Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Słodkości - pyszności, ciasta
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 18, 19, 20  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hebanowe noce
za stara na te numery



Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 1651
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 12:08, 11 Gru 2012    Temat postu:

Jak zrobić późnym wieczorem budyń czekoladowy samemu, gdy w domu nie ma budyniu w proszku.

Składniki:
- 2 szklanki mleka
- skrobia ziemniaczana - ok. 4 łyżeczki
- cukier
- kakao

Opis:
Wlewamy 1,5 szklanki mleka do garnka i podgrzewamy. W tym czasie dodajemy do 0,5 szklanki mleka cukier i kakao. Ilość według uznania, ale kakao nie żałujemy. Ja akurat miałam w domu kakao Puchatek. Ono jest słodkie samo w sobie, dlatego trzeba uważać z cukrem, aby nie przesłodzić. Namiętnie mieszamy, a następnie dajemy powoli łyżeczki skrobi ziemniaczanej i mieszamy, rozcieramy, aby nie było grudek. Jak tylko mleko w garnku zacznie się gotować, wlewamy naszą miksturę do pozostałej części mleka i mieszamy, zestawiamy z ognia, dalej mieszamy, a następnie przelewamy do miseczek.

Jest to porcja na 2 deserowe miseczki.

Aby wyszło dietetyczniej i zdrowiej, skrobię ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydzianą ze sklepu ze zdrową żywnością, ale w przepisie są wtedy 3 łyżeczki. Ja dałam 4 ziemniaczanej, bo tak mi się nasypało i wyszło. Cukier można zastąpić słodzikiem lub w ogóle z niego zrezygnować, ale nie wiem, jak smakowałby bez dodatkowego słodzenia.

PS. Nie wiem, co wyszłoby z tego po ostudzeniu, my pożarliśmy na ciepło, bo taki budyń właśnie lubimy.


Ostatnio zmieniony przez hebanowe noce dnia Wto 12:10, 11 Gru 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nana
za stara na te numery



Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:18, 11 Gru 2012    Temat postu:

coś mi się wydaje, że dziś dzieciaczki (czyt. syn i ja ) będą mieli na podwieczorek budyń domowej roboty Kwadratowy Dzięki za pomysł Hebanowe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nana
za stara na te numery



Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:24, 04 Lip 2013    Temat postu:

Dobrzy Ludzie, podpowiedcie proszę, jak i czym zalać owoce na torcie , żeby utrzymały świeżość? galaretą (w jakich proporcjach i w jakiej temperaturze nakładać)? Nie mam czasu na błędy. Musi mi wyjść za pierwszym razem idealne. Help! Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mamma
za stara na te numery



Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:32, 04 Lip 2013    Temat postu:

ja teraz w lecie trzymam tężejącą galaretkę w lodówce, co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy gęstnieje od dołu, jak zaczyna gęstnieć to zalewam owoce i też trzymam to potem w lodówce, jaka ilością to zależny jaki masz duży ten tort, jak nie wiesz ile to zrób więcej a potem najwyżej nie wlejesz całej Mruga
a jak się nie zmieści do lodówki, to tak samo tylko galaretkę rozpuszczasz w trochę mniejszej ilości wody niż na opakowaniu pisze, żeby stężała dobrze Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nana
za stara na te numery



Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 7:00, 05 Lip 2013    Temat postu:

Tylko ja nie chce położyć grubej warstwy galaretki., tylko 'pomalować ' nią owoce., żeby były jakby polakierowane. Mój tort nie będzie płaski, więc standardowa galareta odpada. No i nie wiem., co to za żel jest na ciastkach w cukierniach., żelatyna.? Kisiel.?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 7:15, 05 Lip 2013    Temat postu:

To w takim razie żelatyną byś musiała "pomalować" te owoce. Kisiel odpada bo jest zbyt rzadki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nana
za stara na te numery



Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 7:42, 05 Lip 2013    Temat postu:

Żelatyna tak? Tak zwyczajnie jak jest w przepisie na opakowaniu., czy np mniej rozcieńczyc? I malować ciepła żelatyna.? Czy chłodna.? Totalnie się nie znam .. Smutny
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 7:57, 05 Lip 2013    Temat postu:

Ja nigdy czegoś takiego nie robiłam raczej przestudzoną, a spróbuj dziś rozpuścić żelatynę i posmarować kilka owoców i zobaczysz co z tego wyjdzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mamma
za stara na te numery



Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 8:26, 05 Lip 2013    Temat postu:

możesz żelatyną ja nigdy nie robiłam, ale kiedyś próbowałam masę w cieście utwardzić żelatyną rozpuściłam w małej ilości wody i potem mi się takie grudy z żelatyny w tym cieście zrobiły ale może posmarować tym owoce łatwiej by było

a możesz też taką galaretką rozpuszczoną w o połowę mniejszej ilości wody tylko musisz złapać odpowiedni moment jak zacznie tężeć (dość szybko zacznie) i delikatnie czymś te owoce posmarować
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agrafka
za stara na te numery



Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:28, 09 Wrz 2013    Temat postu:

polecam miłośnikom kokosowych smaków
[link widoczny dla zalogowanych]

ja dziś pierwszy raz zrobiłam
mniam...

a do tej pory niewykorzystane białka wyrzucałam!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 7:32, 10 Wrz 2013    Temat postu:

Miałam świetny przepis na kokosanki, że jeszcze serek homo się wrzucało to smakowało identycznie jak kupne, bardzo podobny do tego tylko dodatkowo wrzucało się dwie łyżki serka homogenizowanego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agrafka
za stara na te numery



Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:23, 18 Lis 2013    Temat postu:

zrobiłam
[link widoczny dla zalogowanych]
wyszło super!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
glr
za stara na te numery



Dołączył: 26 Wrz 2012
Posty: 2486
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 22:17, 19 Gru 2013    Temat postu:

Na życzenie justka piszę jak robię kartofelki marcepanowe. W sumie to żadna robota, bo kupiłam po prostu masę marcepanową w Lidlu (z Aldi też jedną miałam ale była gorsza niż ta lidlowska, twardsza jakaś) pokroiłam sobie na kosteczki, uformowałam kartofelki, a potem nacierałam je palcami mieszanką gorzkiego kakao i cynamonu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 22:18, 19 Gru 2013    Temat postu:

a ja myślałam że sama robiłąś masę
Powrót do góry
Zobacz profil autora
glr
za stara na te numery



Dołączył: 26 Wrz 2012
Posty: 2486
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 22:26, 19 Gru 2013    Temat postu:

Nieee, aż tak zdolna to ja nie jestem Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 18, 19, 20  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 18, 19, 20  Następny
Strona 4 z 20

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin