Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:59, 07 Lip 2009 Temat postu: sushi, robicie w domu? |
|
|
ktos kiedys pisal, ze sam robi sushi w domu, tylko nie pamietam kto
no, ale moze wiecej z was jest fanem tego boskiego przysmaku i powie jak wychodzi sushi robione samemu i czy w ogole sie to oplaca? na wielka rodzine mysle ze tak, ale na dwie osoby to nie wiem czy sie w ogole zabierac za to ?? no i czy sie udaje robic samemu ladne maki? bo nigiri to napewno sie da a ja jem oczami
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:23, 07 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Maria napisał: |
A ja dzis zrobilam sushi (umiem!) bo trafilam na wedzonego lososia w super promocji Z avocado i ogorkiem zielonym, pycha! |
Robie czesto bo wychodzi baaardzo tanio, wladuje do srodka co lubie najbardziej. Oczywiscie biorac pod uwage, ze ryz, sos sojowy, wasabi i nne roznosci mozna kupic w supermarkecie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jadzia
mistrz NPR-u
Dołączył: 01 Lis 2006
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 8:59, 08 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Oj, dołączam się do fanów sushi. Mogłabym tonami jeść! Pyszota! Też zastanawiałam się nad sushi domowym, ale stwierdziłam, że to czasochłonne i dla dwóch osób aż tak bardzo się nie opłaca. Więc chodzimy czasem na sushi, najczęściej do Sushi77 - nie tak często, jakbyśmy chcieli, bo niestety sushi jest drogie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 9:13, 08 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Czasochlonne? Nieeee
Mi to zajmuje pare minut. Tylko ryz gotuje z wyprzedzeniem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 9:32, 08 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
no ale jak chcesz rozne rodzaje zrobic, to trzeba wszystko kupic krewety, tunczyka, lososia i inne a to w cholere kosztuje. chyba jednak oplaca sie isc na cala plate do knajpy
ja nie wiem czy to tak drogo, wkoncu duzo sie tego nie zje, przynajmniej ja. zalezy tez co jest na poczatku.
Mario, prosze bardzo o fotki jak zrobisz swoje
a i czy dostaniesz marynowany imbir w sklepie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jadzia
mistrz NPR-u
Dołączył: 01 Lis 2006
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 23:12, 08 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Ja bym mogła zjeść tego bardzo dużo Takie wyjście na sushi, żebyśmy się oboje najedli do syta, kosztuje nas ok. 80-100 zł, a to dużo więcej niż obiad w normalnej knajpie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 7:56, 09 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
kasik napisał: | no ale jak chcesz rozne rodzaje zrobic, to trzeba wszystko kupic krewety, tunczyka, lososia i inne a to w cholere kosztuje. chyba jednak oplaca sie isc na cala plate do knajpy
ja nie wiem czy to tak drogo, wkoncu duzo sie tego nie zje, przynajmniej ja. zalezy tez co jest na poczatku.
Mario, prosze bardzo o fotki jak zrobisz swoje
a i czy dostaniesz marynowany imbir w sklepie? |
1. To wszytko wlasnie jest tanie, nie kupuje w wielkich paczkach i zwykle robie sushi jak na przyklad wypatrze lososia w promocji...tunczyk grosze, avocado i ogorek grosze, ryz?
Ostatnio zrobilam 2 wielkie talerze po brzegi wypchane za mniej niz 10 euro a w domu mialam tylko wasabi, ryz i sos sojowy.
2. Jem tego duuuuzo
3. Zapodam fotki nastepnym razem
4. Imbir dostane, jakies 2 euro za sloik.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jadzia
mistrz NPR-u
Dołączył: 01 Lis 2006
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 16:14, 09 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Oj, chyba mnie przekonałaś do domowego sushi. Ale co z rybami? Jak pewność, że będą świeże i się nie zatruje surowymi?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:09, 09 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Ogladalam ostatnio program pokazujacy problem restauracji sushi w Ameryce, gdzie wiekszosc ryb w testowanych przez nich miejscach okazala sie ...innimi rybami niz w menu!
Co do surowych..ja surowych nie jem Losos tylko wedzony a takie paleczki z kraba kupuje w sprawdzonym markecie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jadzia
mistrz NPR-u
Dołączył: 01 Lis 2006
Posty: 750
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 19:56, 09 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
A tuńczyk jaki? Z puszki?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:09, 09 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Z puszki bo mamy tu takiego rewelacyjnego tunczyka, ze prosto z puszki bym nosem wciagnela, John West Light Tuna Slices.
|
|
Powrót do góry |
|
|
milunia
za stara na te numery
Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 1341
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 11:56, 14 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
dziewczyny robie dzisiaj sama sushi - wszystko kupione
to wcale nie jest drogo... ja łososia 200g kupuje za 2,70
powiedzcie mi tylko, albo Mario powiedz czy mozna zrobic ruloniki bez tej specjalnej podkładki z jakiegos bambusa czy coś?
tak się napaliłam na to dzisiaj, a nie chce mi się do miasta jechać do sklepu azjatyckiego
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 12:35, 14 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
nie zrobisz bez maty, co ty! u nas one sa w marketach przy rzeczach do sushi.
ja robilam sama i powiem szczerze, ze wygladaly ladnie, nawet inside out zrobilam, ale byly gorsze w smaku. poprostu zeby zrobic taki ryz jak u japonca to nie jest latwo. a ryz w sushi jest najwazniejszy
juz ponad tydzien sushi nie jadlam, az mnie kreci teraz milunia przez ciebie
nalog gorszy niz fajki
|
|
Powrót do góry |
|
|
Olenkita
za stara na te numery
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 4904
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:57, 14 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny, a ja wlasnie w sobote kupilam skladniki do sushi! Telepatia jakas czy co? Nigdy nie robilam, moj debiut nastapi w Sylwestra, zabieram skladniki do Polski. Ale moze warto przecwiczyc wczesniej zeby nie bylo niewypalu?
Kasik, dlaczego nie zrobi sie ryzu jak u Japonca?Jezeli masz ryz japonski z azjatyckiego sklepu i japonski ocet ryzowy?
|
|
Powrót do góry |
|
|
silva
Moderator
Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 5903
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 14:23, 14 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
bo znaczenie ma też czas gotowania i "nawodnienie" w garnuszku, no i proporcje, ile Ci kapnie
|
|
Powrót do góry |
|
|
|