|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:25, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
sernik na zimno?
Ja wczoraj zrobiłam rogaliki z ciasta francuskiego z nadzieniem dyniowo - jabłkowym. Kupujesz ciasto francuskie i zawijasz w nie duszone na słodko jabłka z dynią
tylko to zawijanie trzeba poćwiczyć, bo mi jakieś dziwne ślimaki wyszły
Ostatnio też robiłam zapiekane jabłka pod kruszonką. Podane z lodami waniliowymi pycha!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:32, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Oj sernik na zimno i sernik gotowany to chyba jedyne ciasto, którego mąż nie lubi . A szkoda, bo ja owszem...
A co do zawijania rogalików. Tutaj jest to fajnie pokazane (tylko ja nigdy nie nakładam już nadzienia na tą "dłuższą" część trójkąta, bo mi się po wyrośnięciu lubią rogaliki w tym miejscu rozwalać):
https://www.youtube.com/watch?v=FgAM_bprmZw
Ale dzięki za pomysł
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:42, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Zaczepiste! dzięki Miśka
[link widoczny dla zalogowanych]
można też zrobić w dużej tortownicy, ale w takich małych foremkach wyglądają ładniej
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:48, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
możesz tak na szybko też kupić ciasto francuskie i zrobić zawijane z dowolnym nadzieniem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Polly
za stara na te numery
Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:18, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Ja polecam placek Justka. Robi się migiem, a jest przepyszny
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:49, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
koszatniczka co żeś narobiła!
Otworzyłam tego bloga, zobaczyłam zdjęcie i...poszłam do kuchni po drugie śniadanie. Chociaż tyle, że przy okazji przypomniałam sobie, że ryba na dzisiejszy obiad nie rozmrożona, ale po co mi było wczoraj dwie godziny pływać zamiast moczyć się w cieplutkim jaccuzi, jak teraz zapycham się bułka z żółtym serem?
A w temacie ciast i do tego szarlotek. Przepis wycięty z opakowania po jakiejś mące. numer jeden każdego Bożego Narodzenia:
Kruchy spód:
125g masła lub margaryny
50g cukru
3 żółtka
225g mąki pszennej
Cieniutko rozłożyć w foremce, tworząc brzegi i zapiec 15 minut.
Masa jabłeczna:
2 kg jabłek
szklanka cukru
olejek migdałowy, olejek pomarańczowy, olejek rumowy
duża garść rodzynek
duża garść płatków migdałowych
duża garść kandyzowanej skórki pomarańczowej (bądź innych ulubionych bakalii)
łyżka masła
kieliszek alkoholu (rum, amaretto - opcjonalnie)
Jabłka z cukrem puddusić z odrobina wody, jak zaczną się rozpadać dodać masło, bakalie i ewentualnie alkohol i dusić razem do uzyskania w miarę jednolitej masy. Ostudzić, wyłożyć na kruchy spód i piec jeszcze około 25 minut.
Świetnie do tego ciasta byłyby foremki na tatrę, ale u mnie z braku form tatrowych dobrze spisują się inne foremki
Może faktycznie jakaś szarlotka byłaby dobra?
A to gotowe ciasto francuskie to jakieś konkretne polecasz justek? Słyszałam kiedyś dobre opinie o francuskim mrożonym z Biedronki, ale nigdy nie kupowałam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:51, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
I z Lidla i Biedronki są dobre, innych nie sprawdzałam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:16, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Justek, seria pytań o Twoje ciasto z maślanką
Pytanie 1: jakiej wielkości blaszki używasz. Zastanawiam się, czy na moją blachę (28x36) ilość razy 2 czy 3.
Pytanie 2: to ciasto przed pieczeniem ma być bardziej lejące (biszkopt) czy bardziej zbite (drożdżowe)?
Pytanie 3: ile i w jakiej temp. pieczesz? Nadal mam zepsuty termostat, a dzięki temu będę wiedzieć jak bardzo manewrować włączaniem i wyłączaniem grzania
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:23, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
A moje ciasto drożdżowe juz sie robi na weekend , zero zaangażowania , tylko trochę cierpliwości , bo musi swoje odstać .
Jeżeli ktos chce mogę podać przepis .
|
|
Powrót do góry |
|
|
bakteria
za stara na te numery
Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:31, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
dawaj, ja mam różne na drożdżowe, ale jeszcze nie trafiłam na "to jedyne"
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:33, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Poproszę .
Choć w ten weekend pewnie się nie pojawi, bo drożdżowe było w zeszły, ale uwielbiam drożdżowe, więc chętnie przygarnę sprawdzony przepis
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:47, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
6 jaj
100 g drożdży
2 szkl cukru
2,5 szkl ciepłego mleka
0,5 szkl oleju
Opcjonalnie -ja dodaję- 3 łyżki masła
Uwaga ! w tej kolejności jak napisałam wszystko wkładamy do miski ! Czyli na dno całe jaja, w nie wkruszamy drożdże , zasypujemy cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem , na koniec wlewamy olej i rozpuszczone masło .
Koniec! Nie mieszamy , nie dotykamy, odstawiamy na conajmniej 6 godz (najlepsze po całej nocy )
Po tym czasie dodajemy 1 kg mąki, rodzynki, zapach pomarańczowy lub skórki , mieszamy tylko do połączenia składników mikserem ! Tak wiec łapki czyste
jeśli ciasto wydaje się być zbyt gęste mozna dolać poł szkl cieplej wody lub mleka.
Robimy kruszonkę na wierzch według uznania i do pieca
Uwielbiamy to ciasto, jest wilgotne, puszyste i co najważniejsze prawie zero roboty!
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:53, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
gam, no to wygląda zachęcająco...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:22, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Miśka napisał: | Justek, seria pytań o Twoje ciasto z maślanką
Pytanie 1: jakiej wielkości blaszki używasz. Zastanawiam się, czy na moją blachę (28x36) ilość razy 2 czy 3.
Pytanie 2: to ciasto przed pieczeniem ma być bardziej lejące (biszkopt) czy bardziej zbite (drożdżowe)?
Pytanie 3: ile i w jakiej temp. pieczesz? Nadal mam zepsuty termostat, a dzięki temu będę wiedzieć jak bardzo manewrować włączaniem i wyłączaniem grzania |
1. Blaszka średnia, ja mam silikonową kwadratową ok 20x20cm, więc podwójna porcja powinna wystarczyć. Może masz blachę taką ala chlebowa prostokątna wysoka? też powinna być ok.
2. Ciasto jest lejące
3. Ja piekę godzinę w 180-190
|
|
Powrót do góry |
|
|
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:29, 02 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Dziękuję Justek Ciasto będzie w weekend
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna
-> Kuchnia Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 18, 19, 20 Następny
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 18, 19, 20 Następny
|
Strona 15 z 20 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|