodzi każdemu - nawet mojej mamie - antytaleńciu, jeśli chodzi o ciasta.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mk,
za stara na te numery



Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: podkarpackie

PostWysłany: Nie 15:24, 05 Cze 2011    Temat postu:

strzyga a co to za sernik?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 7:51, 06 Cze 2011    Temat postu:

wydaje mi się, że gdzieś już podawałam przepis. ciasto szybko się robi, tylko dość długo piecze.

spód jest lekki: mieszamy 10 sucharków, 2 łyżki cukru i 40g masła (na tortownice 26 cm)
masa serowa: mieszamy ser (najlepiej 3-krotnie mielony ok. 600 g) z 200 g śmietany (ja daje tą 36% do ciast), 5 żółtek, 175 g cukru, 2 łyżki cytrynki (można dodać też skórkę cytrynową), 50 g mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia,
białka ubijamy na sztywną(!) pianę i mieszamy z masą serową, wlewamy do tortownicy i pieczemy 1,5 h na 150 st. (aż cała góra będzie miała ładny opalony kolor).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hebanowe noce
za stara na te numery



Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 1651
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 19:11, 10 Cze 2012    Temat postu:

Błyskawiczny piernik

Niestety nie pamiętam w jakiej temperaturze się piecze i jak długo. Myślę, że w 180 stopniach ok. 30 - 45 minut byłoby ok. Ciasta zepsuć się nie da. Myślę, że można je spokojnie zrobić jako swoje pierwsze w życiu ciasto.

Składniki:
1,5 litra zsiadłego mleka (zamiast niego można tyle samo maślanki i ja robiłam z maślanką)
1 jajko
pół szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao (ja dałam dużo więcej łyżeczek)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki dżemu najlepiej śliwkowego (dałam dużo więcej powideł śliwkowych)

Wszystko wbijamy do jednej, dużej misy i miksujemy na ładną masę bez grudek.
Wlewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR



Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 20:39, 10 Cze 2012    Temat postu:

hebanowe na pewno 1,5 l kefiru? mam ten przepis ale tam jest na 3,5 szklanki mąki 2 szklanki (czyli 0,5 l kefiru) Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 18, 19, 20  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 18, 19, 20  Następny
Strona 2 z 20

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin