Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

surówki
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19992
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:55, 15 Mar 2012    Temat postu:

a jak się kisi kapustę?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:36, 15 Mar 2012    Temat postu:

na 10 kg kapusty 20 dkg soli, troszkę kminku i trochę marchewki. My przy dużych ilościach to robiliśmy warstwowo kapusta-garść marchwi posypywaliśmy kminkiem i sól. Ubić to lub ugnieść zgrabną kobiecą nóżką Mruga aż dużo soku będzie i usunie się powietrze.
Cytat z neta bo ktoś fajnie opisał ciąg dalszy Wesoly
"Sok zabezpiecza kapustę przed dostępem powietrza. Dopływ powietrza do kiszonej kapusty sprzyja rozwojowi pleśni, która niszczy kwas mlekowy i powoduje gnicie kiszonki. Aby kapusta była zawsze pokryta sokiem, na wierzch ubitej kiszonki należy położyć liście kapusty, następnie zakryć denkiem (najlepiej drewnianym) i obciążyć je ciężarkiem o wadze do 15% ciężaru kapusty włożonej do beczki.
Bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na jakość i smak kiszonej kapusty jest prawidłowy przebieg fermentacji. Zasadniczym i nieodzownym warunkiem przebiegu prawidłowej fermentacji jest przechowywanie kapusty w początkowym okresie fermentacji przez kilka dni w pomieszczeniu o temperaturze 18-22 st.C; po tym okresie kapustę należy przenieść do pomieszczenia o temperaturze 8-10 st.C.
Po kilku dniach fermentacji (ok. 3 dni) należy zdjąć z kapusty ciężarek, denko i za pomocą ostro zakończonego kija przebijać otwory w kapuście, w celu odprowadzenia nadmiaru gazów i olejków eterycznych nadających gorzki i piekący smak kiszonej kapuście.
Jeżeli fermentacja przebiega w zbyt niskiej temperaturze, kapusta kiszona będzie miała posmak i zapach surowizny. Kapusty takiej nie można przeznaczać na surówki, a i inne wyroby będą również niesmaczne.
Naczynia przed napełnieniem kapustą należy dobrze wymyć i wyparzyć."
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 21:47, 15 Mar 2012    Temat postu:

O rany! Moja mama kisi.
Ja tam jednak wolę kupić ukiszoną

Justek mam nadzieję, że kapustę już poszatkowaną kupujecie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 11:08, 16 Mar 2012    Temat postu:

No co Ty sami szatkowaliśmy ale na szczęście pożyczyliśmy elektryczną szatkownicę Wesoly wiecie jaka zabawa była dawno się tak z mężem nie uśmialiśmy bo oczywiście normalni ludzie kiszą wrzesień- październik a my 30 grudnia kisiliśmy i w letniej kuchni gdzie musieliśmy się podgrzewać słoneczkiem oczywiście mąż mnie podpuścił żebym kapustę ugniatała bosymi nogami a kapusta była lodowata ale co sie nie robi dla wyższego dobra ale sprawnie nam to poszło bo 1,5 godz i po robocie było Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ania9966
pierwszy wykres



Dołączył: 05 Sty 2013
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 15:31, 05 Sty 2013    Temat postu:

No wiadomo, że najlepsza to taka samemu robiona! Tylko kto dziś ma czas na to...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dona
za stara na te numery



Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 23:37, 07 Sty 2013    Temat postu:

o rany, podziwiam..!!!!

ja tam nie mam warunków na takie "zabawy"

ale wole sto razy ukiszona kapuste domową niz ta sklepową..

tesciowie kisza, moja mama tez...

a jest róznica miedzy "kiszona kapusta" a "kwaszona"....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justek
za stara na te numery



Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 9498
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:45, 08 Sty 2013    Temat postu:

kiszona jest uczciwa a do kwaszonej mogą dodawać ocet.

Wiecie że tamta nasza kapusta jest jeszcze dobra, kwaśna jak nie wiem co ale ja taką lubię Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Strona 5 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin