Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19040
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:37, 22 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
1)piersi kurczaka kroimy, solimy, doprawiamy wedlug uznania, kroimy w cienkie paski i zalewamy jogurtem naturalnym na co najmniej pol godz. Paczke krakersow tluczemy tluczkiem do uzyskania sypkiej panierki. paski jogurtowe obtaczamy w krakersach i ukladamy w naczyniu zaroodpornym lub na blasze. pieczemy bez tluszczu w nagrzanym do 180 stopni piekarniku okolo 20 min (trzeba sprawdzic czy mieciutkie po tych 20 minutach ) pychota polecam a do tego bez tluszczu i light
2) ta wersja juz nie jest taka chudziutka. rozbijamy mieso (schab, karczek lub piers) scieramy na tartce na grubych oczkach po 1 duzym ziemniaku na kazdego kotleta. Nastepnie obtaczamy kotlet w mace, jajku oraz w tym ziemniaku i smazymy czesto obracajac, zeby sie nie przypiekl. mozna ziemniaka doprawic do smaku ziolami lub sola. Bardzo smaczny, ja podaje z warzywami gotowanymi na parze lub tymi z patelni.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 7:37, 23 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
espree napisał: | albo parowar
szybko (max 30 minut, jak gotujesz także ryż czy kaszę), zdrowo i baardzo smacznie |
to by trezba miec takie ustrojstwo
a te kotlety z ziemniakiem chyba by mojemu mezowi zasmakowaly. musze sprobowac. ale poczekam na jakis lepszy dzien. dzis jestem nie do zycia (maly sie na chwile czyms zajal, wiec przynajmniej jest cicho i moge popisac)
|
|
Powrót do góry |
|
|
espree
za stara na te numery
Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 10164
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 8:04, 23 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
fresita napisał: | 1)piersi kurczaka kroimy, solimy, doprawiamy wedlug uznania, kroimy w cienkie paski i zalewamy jogurtem naturalnym na co najmniej pol godz. Paczke krakersow tluczemy tluczkiem do uzyskania sypkiej panierki. paski jogurtowe obtaczamy w krakersach i ukladamy w naczyniu zaroodpornym lub na blasze. pieczemy bez tluszczu w nagrzanym do 180 stopni piekarniku okolo 20 min (trzeba sprawdzic czy mieciutkie po tych 20 minutach ) pychota polecam a do tego bez tluszczu i light |
brzmi super, ale wątpię czy te krakersy to takie na pewno light
wypróbuję po cukrzycy...
|
|
Powrót do góry |
|
|
abeba
Gość
|
Wysłany: Wto 8:50, 23 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
jak robisz mrozonkę warzywna to lepiej nie dodawaj przyprawy z dolaczonej saszetki bo tam jest glutaminian, wg mnie robi sie bleee. lepiej dopraw po swojemu cystymi przyprawami.
Miseczki
parówki kroje w plasterki i podsmazam.
w garnku robie bulion (z kostki, ale trudno), wlewam do niego podsmazone plasterki parówek z tluszczem (nadaje aromacik).
do tego przecier pomidorowy i zabielenie smietana z maka, musi wyjsc gestsze niz pomidorówka.
najlepsze z makaronem rurki,kolanka itp- chłonie sos.
fresita fajne przepisy. I ten jogurt - prawie jak Nigella która marynuje kurczaki w maslance.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dracena
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 9:42, 23 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
abeba napisał: | j
parówki kroje w plasterki i podsmazam.
w garnku robie bulion (z kostki, ale trudno), wlewam do niego podsmazone plasterki parówek z tluszczem (nadaje aromacik).
|
Mniam, same zdrowe rzeczy.
Ostatnio zmieniony przez Dracena dnia Wto 9:42, 23 Wrz 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19040
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 12:56, 23 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
abeba- to przepis Nigelli jadlam w Anglii i poprostu sie zajadalam tam. najlepsze sa krakersy Ritz ale jeszcze w Polsce nie widzialam
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 20:50, 23 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Zrobiłam dziś kurczaka z krakersami. Pycha!
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 19993
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:53, 23 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
też mam na niego ochotę
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:15, 23 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Mam je zrobic w czwartek dzieciom, tylko musze znalezc krakersy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 21:53, 23 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
A co do glutaminianiu sodu, to jest taka firma, która produkuje przyprawy bez tego syfu. Nazywa się Avena. W normalnym sklepie udało mi się znaleźć na razie tylko sól ziołową, ale można też kupić inne- np. tutaj: [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
kukułka
za stara na te numery
Dołączył: 19 Gru 2006
Posty: 25854
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:18, 24 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
knorr w niektorych tez nie stosuje glutaminianu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 15:50, 24 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Jakąś rekalmę Winiary ostatnio widziałam i też było, że "bez gultaminianu" Chyba straszna nagonka na ten gultaminian
|
|
Powrót do góry |
|
|
abeba
Gość
|
Wysłany: Śro 16:22, 24 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
okropnie niezdrowe, ale co tydzien to jadłam jak dziecko i prosze jaka łsdna wyrosłam dzisiaj robię, bo to jakos mniej pracochłonne niz moje ulubione leczo ze swiezych warzyw lekko podduszonych:P
szybkie i zdrowe:
ugotowac cienki rosołek na udkach kurzych. Udka wyjac, natrzec ziołami i nieco solą i zapiec w piekarniku. Dwa dania za jednym razem.
Ostatnio zmieniony przez abeba dnia Śro 16:28, 24 Wrz 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
espree
za stara na te numery
Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 10164
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 16:24, 24 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
espree napisał: | fresita napisał: | 1)piersi kurczaka kroimy, solimy, doprawiamy wedlug uznania, kroimy w cienkie paski i zalewamy jogurtem naturalnym na co najmniej pol godz. Paczke krakersow tluczemy tluczkiem do uzyskania sypkiej panierki. paski jogurtowe obtaczamy w krakersach i ukladamy w naczyniu zaroodpornym lub na blasze. pieczemy bez tluszczu w nagrzanym do 180 stopni piekarniku okolo 20 min (trzeba sprawdzic czy mieciutkie po tych 20 minutach ) pychota polecam a do tego bez tluszczu i light |
brzmi super, ale wątpię czy te krakersy to takie na pewno light
wypróbuję po cukrzycy... |
chodził ten kurczak za mną strasznie, więc wyszperałam krakersy Wasy i zrobiłam dziś - PYCHOTA! i cukier w normie
fresita, mam ochotę Cię ucałować
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19040
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 17:22, 24 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
bardzo proszę ciesze się, że tak smakował jak wydębie przepis na kuskus z orzeszkami pini to tez wam napiszę, bo smakuje do tych piersi idealnie. Odkad sprobowalam jestem zachwycona tym rodzajem kaszy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|