|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 10:39, 28 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
bardzo chętnie, poproszę
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 10:52, 28 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
ciasto kruche ale niekoniecznie mogą byc herbatniki
3 szkl maki
1 margaryna
4 zółtka
1 łyżeczka proszku
3/4 szkl cukru pudru
zagnieść podzielić na 2 części każda osobno upiec
masa
1 kg sera
0,5 kostki masła
3 jajka
25 dkg cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szkl mleka
zapach cytrynowy lub pomarańczowy
zmielony ser włozyć do garnka dodać utarte z cukrem jajka, podgrzewac aż zacznie "pyrkać" dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną w mleku, ponownie doprowadzić do pyrkania i dodać zapach.
ja robię z herbatnikami wtedy połowa roboty a w smaku nie gorsze, oczywiście przekładamy możemy dodać rodzynki czy skórki pomarańczowe wg uznania
oczywiście nie nakładamy całej masy na raz na ciasto lub herbatniki tylko przekładamy w przypadku ciasta na dwa razy z masą na wierzchu a w przypadku herbatników będą 3 warstwy żeby się nie rozjechało wszystko , potem jak ostygnie super się kroi
smacznego
Ostatnio zmieniony przez gam dnia Sob 10:55, 28 Sie 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaczek1
mistrz NPR-u
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:42, 07 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
W związku, że dokonałam kosmicznego odkrycia muszę się z wami nim podzielić. Przepis na bardzo kremowy sernik... jak zrobicie raz, na pewno będziecie piec ponownie...
przepis za cuda.wianki ze strony [link widoczny dla zalogowanych]
sernik bardzo kremowy (forma srednica 20cm)
na spod:
12 ciastek digestives
70g masla
na mase serowa:
500g serka trzykrotnie zmielonego (uzywam quark)
250g serka mascarpone
puszka mleka skondensowanego slodzonego (395g)
4 jajka
1 lyzka ekstraktu z wanilii
2 czubate lyzki maki ziemniaczanej
2 lyzki likieru adwokat (opcjonalnie)
top:
200ml gestej smietany (uzylam 30%)
3 lyzeczki cukru-pudru
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
ciastka rozgniesc za pomoca tluczka do miesa lub w food procesorze. maslo roztopic w mikrofali. polaczyc z pokruszonymi ciastkami. forme wylozyc papierem do pieczenia, nastepnie masa ciasteczkowa. na czas przygotowania masy serowej wlozyc ja do zamrazarki.
oba rodzaje serkow zmiksowac. dodac mleko i jajka, po czym ponownie zmiksowac. dodac ekstrakt, likier oraz make i zmiksowac ostatni raz. mase serowa wylac na spod z ciasteczek.
piec w 180 stopniach przez niecala godzine, do suchego patyczka. w momencie gdy sernik zaczyna sie rumienic z wierzchu, przykrywamy go folia aluminiowa, zeby pozostal bialy.
smietane wymieszac z cukrem i ekstraktem.
wyjac sernik z piekarnika i szybko rozlozyc na nim mase smietanowa. ponownie wstawic do piekarnika na 5-10 minut, do sciecia sie smietany.
studzic w uchylonym piekarniku.
nastepnie trzymac przez kilka godzin lub cala noc w lodowce.
Moje uwagi:
- ja opuszczałam top bo jest strasznie kaloryczny, a i bez niego sernik jest bardzo smaczny;
- można zamienić mascarpone na więcej sera:D też dobre.
Smacznego!!
p.s. ja już od świąt robilam dwa razy bo taki dobry...
Ostatnio zmieniony przez szpaczek1 dnia Pią 19:43, 07 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 20:29, 07 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
na jaką formę jest to przepis?
|
|
Powrót do góry |
|
|
okoani
za stara na te numery
Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 1873
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Roztocze ;) Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 21:50, 07 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
no przecież szpaczek1 napisała, że forma o średnicy 20 cm
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 22:04, 07 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
hehe nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaczek1
mistrz NPR-u
Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 729
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 9:43, 08 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
przepis jest na 20, ale ja robię w 26 też wychodzi dobry. Jest trochę cieńsza warstwa sera. Oczywiście trzeba pamiętać żeby dać więcej ciasteczek i masła.
Trzeba jednak uważać, żeby nie dać za dużo masła bo później tłuszcz z ciastem trochę idzie do góry. Jak zostaje nam masło, ciastka i mleko to robimy sobie taką papkę... mniam:D
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 18:40, 27 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
własnie robię Twój serniczek szpaczku, ciekawe jak wyjdzie
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 20:12, 27 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
chyba go spierniczylam kupilam smietane 30 ale kremowa i plynna i rozpuscila sie mimo ubicia na ciescie
oblala go...wylalo sie do piekatnika, maz sie tarzal ze smiechu a mnie do smiechu wcale nie jest...
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Nie 7:31, 05 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
wczoraj upiekłam bułeczki drożdżowe z wiśniami ,
może to nic wielkiego , ale wogóle nie patrzyłam do przepisów, tylko tak "na oko" i wyszły pyszne
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 10:07, 05 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
'mój' sernik amerykański jest zawsze puszysty, rozpływający się w ustach i zawsze wychodzi każdemu - nawet mojej mamie - antytaleńciu, jeśli chodzi o ciasta.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Nie 15:24, 05 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
strzyga a co to za sernik?
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19991
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 7:51, 06 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
wydaje mi się, że gdzieś już podawałam przepis. ciasto szybko się robi, tylko dość długo piecze.
spód jest lekki: mieszamy 10 sucharków, 2 łyżki cukru i 40g masła (na tortownice 26 cm)
masa serowa: mieszamy ser (najlepiej 3-krotnie mielony ok. 600 g) z 200 g śmietany (ja daje tą 36% do ciast), 5 żółtek, 175 g cukru, 2 łyżki cytrynki (można dodać też skórkę cytrynową), 50 g mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia,
białka ubijamy na sztywną(!) pianę i mieszamy z masą serową, wlewamy do tortownicy i pieczemy 1,5 h na 150 st. (aż cała góra będzie miała ładny opalony kolor).
|
|
Powrót do góry |
|
|
hebanowe noce
za stara na te numery
Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 1651
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 19:11, 10 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Błyskawiczny piernik
Niestety nie pamiętam w jakiej temperaturze się piecze i jak długo. Myślę, że w 180 stopniach ok. 30 - 45 minut byłoby ok. Ciasta zepsuć się nie da. Myślę, że można je spokojnie zrobić jako swoje pierwsze w życiu ciasto.
Składniki:
1,5 litra zsiadłego mleka (zamiast niego można tyle samo maślanki i ja robiłam z maślanką)
1 jajko
pół szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao (ja dałam dużo więcej łyżeczek)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki dżemu najlepiej śliwkowego (dałam dużo więcej powideł śliwkowych)
Wszystko wbijamy do jednej, dużej misy i miksujemy na ładną masę bez grudek.
Wlewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 20:39, 10 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
hebanowe na pewno 1,5 l kefiru? mam ten przepis ale tam jest na 3,5 szklanki mąki 2 szklanki (czyli 0,5 l kefiru)
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna
-> Kuchnia Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, ... 18, 19, 20 Następny
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, ... 18, 19, 20 Następny
|
Strona 2 z 20 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|