Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:56, 14 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Znam to ciacho, jest super U mnie koniecznie z polewą Testowałam z dżemem wiśniowym i powidłami. Chyba nawet raz popełniłam je z jakimś dżemowym misz maszem w imię opróżnienia lodówki z resztek dżemów
Jeśli Ci coś zostanie to do lodówki na noc. Znam takich, co twierdzą, że na następny dzień takie schłodzone jest lepsze
Anuszkaja, ale trzeba było się podzielić z Mężem, a nie tak tylko we dwoje
|
|
Powrót do góry |
|
|
anuszkaja
za stara na te numery
Dołączył: 18 Sie 2014
Posty: 1360
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:53, 14 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Ptysiak napisał: | Anuszkaja, ale trzeba było się podzielić z Mężem, a nie tak tylko we dwoje |
Łeeeeee, wydało się
A polewę Ptysiak robisz sama? Ja zrobilam z polaczenia masła i mlecznej czekolady z posiekanymi orzeszkami i za duzo mi tej czekolady bylo... Ale moze wina lezy w rodzaju czekolady?
Ps mnie kusi sprobowac jeszcze z powidlami sliwkowymi
Ostatnio zmieniony przez anuszkaja dnia Czw 21:53, 14 Sty 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ptysiak
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 1095
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 22:16, 14 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Przy maśle to często łączę właśnie gorzką z mleczną czekoladą I jeszcze fajne czekoladowe polewy wychodzą z połączenia śmietanki 30% lub 36% i rozpuszczonej w niej czekolady
No i nie, zrobiłaś mi smaka na noc...
|
|
Powrót do góry |
|
|
buba
za stara na te numery
Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14381
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie i dolnośląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:47, 15 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Anuszkaja, dlaczego Ty mi to robisz, no teraz będę musiała spróbować.
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 14:00, 06 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
Zrobiłam wczoraj wieczorem brownie i już nie ma.
Gdyby nie noc to pewnie byłoby jeszcze szybciej.
Jest bez masła, więc można jeść przy alergii no chyba, że jest alergia na czekoladę...
2 tabliczki czekolady gorzkiej
4 jajka
340 g cukru (edytuje: cukru dałam dużo mniej)
13 łyżek oleju (ok 80 gram mi wyszło)
175 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy (nie dałam)
szczypta soli (nigdy nie daje, nie lubię, choć niby podkreśla słodycz)
100 g orzechów (dałam pestki z dyni i to był jednak błąd)
Czekoladę rozpuścić i dodać jajka, cukier i olej. Wymieszać, spokojnie nawet łyżką się da. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać.
Przepis na blaszkę 25 na 28 cm. Ja zrobiłam w nie co mniejszym kwadracie. Piec w 180 stopni przez 20-25 minut, u mnie to było za krótko, ale może dlatego, ze forma mniejsza albo bez termoobiegu?
Ciasto w środku miękkie, na zewnątrz chrupiąca skórka. Pycha!
Szybko się robi, niestety jeszcze szybciej znika. (właśnie zdałam sobie sprawę, ze od wczoraj pożarłam tabliczkę czekolady, bo pół ciasta zjadłam ja )
Ostatnio zmieniony przez emma dnia Pon 14:35, 06 Cze 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:14, 06 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
wiecej niz tabliczke....policz jesazcze ten cukier
ja bym nie umiala zjesc takiego slodkiego ciasta
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 14:34, 06 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
A właśnie, dobrze że mówisz. Cukru dałam połowę.
|
|
Powrót do góry |
|
|
gyal
mistrz NPR-u
Dołączył: 11 Mar 2015
Posty: 706
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 15:23, 06 Cze 2016 Temat postu: |
|
|
uwielbiam brownie najlepiej na ciepło z łyżką lodów wypróbuję przepis, bo dotychczas robiłam tylko z masłem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 12:26, 12 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
Zrobilam fantastyczne ciastka z cieciory i masla orzechowego.. na jadlonomii jest przepis...
|
|
Powrót do góry |
|
|
jeżynka
pierwszy wykres
Dołączył: 05 Gru 2015
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 8:29, 22 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
A ktoś robił kiedyś domową czekoladę z orzechami?
|
|
Powrót do góry |
|
|
iwka
pierwszy wykres
Dołączył: 18 Sie 2016
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 11:40, 28 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
a my dziś zajadamy się bezglutenowym ciastem szpinakowym
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 18:10, 06 Gru 2016 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Mam orgazm kulinarny
zmniejszylam ilosc slodziwa, maka orkisz, maslo i olej koko pol na pol. mleko koko.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|