Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 20:47, 18 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Dzieki strzyga
|
|
Powrót do góry |
|
|
Polly
za stara na te numery
Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 18:16, 19 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny, a te Wasze serniki trzeba piec w kąpieli wodnej, czy można normalnie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 20:01, 19 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Nawet nie wiem jak się piecze w kąpieli wodnej mój normalnie się piecze, z termoobiegiem najlepiej
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aglaia
za stara na te numery
Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1556
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 20:15, 19 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Justek napisał: | Nawet nie wiem jak się piecze w kąpieli wodnej mój normalnie się piecze, z termoobiegiem najlepiej |
Wstawiasz keksówkę z wodą do piekarnika. Przynajmniej my tak robimy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Polly
za stara na te numery
Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 8:36, 20 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Dokładnie, trzeba wsadzić do piekarnika jakieś naczynie z wodą. Większość serników tak się piecze, bo wtedy nie opadają.
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 13:57, 27 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Dla zainteresowanych przepis na błyskawiczne racuchy drożdżowe
2 żółtka
1 torebka suszonych drożdży
2,5 szkl mąki
1 łyżka cukru
1,5 szkl mleka
Zapach pomarańczowy lub waniliowy
Ciasto ma swobodnie spływać z łyżki .
Wszystko razem wymieszać mikserem , odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min
Smażyć w głębokim tłuszczu , niezbyt gorącym, bo będą z wierzchu spalone a surowe w środku , posypać cukrem pudrem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
koszatniczka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Lut 2013
Posty: 6853
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:02, 27 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
a jak wam zostaną białka i nie wiecie co zrobić to podaję przepis na włoskie ciasteczka migdałowe
1. 2 białka
2. 300g mielonych migdałów
3. 300 gram cukru pudru + trochę do posypania
4. Aromat migdałowy
5. cukier wanilinowy
Ubijasz białka, mieszasz je z resztą składników, wałkujesz na blacie posypanym cukrem pudrem, wycinasz ciasteczka - do piekarnika 140 stopni na 15 minut
Wciągają
|
|
Powrót do góry |
|
|
kap
znawca NPR
Dołączył: 12 Maj 2014
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 20:45, 01 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
A jak zostają żółtka? bo mam zamrożone, za długo chyba leżeć nie mogą i się zastanawiam do czego je wykorzystać... poza ciastem kruchym, które nie jest ani moją mocną stroną ani ulubionym rodzajem ciasta
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 22:16, 01 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
Kap z żółtek robisz pączusie Gam.
Gam dzięki.
A ja wam wrzuce pyszne ciasto drożdżowe, bardzo delikatne i maślane. Robi się je wieczorem i na noc do lodówki a rano do brytwanny i trzy godz rośnie. Pisze od razu, bo ja dopiero to doczytałam jak ciasto było w misce.
Dodałam więcej cukru, chyba o połowę, choć zwykle ilość cukru zmniejszam i mąkę zamieniłam na zwykłą pszenną. A i ja nigdy soli nie daje do ciasta...
[link widoczny dla zalogowanych]
Dla mnie najlepsze drożdżowe jakie jadłam. Mama też była w szoku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kap
znawca NPR
Dołączył: 12 Maj 2014
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 9:28, 02 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
Rzeczywiście, przepis na białka był podany w związku z przepisem na żółtka...
Może to drożdżowe spróbuję, bo jakoś nie mam szczęścia do drożdżowego
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 9:56, 02 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
Fajne te kulki ale nie mam keksowek....może w tortownicy bym zrobiła
|
|
Powrót do góry |
|
|
kap
znawca NPR
Dołączył: 12 Maj 2014
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 10:37, 02 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
A czy to koniecznie trzeba w formie kulek robić? Jakby się włożyło po prostu ciasto w całości to chyba też wyjdzie?
tylko szkoda, że to tyle godzin wcześniej trzeba przygotowywać
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 10:51, 02 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
Ika, ja jedną część w keksówce robiłam to miały kólki więcej luzu i ładnie urosło. A resztę zrobiłam w takiej wielkiej brytwannie, bo się młodszy uparł. I też wyszło, tylko trochę się rozlazły, bo zamiast rosnąć w górę to szły w bok, bo tylko mi 1/3 miejsca zajęły. Ale też się ładnie upiekły, tylko cieńsze.
A i ja nie miałam już jajka na glazurowanie i kruszonke zrobiłam.
Myślę, że do tortownicy to całość się zmieści.
Kap ktoś pisał, że miał za płynne ciasto i wolał i ładnie wyszło. Nie wiem o co chodzi z tymi kulkami, czy o wygląd czy o docieranie ciepła. Można zaryzykować.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kap
znawca NPR
Dołączył: 12 Maj 2014
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 10:57, 02 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
Te kulki i tak się potem łączą w całość, drożdzowe też w jednym kawałku się robi więc to chyba głównie o wygląd chodzi
I zastanawiam się czy nie lepiej to ręcznie wyrabiać, bo zwykły mikser chyba nie da rady, bo ciasto drożdżowe jest przecież gęste.
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 11:03, 02 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
Ja ręcznie robiłam, nie mam takich mieszadeł.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|