|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:55, 15 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
a jak się kisi kapustę?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:36, 15 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
na 10 kg kapusty 20 dkg soli, troszkę kminku i trochę marchewki. My przy dużych ilościach to robiliśmy warstwowo kapusta-garść marchwi posypywaliśmy kminkiem i sól. Ubić to lub ugnieść zgrabną kobiecą nóżką aż dużo soku będzie i usunie się powietrze.
Cytat z neta bo ktoś fajnie opisał ciąg dalszy
"Sok zabezpiecza kapustę przed dostępem powietrza. Dopływ powietrza do kiszonej kapusty sprzyja rozwojowi pleśni, która niszczy kwas mlekowy i powoduje gnicie kiszonki. Aby kapusta była zawsze pokryta sokiem, na wierzch ubitej kiszonki należy położyć liście kapusty, następnie zakryć denkiem (najlepiej drewnianym) i obciążyć je ciężarkiem o wadze do 15% ciężaru kapusty włożonej do beczki.
Bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na jakość i smak kiszonej kapusty jest prawidłowy przebieg fermentacji. Zasadniczym i nieodzownym warunkiem przebiegu prawidłowej fermentacji jest przechowywanie kapusty w początkowym okresie fermentacji przez kilka dni w pomieszczeniu o temperaturze 18-22 st.C; po tym okresie kapustę należy przenieść do pomieszczenia o temperaturze 8-10 st.C.
Po kilku dniach fermentacji (ok. 3 dni) należy zdjąć z kapusty ciężarek, denko i za pomocą ostro zakończonego kija przebijać otwory w kapuście, w celu odprowadzenia nadmiaru gazów i olejków eterycznych nadających gorzki i piekący smak kiszonej kapuście.
Jeżeli fermentacja przebiega w zbyt niskiej temperaturze, kapusta kiszona będzie miała posmak i zapach surowizny. Kapusty takiej nie można przeznaczać na surówki, a i inne wyroby będą również niesmaczne.
Naczynia przed napełnieniem kapustą należy dobrze wymyć i wyparzyć."
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 21:47, 15 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
O rany! Moja mama kisi.
Ja tam jednak wolę kupić ukiszoną
Justek mam nadzieję, że kapustę już poszatkowaną kupujecie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 11:08, 16 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
No co Ty sami szatkowaliśmy ale na szczęście pożyczyliśmy elektryczną szatkownicę wiecie jaka zabawa była dawno się tak z mężem nie uśmialiśmy bo oczywiście normalni ludzie kiszą wrzesień- październik a my 30 grudnia kisiliśmy i w letniej kuchni gdzie musieliśmy się podgrzewać słoneczkiem oczywiście mąż mnie podpuścił żebym kapustę ugniatała bosymi nogami a kapusta była lodowata ale co sie nie robi dla wyższego dobra ale sprawnie nam to poszło bo 1,5 godz i po robocie było
|
|
Powrót do góry |
|
|
ania9966
pierwszy wykres
Dołączył: 05 Sty 2013
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 15:31, 05 Sty 2013 Temat postu: |
|
|
No wiadomo, że najlepsza to taka samemu robiona! Tylko kto dziś ma czas na to...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 23:37, 07 Sty 2013 Temat postu: |
|
|
o rany, podziwiam..!!!!
ja tam nie mam warunków na takie "zabawy"
ale wole sto razy ukiszona kapuste domową niz ta sklepową..
tesciowie kisza, moja mama tez...
a jest róznica miedzy "kiszona kapusta" a "kwaszona"....
|
|
Powrót do góry |
|
|
Justek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:45, 08 Sty 2013 Temat postu: |
|
|
kiszona jest uczciwa a do kwaszonej mogą dodawać ocet.
Wiecie że tamta nasza kapusta jest jeszcze dobra, kwaśna jak nie wiem co ale ja taką lubię
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|