|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:27, 13 Paź 2006 Temat postu: Słodkości - pyszności, ciasta |
|
|
Podajcie proszę przepis na ciasto, które może zrobić absolutną furorę, takie pokazowe ciasto naj........ (potrzebne na niedzielną imprezę )
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:37, 13 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
a jakie lubisz? kruche, drożdżowe, biszkoptowe? mam przepis na pyszny ananasowiec, ale dużo przy nim roboty. albo super - kruche z owocami i z pianką.
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 17:13, 13 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Juka może być pracochłonne, ja lubię piec i gotować, najlepiej podaj obydwa , mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 18:12, 13 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
ananasowiec Bardzo Elegancki (proporcje na blachę wielkości piekarnika!)
pieczemy spód biszkoptowy wg dowolnego przepisu, albo taki jak poniżej:
12 czubatych łyżek cukru
10 j.w. mąki
2 torebki budyniu waniliowego
2 torebki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
białka ubić z solą, cukrem zwykłym i waniliowym. kolejno dodawać żółtka. mąkę przesiac z proszkiem i budyniem. dodać do masy, wymieszać, piec ok. 25-35 minut.
na wystudzony biszkopt nałożyć krem ananasowy:
1 duża puszka ananasa
2 torebki buduniu
1 łyżka mąki
pół szkl. wody
kostka masła
3 zółtka
sok wlać do garnka i dodać drobno popkrojone owoce, zagotować i wlać budynie i mąkę rozpuszczone w wodzie. powstanie taki gesty kisiel który trzeba gotować mieszając (szybko bo sie lub przypalać) do uzyskania szklistej masy. wystudzić.
następnie utrzec kostke masła lub dobrej margaryny i ucierając stopniowo dodawać wystudzony kisiel. a do tego po 1 żółtku. wszystko musi mieć jednakową temp. bo się zwarzy (jakby się warzyło, można dodać jeszcze 1 żółtko). gotowy krem wyłożyć na biszkot i do lodówki.
na wierzch kładziemy kokosowy blat:
3-4 białk ubic na sztywno z 15 dkg cukru, dodać 20dkg wiórków kokosowych. wyłożyc na blaszkę wyłożona pergaminemi upiec w temp. 200 stopni na złoty kolor. po wystygnięciu papier usunąć.
ułożyć na cieście, można posypać tartą czekoladą.
ufff.... mnie głowa boli od samego czytania tego przepisu: w sumie łatwy, ale roboty do diabła. za to efekt jest rzeczywiście rewelacyjny
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 18:32, 13 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Ciasto super, dzięki. I do tego duże!!! Do kremu nie dodajemy cukru? Słodycz soku z ananasów wystarczy?
Chyba gdzieś Ci umknęły jajka z biszkoptu, bo nie widzę )))
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 18:38, 13 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
jaja do biszkoptu by się może przydały: 8 na taka wielką blachę .
ja cukru nie dodaję, ale można trochę jak ktoś lubi słodsze ciasto.
do kruchego chyba sie zbiore jak dzieci pójda spać, bo teraz po mnie łażą
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 13:06, 16 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
zrobiłam kurczaka wg. przepisu Micelki i wyszedł bomba, a twoje ciasto Juka ananasowe to druga bomba (kaloryczna też ), było pyszne, najlepszy oczywiście krem choć nie dodałam żółtek bo boję się z surowymi ze względu na dzieci.
Jak będziesz miała chwilkę to wpisz jeszcze przepis na to kruchę, pewnie też pychota......
.[/b]
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 20:08, 17 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
kurczę, wczoraj wklepałam pracowicie przepis i się nie zapisało
kruche z owocami
kostka masła
4 żółtka
cukier waniliowy
3 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
zagnieść razem i włożyć do lodówki. gdy się schłodzi, podielić na 3 części, 2/3 rozwałkować i wylepic formę. posypac ciasto odrobiną kaszki manny, ułozyć dowolne owoce, na to położyc ubitą na sztywno piane z 4 białek ze szklanką cukru i torebką kiślu (na sucho!) . na to zetrzeć na grubej tarce pozostałą 1/3 ciasta i upiec. po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
[/url]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:14, 17 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
a to moja wczorajsza drozdzoweczka:
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 20:17, 17 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
daj kawałek =D> wygląda pysznie, ja raczej ciast nie lubię ale drożdżóweczka to takie wspomnienia z dzieciństwa
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:24, 17 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
ja wlasnie kocham drozdzowe najbardziej, takie proste najlepiej bez niczego. I tylko 3 lyzki cukru, mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 22:08, 17 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
ja moge podac na rafaello: składniki :
biszkopt (wedlug dowolnego przepisu- ja robie zawsze z octem i niegdy mi nie oklapl)
na krem:
2 tabliczki bialej czekolady(najlepsza jest nestle areo), 500ml smietany kremowy
2 smietanki sniezki w proszku
2 zageszczacze do smietany
paczka migdalow w platkach
paczka wiorkow kokosowych
jakis alkohol najlepiej jesli to jest malibu ale moze byc kazdy inny
wykonanie:
scieramy na tarce poltorej tabliczki czekolady na najmniejszych oczkach
podgrzewamy w rondelku smietane ale jej nie gotujemy, wsypujemy starta czekolade, czekamy az sie rozpusci
gdy juz sie rozpusci w tej smietance odstawiamy do absolutnego wystygniecia
w tym czasie nasaczamy biszkopt (nie przekrawamy go)
po wystudzeniu smietany, wsypujemy 2 sniezki i miksujemy 3-4 min, potem wsypujemy 2 zageszczacze do smietany i jeszcze miksujemy ze 2 min, nastepnie dodajemy alkoholu wedlug uznania i wsypujemy platki migdalowe i wiorki kokosowe (ja sypie nieduzo wiorkow bo ich nie lubie) i mieszamy
gotowy krem przekladamy na biszkopt, ladnie rozsmarowujemy, posypujemy wiorkami i polowa tabliczki bialej czekolady co nam zostala(oczywiscie ja tez musimy zetrzec na najdobniejszych oczkach)
ciasto jest pycha, jest dosyc slodkie, rozplywa sie w ustach i jest hitem w moje rodzinie smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 19:12, 12 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Podaję przepis na przepyszne ciasto z suszonymi śliwkami, które bardzo pasuje do świątecznego menu
Ciasto:
7 jaj
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 szkl. cukru
1 łyżka octu
zrobić i upiec tak jak klasyczny biszkopt
Masa:
5 jajek ubić na parze z 1 szkl. cukru
(muszą byc naprawdę dobrze ciepłe, uninąć należy tylko ścięcia jajek, kurcze jak to zabrzmiało ale wiadomo o co chodzi )
Po wystudzeniu utrzeć 1,5 kostki masła i połączyć z masą,
dodać 2 czubate łyżki rozpuszczonej gorzkiej czekolady.
Sliwki:
40dkg śliwek namoczyć w niewielkiej ilości wody ok 15 min potem zagotować ok 3 min i odcedzić i przestudzic.
Polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuścić z 14 łyżkami mleka.
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na pół, przełożyć 1/3 masy i wyłożyć ostudzone śliwki, delikatnie je wciskając, przykryć 2-gą częścią kremu i biszkoptem. Na wierzch reszta masy i polewa.
Ja nie kroję ciasta na pół tylko od razu na całym biszkopcie rozkładam połowę masy, śliwki resztę masy i polewę. Idę na łatwiznę.
Ciasto jest dosyć drogie i pracochłonne ale jest wykwintne i na świąteczny stół w sam raz.
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 9:12, 28 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
poszukuję przepisu na kruche ciasto, do którego uzywa się twarogu - zrobił mi się nadmiar rzeczonego w lodówce, z datą ważności za chwilę
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 9:37, 28 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
juka a nie chcesz zrobic "gotowanego sernika", może być na samych herbatnikach a może być na kruchym, zalezy ile masz tego twarogu, bardzo szybko się robi , można dodać rodzynki itp...
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|