|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Miśka
za stara na te numery
Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 2254
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:31, 27 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
Niestety, dziś (czyli na 2 dzień po upieczeniu) nie są już tak dobre. Zrobiły się lekko suche. Ale i tak pochłoniemy
Ostatnio zmieniony przez Miśka dnia Czw 14:32, 27 Lut 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:46, 27 Lut 2014 Temat postu: |
|
|
to mam nadzieję, że zjemy większość dzisiaj, a te co mi zostaną w takim razie owinę szczelnie foliom i włożę do lodówki
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 18:21, 11 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Na niedzielną imprezę chrzcielną upiekłam tort. Okazał się hitem. Podaję przepis na dużą prostokątna blachę:
Składniki na biszkopt:
-10 wiejskich jaj
- 2 niepełne szklanki cukru
- 2 pełne szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki octu
Poncz:
- pół litra mocnej herbaty lekko osłodzonej z dodatkiem dużej ilości soku z cytryny i 5 łyżeczkami wódki (można dodać również 2 łyżeczki likieru amaretto)
Nadzienie:
- puszka brzoskwiń
- słoik dobrego dżemu owoce leśne
- 1 litr śmietany 36 %
- 2łyżki cukru pudru
- 5 śmietanfixów
Dekoracja:
- pół litra śmietany 36%
- 3 śmietanfixy
- kuleczki dekoracyjne, motylki, listki czekoladowe
Pieczemy biszkopt. nagrzewamy piekarnik do 170 st(opcja góra-dół) Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet i mieszamy, zostawiamy do wyrośnięcia.
Ubijamy białka ze szczyptą soli, utrwalamy cukrem. Do piany dodajemy masę żółtkową oraz mąkę i bardzo delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na blachę i pieczemy około 30 minut.Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Nasączamy pierwszy blat i wykładamy na niego cały słoik dżemu. Ubijamy 1 litr śmietany ze śmietanfixami i połowę masy śmietanowej wykładamy na dżem. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy.Na drugi blat wykładamy pozostałą śmietanę a na śmietanę kładziemy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Przykrywamy 3 blatem nasączamy. Ubijamy pół litra śmietany i smarujemy boki tortu oraz wierzch, dekorujemy według uznania. Boki można obłożyć wiórkami kokosowymi, lub płatkami migdałów.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:20, 12 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Wyglada smacznie, moze mezowi taki na urodziny wysmaruje
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 19:48, 25 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
aż mną zatrzęsło
[link widoczny dla zalogowanych]
to teraz tylko pora na zakaz używania nazwy ciasta - murzynek - aby nie wzbudzać kontrowersji będzie ciasto ciemne lub czekoladowe
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:20, 15 Paź 2009 PRZENIESIONY Wto 17:29, 08 Kwi 2014 Temat postu: snickers |
|
|
kto ma sprawdzony przepis? mam duzo orzechow wloskic i chce zrobic to ciasto na urodziny syna
|
|
Powrót do góry |
|
|
Frejda
za stara na te numery
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 2800
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 17:03, 15 Paź 2009 PRZENIESIONY Wto 17:29, 08 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
Ooooo! Moje ulubione ciasto! Moja mama ma super przepis, bo zawsze jest pyszne. Postaram się dostać.
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 17:29, 08 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
To ma ktoś ten przepis ?? Moze się przyda
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 22:29, 21 Gru 2007 PRZENIESIONY Wto 17:55, 08 Kwi 2014 Temat postu: Najlepsze Na Swiecie Swiateczne Ciasto Owocowe |
|
|
Skladniki:
- 1 kostka masla,
- 2 szklanka cukru,
- 1 lyzeczka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców,
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- 3-4 szklanki dobrej whisky
Sposób przygotowania:
Przed rozpoczeciem mieszania skladników sprawdz czy whisky
jest dobrej jakosci. Dobra ... prawda? Przygotuj teraz duza
miske, szklanke itp. utensylia kuchenne. Sprawdz czy na pewno
whisky jest taka jak trzeba ... by byc tego pewnym nalej jedna
szklanke i wypij tak szybko, jak to tylko mozliwe.
Powtórz operacje.
Przy uzyciu miksera elektrycznego ubij kostke masla na puszysta mase, dodaj lyzeszke sukru i ubjaj dalej.
W miedzyszasie zprawdz czy wisky jest na pewno taka jak czeba.
Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jezli czeba.
Wszus do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je
mikserem. Spraws jakoz wiski zepy pootem gosie nie mufili sze
jest trojnoca. Wszus do miszki szyska sul jaka masz w domu czy so
tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so
fszusisz ! Fypij skok sytrynnmowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudz
monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na
plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij zwiszki.
Spraws jakos fiski sostanej ot pieszenia siasta i is spas
polecam
|
|
Powrót do góry |
|
|
novva
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4956
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Mała Wieś przy Drodze
|
Wysłany: Śro 12:08, 25 Lip 2007 PRZENIESIONY Wto 18:23, 08 Kwi 2014 Temat postu: sezon morelowy |
|
|
Polecam fajną zapiekankę z morelami (ok. 1/2 kg - ja biorę na oko) - przepis Małgorzaty Musierowicz
Wysmarowaną masłem formę lub naczynie żaroodporne wyłożyć szczelnie kromkami bułki albo pszennego chleba tostowego. Polać to dość obficie sokiem pomarańczowym lub cytrynowym.
Na to kremik budyniowy - niecała szklanka mleka zagotowana z 2 łyżkami cukru i laską wanilii (potem oczywiście trzeba ją wyjąć), do tego wrzucić migdały mielone lub w płatkach i zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej. Pewno też można dać zwykły budyń waniliowy z migdałami - nie miałam od ręką, więc nie wiem.
Ciepłym kremem posmarować bułkę w formie. Na to położyć połówki morelek, przykryć warstwą pieczywa, które znów pokropić sokiem.
Na drugie piętro masa cytrynowa - 1/2 kostki masła utrzeć na krem z 3 łyżkami cukru, dodać 2 jajka, półtorej łyżki mąki pszennej i sok z jednej cytryny.
Rozsmarować to na drugiej warstwie bułki, na to znów morelki skórką do góry. Piec około 40 minut w 200 stopniach. Można posypać cukrem pudrem. Staram się nie myśleć, ile to ma kalorii, bo jest bardzo smaczne i tylko z pozoru pracochłonne.
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:57, 14 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
robię właśnie sernik bez żadnego spodu, bez cukru, bez mąki pszennej/ziemniaczanej i bez miksera - dietetycznie i bezglutenowo :Smile:
|
|
Powrót do góry |
|
|
Polly
za stara na te numery
Dołączył: 30 Maj 2012
Posty: 4566
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:13, 14 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
Podziel się przepisem
|
|
Powrót do góry |
|
|
brain
za stara na te numery
Dołączył: 08 Kwi 2013
Posty: 2891
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:28, 14 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
1 kg twarogu na sernik
2 białka
1 łyżka mąki kukurydzianej
miód/ksylitol/stewia
jakiś aromat/ekstrakt
ew. na wierzch owoce albo masło orzechowe tak jak ja
mieszamy wszystko łyżką, potem na blaszkę, do piekarnika (nagrzany do 180 st.) i zmniejszamy temp. do 120 st., piec 1h - 1h 15 min.
można zrobić spód ciasteczkowy do tego, ale wolałam sobie tym razem oszczędzić kalorii.
aha, podobno najlepszy po schłodzeniu
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 16:21, 12 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
Deser na szybko dla dzieciaków np. na przyjecie urodzinowe
Fajnie wygląda, dzieci jedzą zwykle oczami
0,5 l śmietanki kremówki 30%
4 szt serków waniliowych
3 galaretki o jednym smaku i kolorze
Opakowanie lodów na ciepło np. Z Lidla
Śmietankę ubijamy, dodajemy do niej serki waniliowe i rozpuszczone ostudzone galaretki
Na dnie formy (wylozonej folią) układamy lody na ciepło i przykrywamy masą galaretkową, po niespełna godz w lodowce deser gotowy do spożycia .
Fajnie wygląda po pokrojeniu .
....
Spód formy mozna dodatkowo wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami.
Ostatnio zmieniony przez gam dnia Pon 16:24, 12 Maj 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisc
za stara na te numery
Dołączył: 23 Maj 2013
Posty: 2359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:16, 24 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
przepis na lekkie ciasto z owocami sezonowymi chętnie przyjmę
takie na upały, że to ani robić się długo nie chce, ani iść do sklepu po wyszukane produkty, a i tak kremy itp by do ust nie weszły
jak sama jakoś zmieszam składniki to często takie wilgotne mi wychodzi a marzy mi się leciutkie, puszyste, no i sprawdzone - w googlach tego za dużo! może ktoś ma ulubionego, sprawdzonego linka i mógłby podesłać?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna
-> Kuchnia Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 18, 19, 20 Następny
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 18, 19, 20 Następny
|
Strona 6 z 20 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|