Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sosy
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maria
Moderator



Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Irlandia jak narazie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 22:03, 02 Sty 2010    Temat postu: Sosy

No kasik, pole do popisu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 12:48, 03 Sty 2010    Temat postu:

1 rodzaj to sosy do miesa, co dla mnie znacz sos Z MIESA. baza musi byc mieso, przynajmniej dla mnie. nie lubie sosow do miesa zrobionych odobno na np. kostce rosolowej. Confused

najprosciej zrobisz miesny sos tak:
upieczone mieso oddziel od "soku"
sprawdz jaki smak ma "sok", czy nie jest za slony, jak tak to musisz niestety troche rozcienczyc woda. jak pasuje to mozesz dodac troche koncentratu (szczegolnie to drobiowych, ale do wieprzowego i wolowego tez mozna dac, ale to wszystko od smaku, ja nie zawsze daje) i zagescic. MOzesz to robic na dwa sposoby: z maka lub z zageszczaczem do sosow, nie wiem czy w Polsce juz sa. u nas najlepszy to Mondamin, sa do jasnych i ciemnych sosow osobno.

Ja niestety nie moge tego uzywac, bo ma laktoze Smutny a szkoda, bo zagescisz bez zadnego grudka, sos jest idealny. Ja zageszczem maka: rozpuszczam ja z zimna woda i pomalu wlewam do gotujacego sosu. potem daje troche smietany, ale slodkiej. Tak, tak, slodkiej smietany 30%. Kto ma dojscie do Aldika czy Lidla moze kupic niemiecka smietane UHT w malych kartonikach, one sa najlepsze do sosow. Ja uzywam takiej bez laktozy, ale to to samo jest. Na koncu dosmacz sos jak ci cos brakuje. Ale jak masz dobry poczatek, tzn miesny sok jest dobry, to sos robi sie sam! dosmacze taki sos najczesciej pieprzem, nieraz magi. do czysto miesnych sosow nie daje ziol, tylko do smazenia miesa, wtedy sos jest automatycznie dosmaczony. Tak wiec dla sosu miesnego najwazniejsza jest podstawa, czyli dobre przygotowanie miesa. pamietajcie, ze mieso trzeba tez przypiec, nie tylko dla dobra miesa, ale tez dla dobra sosu, bo te kawalki troche przypieczone mocniej daja smak i kolor.

a i jeszcze jedno: ja pieke mieso to zawsze rzucam w luski lub grubiej pokrojona celule na nie. po upieczeniu, uduszeniu, etc te cebula sie rozbelta i zostaje w "soku", ktory przed zaczesciem robienia na sos przelewam przez geste sitko i przemielam te resztki cebuli, czosnku, ziol. I na koncu po zrobieniu sosku tez przelewam przed geste sitko, zeby nic a nic tam nie bylo, zadnych grudek, etc. sos ma byc jedwabny Wesoly


az mi slinka leci, musze jakies rolady wolowe zrobic Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 19:41, 03 Sty 2010    Temat postu:

A może ktoś krok po kroku podpowie, jak zrobić dobry sos do kaszy gryczanej i jęczmiennej? Mięsny i nie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 19:43, 03 Sty 2010    Temat postu:

miesny mozesz zrobic jak wyzej, a nie miesny to pieczarkowy mozna zrobic. pieczaraki pokroic, podsmazyc na patelni z cebulka, zalac smietana, doprawic i gotowe. nawet maki nie trzeba za bardzo dawac. ooo i pietruchy duuuzo
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 13:09, 04 Sty 2010    Temat postu:

Pieczarkowy sos brzmi nieźle, a jakieś jeszcze pomysły inne? Do kaszy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milunia
za stara na te numery



Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:25, 04 Sty 2010    Temat postu:

szczególnie coś co by zminimalizowało pokaszowe problemy gazowe

uwielbiam kaszę, ale prawie zupełnie przestałam ją jeść z tego powodu, no chyba że mam przed sobą jakiś samotny wieczór

kminku nienawidzę, potrafi mi obrzydzić każdą potrawę
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 13:31, 04 Sty 2010    Temat postu:

Milunia, ale po kaszy masz "problemy gazowe"?
Ja wręcz przeciwnie, za to pieczarki jemy od święta bo i mi i mężowi strasznie dokuczają...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milunia
za stara na te numery



Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:34, 04 Sty 2010    Temat postu:

mam straszne problemy gazowe po kaszy... chyba wszyscy mają po kaszy i fasoli

pieczarek nigdy bym nie posądziła o pierdogenne właściwości
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 13:38, 04 Sty 2010    Temat postu:

Milunia, pieczarki są ciężkostrawne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 15:40, 04 Sty 2010    Temat postu:

walecznaS, ale co masz do tej kaszy??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 16:43, 04 Sty 2010    Temat postu:

kasik napisał:
walecznaS, ale co masz do tej kaszy??

ale o co pytasz?

Ja chcę taki przepis na sos, żeby np. podać kaszę ze schabowym i surówką i dodatkowo polać kaszę jakimś sosem, bo mój mąż na sucho tej kaszy nie zje.

Pieczarkowy jest ok, tylko nie możemy sobie zbyt często na niego pozwolić, raczej od święta i w małej ilości.

Albo np. taki sos, że gotuje się pokrojone mięso i później zagęszcza, doprawia... to czym doprawiacie, żeby jakiś ciekawy smak wyszedł?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milunia
za stara na te numery



Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 17:18, 04 Sty 2010    Temat postu:

ja ostatnio dałam suszone grzyby, które mi zostały po wigilii a do tego magii, dolałam troszkę więcej wody do duszonego mieska i sosik jest

ja to generalnie nie robię sosów oddzielnie, chyba że do szparagów... zawsze biorę to, co się razem z mięsem w garku ugotowało

sosy to puste kalorie

ps. aha, robiłam ten sos do kaszy jaglanej, wyszło super


Ostatnio zmieniony przez milunia dnia Pon 17:19, 04 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:26, 04 Sty 2010    Temat postu:

milunia napisał:

sosy to puste kalorie

podobnie jak alkohol i wiele innych Mruga
U nas sos niezwykle rzadko jast, nie mamy też zwyczaju polewania ziemniaków tłuszczem itp.
Ja potrzebuję sos do kaszy, żeby ten mój mąż ją przełknął i nie marudził, że suche Wesoly Bo on w ogóle nie przepada za kaszami.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karafka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 17:34, 04 Sty 2010    Temat postu:

to nie dawaj mu jej ze schabowym Laughing dla mnie kasza to musi byc gulasz, inaczej nie idzie.

mozesz zrobic inny grezybowy, albo pomidorowy, ale ja osobiscie do kaszy nie przepadam. chyba ze beda pulpeciki i kasza jeczmienna. wtedy moze byc Wesoly

jak nie wiesz jak zrobic pomidorowy to napisz Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walecznaS
Moderator



Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:38, 04 Sty 2010    Temat postu:

kasik napisał:

jak nie wiesz jak zrobic pomidorowy to napisz Wesoly

pewnie, że nie wiem, w życiu pomidorowego nie robiłam Wstyd

Z tym schabowym - on właśnei woli, jak ma ten kawał mięsa niż drobne z sosu...Ale to nie problem, nie jemy schabowych codziennie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin