Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:36, 10 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Sprecyzujcie ten kefir bo mam zamiar robić Piernik chodzi za mną od dawna a wszedzie jest jeszcze miód w przepisie i inne takie których nie mam w domu
Chyba tutaj wrzucę mój drugi przepis ulubiony, bo jest to placek własnie, jak dla mnie najwspanialszy na świecie i mogłabym go tylko piec i jeśc w nieskończoność
|
|
Powrót do góry |
|
|
hebanowe noce
za stara na te numery
Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 1651
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 22:07, 10 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Tak, tak. Taka ilość. Ale ja nie dawałam kefiru. Trzeba dać zsiadłe mleko lub maślankę. Ja dałam maślankę. Czymś tam się różni.
Od siebie dałam trochę miodu.
Jam jest antytalent kulinarny i trzymam się przepisów, a taki podyktowała koleżanka - ciasto wyszło.
Ostatnio zmieniony przez hebanowe noce dnia Nie 22:08, 10 Cze 2012, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:28, 10 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Ok, to może przetestuję, jak mi będzie można jeśc coś więcej nabiału i kakao
Mój przepis wrzuce jak go dopracuję bo jak dotąd tylko raz mi wyszedł, a tak to ciezko a mimo to jest przepyszny. Ale mam nowy motyw na przetestowanie i myslę, że tym razem się uda
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 8:07, 11 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
aa to ok - widać jednak mamy różne przepisy - u mnie kefir/zsiadłe mleko wymiennie
|
|
Powrót do góry |
|
|
hebanowe noce
za stara na te numery
Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 1651
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 11:31, 11 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
U mnie dokładnie było wymiennie 1,5 l mleka zsiadłego/maślanki/jogurtu naturalnego.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Misiczka
mistrz NPR-u
Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 710
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 9:47, 20 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
to ja z prośbą: o jakąś fajną ciekawą masę do tortu
zawsze robię identyczną, maślaną z żótkami + kakao i mi się znudziła
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 10:41, 20 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Na takie upały polecam kilka razy wypróbowaną przeze mnie masę z tortu cytrynowego z bloga Moje wypieki [link widoczny dla zalogowanych] - tylko ona jest dla miłośników cytrynowego smaku, bo faktycznie jest mocno cytrynowa i orzeźwiająca. Swoją drogą biszkopt też jest niezawodny
Z innych mas - mascarpone plus nutella - też pyszna wychodzi. Albo tort szwarcwaldzki - czekoladowe ciasto, wiśnie i bita śmietana.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 11:03, 20 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
ja robię taką masę najczęściej do wafli ale do tortu też się nadaje:
20 dag masła, 20 dag cukru pudru, czekolada, wiórki migdałowe lub kokosowe
masło utrzeć z cukrem, czekoladę dodać wcześniej startą na drobnej tarce, na końcu dodać migdały lub kokos i rozsmarować na wafle/ciasto które potem trzymać w lodówce
czasem dodawałam też cukier waniliowy do tego
a na piernika mam taki szybki i łatwy przepis, dość często go piekę
na 2 takie wąskie, długie brytfanny, na jedną połowa wszystkiego:
3 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżki cynamonu, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 4 łyżki oleju, 1 taki duży kubek śmietany 12% (nie pamiętam jaką one maja pojemność ), 2 jajka i dużo rodzynek (w przepisie jest 20 dag), ja daje też orzechy, a kiedyś zrobiłam z suszonymi śliwkami
mąkę, cukier,sodę cynamon, kakao, przyprawę do piernika dobrze wymieszać, potem dodać resztę składników, bakalie przed dodaniem oprószyć mąką żeby nie opadały zbyt na dno, wlać do formy, piec ok. 40 min w temp. 180 stopni C
|
|
Powrót do góry |
|
|
Misiczka
mistrz NPR-u
Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 710
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 11:20, 20 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
ten cytrynowy mi się podoba brzmi kwaśno chyba się skuszę, to dla syna na urodziny, ale on lubi np. mocno cytrynowe lody, więc powinno smakować
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 11:24, 20 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
hebanowe noce
za stara na te numery
Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 1651
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 15:20, 21 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Co do cytrynowych rzeczy:
Zmodyfikowany przepis z tele tygodnia
Cytrynowe babeczki z lukrem
Składniki:
2 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
szczypta soli
cytryna
papierowe formy
Wszystkie składniki miksujemy oprócz cytryny. Cytrynę ścieramy na tarce, ale tylko skórkę. Startą skórkę wsypujemy do masy i miksujemy dalej, wyciskając do ciasta sok z obtartej cytryny.
Napełniamy papierowe formy tak do 3/4 i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w temp 190 stopni na 20 - 25 minut.
Upieczone babeczki odstawiamy na jakiś czas do ostygnięcie.
Lukier robimy z 1 łyżki gorącej wody, 2 łyżek cytryny i ok. 8 łyżek cukru pudru. Cukier puder sypiemy powolutku do wody z cytryną i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie trzeba posmarować lukrem babeczki.
Smacznego!
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 16:17, 21 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
lubię robić babeczki ostatnio muszę wypróbować
|
|
Powrót do góry |
|
|
Misiczka
mistrz NPR-u
Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 710
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 9:21, 26 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
mrówka napisał: | Na takie upały polecam kilka razy wypróbowaną przeze mnie masę z tortu cytrynowego z bloga Moje wypieki [link widoczny dla zalogowanych] |
wrażenia po: trochę roboty, raczej nie jest to masa na szybko, ale wyszło pycha super smak, jak ktoś nie lubi takich ulepkowo-słodkich, tort znikł
|
|
Powrót do góry |
|
|
hebanowe noce
za stara na te numery
Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 1651
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 9:52, 26 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
bebe napisał: | lubię robić babeczki ostatnio muszę wypróbować |
Zrobiłam też z pokrojonymi czekoladkami Merci czy jakimiś innymi podłużnymi - różne smaki i wielkość kawałeczków. Wyszły takie fajne pieguskowe.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 22:21, 26 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Misiczka napisał: |
wrażenia po: trochę roboty, raczej nie jest to masa na szybko, ale wyszło pycha super smak, jak ktoś nie lubi takich ulepkowo-słodkich, tort znikł |
cieszę się bardzo
|
|
Powrót do góry |
|
|
|