Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
buba
za stara na te numery
Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 14381
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie i dolnośląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 10:56, 11 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
bebe napisał: | a mnie właśnie te gotowe surówki w sklepach nie smakują ...
wole takie robione samemu |
Ja tak samo.
Strzyga, może poproś Fizyka, żeby to on robił czasem sałatkę, taką jak lubi.
Też na początku myślałam, że o małego chodzi.
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 11:10, 11 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
w każdym razie dziękuję bardzo za pomoc
a coś w wątku o kombiwarze możecie się odezwać
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 11:29, 11 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
No kombiwaru ja nie mam, nawet nie wiedziałam jak to dokładnie wygląda, tylko mi się w rozmowach słowo "kombiwar" pzewijało, ale właśnie chyba moja babcia ma i nawet korzysta to gdzieś przy okazji zapytam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 22:26, 12 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
te sklepowe surówki przewaznie wszystkie sa z octem....
surówka z kapusty kiszonej, ja robię "na oko"
ze 2 garści kapusty, płucze, zeby nie była z kwaśna, do tego pól cebulki, małe jabłko,
2-3 łyzki oleju, sól, pieprz i szczypta cukru (potem próbuje czego jeszcze dodac)
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 23:01, 12 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
na razie się poddałam. kupiłam przedwczoraj w tesco wiosenną, a dziś rozmroziłam buraczki do obiadu, bo nieco go sknociłam - za mocno odmroziłam mięso w mikrofalówce (no i buraczki też - pierwszy raz mi się udało )
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 12:28, 13 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Ja ostatnio robię z kapusty pekińskiej surówki. Kapusta pekińska, papryka, pomidor, ogórek świeży a do tego sos z jogurtu naturalnego, sól trochę cukru,pieprz zioła prowansalskie i jak mam to daję trochę sosu słodko-pikantnego. Rodzinka bardzo się tym zajada
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Wto 19:41, 13 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Dona napisał: | te sklepowe surówki przewaznie wszystkie sa z octem....
surówka z kapusty kiszonej, ja robię "na oko"
ze 2 garści kapusty, płucze, zeby nie była z kwaśna, do tego pól cebulki, małe jabłko,
2-3 łyzki oleju, sól, pieprz i szczypta cukru (potem próbuje czego jeszcze dodac) |
Dona gdzieś czytałam,że kapusty kiszonej nie powinno się płukać bo się wypłukuje to co najcenniejsze...
ja jak kapusta jest bardzo kwaśna dodaję więcej marchewki i jabłek i w ten sposób "osładzam" kapustę
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 11:39, 14 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
a ja lubię taką na prawdę kwaśną kiszoną kapustę, nie akurat do surówki, ale od dłuższego czasu nie mogę na taką trafić
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 11:52, 14 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
To zapraszam do mnie bo w tym roku wyszła mi pierwszorzędnie kwaśna
|
|
Powrót do góry |
|
|
mamma
za stara na te numery
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 7569
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Polska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 11:58, 14 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
aż mi ślinka cieknie...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:00, 14 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Z mężem jak wzięliśmy się do roboty to 60 kg kapusty przerobiliśmy tylko się śmieją z naszej kapusty bo trochę nam się marchwi za dużo dało i mamy pomarańczową kiszoną kapustę
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:03, 14 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Ja też uwielbiam bardzo kwaśna kapuste kiszoną i ogórki też bardzo kwaśne. W sumie tak sobie myśle, że jak nie znoszę ostrego jedzenia tak kwaśne uwielbiam
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:12, 15 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
ja nie lubię ani ostrego ani kwaśnego.
może jutro zrobię podejście do tej ostatniej surówki, co napisałyście. dziś zapomniałam nawet kupić kapusty
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:34, 15 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Ze mnie tez straszny kwasior Wszelkie kwasne zupy,kiszonki pozeram tonami A surowke z kapusty kiszonej robie z cebulka i starta na drobnrj tarce marchewka+olej, pieprz...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:49, 15 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
ja robie z kiszonej jak dona.
w DE kiszona inaczej smakuje, jest winna. nieraz mam ochote na taka polska. musze sobie chyba w tym roku pare sloikow ukisic
|
|
Powrót do góry |
|
|
|