Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Słodkości - pyszności, ciasta
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 18, 19, 20  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
koszatniczka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:25, 02 Paź 2014    Temat postu:

sernik na zimno?

Ja wczoraj zrobiłam rogaliki z ciasta francuskiego z nadzieniem dyniowo - jabłkowym. Kupujesz ciasto francuskie i zawijasz w nie duszone na słodko jabłka z dynią
tylko to zawijanie trzeba poćwiczyć, bo mi jakieś dziwne ślimaki wyszły

Ostatnio też robiłam zapiekane jabłka pod kruszonką. Podane z lodami waniliowymi pycha!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miśka
za stara na te numery



Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:32, 02 Paź 2014    Temat postu:

Oj sernik na zimno i sernik gotowany to chyba jedyne ciasto, którego mąż nie lubi Smutny. A szkoda, bo ja owszem...

A co do zawijania rogalików. Tutaj jest to fajnie pokazane (tylko ja nigdy nie nakładam już nadzienia na tą "dłuższą" część trójkąta, bo mi się po wyrośnięciu lubią rogaliki w tym miejscu rozwalać):
https://www.youtube.com/watch?v=FgAM_bprmZw

Ale dzięki za pomysł Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koszatniczka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:42, 02 Paź 2014    Temat postu:

Zaczepiste! dzięki Miśka

[link widoczny dla zalogowanych]

można też zrobić w dużej tortownicy, ale w takich małych foremkach wyglądają ładniej Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:48, 02 Paź 2014    Temat postu:

możesz tak na szybko też kupić ciasto francuskie i zrobić zawijane z dowolnym nadzieniem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Polly
za stara na te numery



Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4566
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:18, 02 Paź 2014    Temat postu:

Ja polecam placek Justka. Robi się migiem, a jest przepyszny Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miśka
za stara na te numery



Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:49, 02 Paź 2014    Temat postu:

koszatniczka co żeś narobiła!
Otworzyłam tego bloga, zobaczyłam zdjęcie i...poszłam do kuchni po drugie śniadanie. Chociaż tyle, że przy okazji przypomniałam sobie, że ryba na dzisiejszy obiad nie rozmrożona, ale po co mi było wczoraj dwie godziny pływać zamiast moczyć się w cieplutkim jaccuzi, jak teraz zapycham się bułka z żółtym serem? Yellow_Light_Colorz_PDT_45

A w temacie ciast i do tego szarlotek. Przepis wycięty z opakowania po jakiejś mące. numer jeden każdego Bożego Narodzenia:
Kruchy spód:
125g masła lub margaryny
50g cukru
3 żółtka
225g mąki pszennej

Cieniutko rozłożyć w foremce, tworząc brzegi i zapiec 15 minut.

Masa jabłeczna:
2 kg jabłek
szklanka cukru
olejek migdałowy, olejek pomarańczowy, olejek rumowy
duża garść rodzynek
duża garść płatków migdałowych
duża garść kandyzowanej skórki pomarańczowej (bądź innych ulubionych bakalii)
łyżka masła
kieliszek alkoholu (rum, amaretto - opcjonalnie)

Jabłka z cukrem puddusić z odrobina wody, jak zaczną się rozpadać dodać masło, bakalie i ewentualnie alkohol i dusić razem do uzyskania w miarę jednolitej masy. Ostudzić, wyłożyć na kruchy spód i piec jeszcze około 25 minut.

Świetnie do tego ciasta byłyby foremki na tatrę, ale u mnie z braku form tatrowych dobrze spisują się inne foremki Wesoly

Może faktycznie jakaś szarlotka byłaby dobra?

A to gotowe ciasto francuskie to jakieś konkretne polecasz justek? Słyszałam kiedyś dobre opinie o francuskim mrożonym z Biedronki, ale nigdy nie kupowałam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:51, 02 Paź 2014    Temat postu:

I z Lidla i Biedronki są dobre, innych nie sprawdzałam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miśka
za stara na te numery



Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:16, 02 Paź 2014    Temat postu:

Justek, seria pytań o Twoje ciasto z maślanką Wesoly
Pytanie 1: jakiej wielkości blaszki używasz. Zastanawiam się, czy na moją blachę (28x36) ilość razy 2 czy 3.
Pytanie 2: to ciasto przed pieczeniem ma być bardziej lejące (biszkopt) czy bardziej zbite (drożdżowe)?
Pytanie 3: ile i w jakiej temp. pieczesz? Nadal mam zepsuty termostat, a dzięki temu będę wiedzieć jak bardzo manewrować włączaniem i wyłączaniem grzania Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:23, 02 Paź 2014    Temat postu:

A moje ciasto drożdżowe juz sie robi na weekend , zero zaangażowania , tylko trochę cierpliwości , bo musi swoje odstać .
Jeżeli ktos chce mogę podać przepis .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bakteria
za stara na te numery



Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 10180
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:31, 02 Paź 2014    Temat postu:

dawaj, ja mam różne na drożdżowe, ale jeszcze nie trafiłam na "to jedyne"
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miśka
za stara na te numery



Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:33, 02 Paź 2014    Temat postu:

Poproszę Wesoly.
Choć w ten weekend pewnie się nie pojawi, bo drożdżowe było w zeszły, ale uwielbiam drożdżowe, więc chętnie przygarnę sprawdzony przepis Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gam
za stara na te numery



Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:47, 02 Paź 2014    Temat postu:

6 jaj
100 g drożdży
2 szkl cukru
2,5 szkl ciepłego mleka
0,5 szkl oleju
Opcjonalnie -ja dodaję- 3 łyżki masła

Uwaga ! Cool w tej kolejności jak napisałam wszystko wkładamy do miski ! Czyli na dno całe jaja, w nie wkruszamy drożdże , zasypujemy cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem , na koniec wlewamy olej i rozpuszczone masło .

Koniec! Nie mieszamy , nie dotykamy, odstawiamy na conajmniej 6 godz (najlepsze po całej nocy )

Po tym czasie dodajemy 1 kg mąki, rodzynki, zapach pomarańczowy lub skórki , mieszamy tylko do połączenia składników mikserem ! Tak wiec łapki czyste Laughing
jeśli ciasto wydaje się być zbyt gęste mozna dolać poł szkl cieplej wody lub mleka.
Robimy kruszonkę na wierzch według uznania i do pieca
Uwielbiamy to ciasto, jest wilgotne, puszyste i co najważniejsze prawie zero roboty!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
koszatniczka
za stara na te numery



Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:53, 02 Paź 2014    Temat postu:

gam, no to wygląda zachęcająco...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:22, 02 Paź 2014    Temat postu:

Miśka napisał:
Justek, seria pytań o Twoje ciasto z maślanką Wesoly
Pytanie 1: jakiej wielkości blaszki używasz. Zastanawiam się, czy na moją blachę (28x36) ilość razy 2 czy 3.
Pytanie 2: to ciasto przed pieczeniem ma być bardziej lejące (biszkopt) czy bardziej zbite (drożdżowe)?
Pytanie 3: ile i w jakiej temp. pieczesz? Nadal mam zepsuty termostat, a dzięki temu będę wiedzieć jak bardzo manewrować włączaniem i wyłączaniem grzania Wesoly

1. Blaszka średnia, ja mam silikonową kwadratową ok 20x20cm, więc podwójna porcja powinna wystarczyć. Może masz blachę taką ala chlebowa prostokątna wysoka? też powinna być ok.
2. Ciasto jest lejące
3. Ja piekę godzinę w 180-190
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miśka
za stara na te numery



Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:29, 02 Paź 2014    Temat postu:

Dziękuję Justek Wesoly Ciasto będzie w weekend Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 18, 19, 20  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 18, 19, 20  Następny
Strona 15 z 20

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin