Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................
...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Szybkie dania z mięsem
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 20:48, 24 Wrz 2008    Temat postu:

Ooo, Fresito, to czekam niecierpliwie, bo u mnie w kuchni od jakiegoś czasu czeka jakieś pół kilo orzeszków piniowych!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Trulek
za stara na te numery



Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 1616
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 21:43, 24 Wrz 2008    Temat postu:

Robiłam dzisiaj na obiad kurczaka w krakersach Wesoly
Smakowało nam Razz

Nasunęło mi się jeszcze pytanie dotyczące ilości jogurtu czy:
a) minimalna by wyszły chrupiące paluszki, czy
b) trochę więcej jogurtu ale wtedy wychodzą rozmoczone Mruga

Mi właśnie to b) wyszło, bo wydedukowałam sobie, że być może jogurt wpłynie na kruchość mięsa, a nie pomyślałam by spełniał funkcję jedynie jakby białka w zwykłych panierkach

Hmm a Wam jak wyszło ??
Moim sposobem na jedną podwójną pierś "poszło" mi 3/4 dużej paczki krakersów i połowa jogurtu Zott też dużego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
espree
za stara na te numery



Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 10168
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 21:47, 24 Wrz 2008    Temat postu:

ja uznałam jogurt właśnie za "białko" i wyszły super Wesoly
tyle, że znaczniej lepsze 'z pierwszej partii' niż potem odgrzewane (już bardziej suche, jogurtu tak nie czuć)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 8:13, 25 Wrz 2008    Temat postu:

ja wole takie troche rozmoczone wiec ja dodaje duzo jogurtu Wesoly ale tez wolimy z pierwszej partii potem nie smakuja tak dobrze
Powrót do góry
Zobacz profil autora
abeba
Gość






PostWysłany: Sob 17:19, 04 Paź 2008    Temat postu:

a mi nie wyszedl ten kurczak:(
wzielam macę nie krakersy i maslankę nie jogurt, ale to wg Nigelli w tv tak mialo byc.
mieso posoliłam, chyba za lekko, i posyplam ziolami. wyszlo delikatne ale mdłeSmutny do tego mnóstwo tej posypki mi przywarło do blachy (a własciwie folii).
może jakby ta marynata była intensywniejsza w smaku, z musztardą albo curry, to by było lepiej?
Buu, ja nei umiem mięsa robićSmutny((
Powrót do góry
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:53, 04 Paź 2008    Temat postu:

bardzo dobra niezdrowa marynata: jajo, troszkę jogurtu, łyżka vegety (dla ortodoksów łyżeczka soli+szczypta cukru), łyżka musztardy. do kurzej piersi idealne.
służę dobrymi przepisami na dowolne mięso, choć sama mało mięsożerna jestem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 17:57, 04 Paź 2008    Temat postu:

Ooo, Juka to może coś polecisz z mięsem i owocami?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
juka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 18:25, 04 Paź 2008    Temat postu:

klasycznie:

schab ze śliwką:
mięso posolić, popierzyć, pomajerankować i zrobić dziurę w środku - np. nożem, okągłym dłutem lub czymś takim. w dziurę wpychać śliwki suszone bez pestek (najlepsze polskie wędzone). po paru(nastu) godzinach piec w temp. ok. 180-200 st. , można w folii aluminiowej ale pod koniec trzeba folię rozchylić i podpieć od góry.
kaczka z jabłkami
[link widoczny dla zalogowanych]
karkówka z owocami:
-700 g karkówki bez kości
- po 100 g suszonych śliwek, moreli i jabłek
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy mieszanką czosnku, soli i pieprzu, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron aż do zrumienienia. Przekładamy do brytfanny, dodajemy owoce i zalewamy winem z dodatkiem cukru. Pieczemy około 90 minut w temperaturze 140–150ºC, podlewając sosem z pieczenia. Podajemy pokrojony w plastry, z kopytkami polanymi sosem z owocami.


ekscentrycznie:

indyk z morelami
upiec pierś z indyka w dowolny sposób, lekko ostudzoną pokroić na plastry, włożyć na patelnie, dolać słodkiej śmietanki 18 %, wrzucić garść suszonych moreli i dusić pod przykryciem 20-30 min. doprawić pieprzem i solą.
schab z pomarańczami [link widoczny dla zalogowanych]

p.s. sztuka pieczeni dobrego mięsa polega na tym, żeby zamarynowane mięso wstawić do gorącego pieca i piec krótko - max godz. na kg.


Ostatnio zmieniony przez juka dnia Pon 12:21, 06 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 20:56, 04 Paź 2008    Temat postu:

Dzięki, Juka. Za kaczkę jednak podziękuję- mam jakiś uraz psychiczny po tym, jak mi kiedyś podano taką okropną, tłustą...

A było to w sytuacji, gdy nie wypadało odmówić... Za to reszta- brzmi ciekawie, zwłaszcza ten indyk z morelami.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
micelka
za stara na te numery



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 21:07, 26 Lis 2008    Temat postu:

Fresito, z czym najlepiej podać tego kurczaka w krakersach? Z jakąś sałatką? Warzywami? Mam mieć gości w sobotę na kolacji i chciałam im zrobić coś dobrego...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fresita
Moderator



Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:24, 26 Lis 2008    Temat postu:

ja jadlam z : Jamaican Rice and Peas
1 1/2 szklanki ugotowanych red knidney fasoli -moze byc z puszki-ja taka biore- wrzucasz do garnka
+ 2 zabki czosnku, zmiazdzone
+ 2 1/4 szklanki plynu (na niego sklada sie 1 1/4 szklanki nieslodzonego mleka kokosowego -1puszka
+ 1 szklanka ryzu
+ 2 zielone cebulki, pociachane
+ 1-2 swieze galazki tymianku
+ sol i pieprz do smaku
ZAGOTUJ, zredukuj ogien, przykryj i gotuj ok 20 min, lub do momentu kiedy caly plyn zostal zaabsorbowany

lub z kuskusem (stałam sie jego fanka Wesoly )
4 lyzki masla roztapiasz w garnku
+ 3/4 szklanki szalotek(male cebulki) - podsmazasz razem ok 3 minut na srednim ogniu.
+ 3 szklanki rosolu kurzego (ja rozpuszczam 2, lub 3 -nie pamietam-kostki bulionu
+ pol lyzeczki soli i pol lyzeczki pieprzu
wszystko razem zagotowujesz, odstawiasz z ognia i
+ 1 1/2 szklanki kuskusa, przykrywasz garnek, pozostawiasz na 10 minut.
nastepnie
+ 1/2 szklanki orzeszków piniowych
+ 1/4 szklanki porzeczki suszonej, czasem w zamian dodam zurawiny i wszystko mieszasz


Ostatnio zmieniony przez fresita dnia Śro 21:30, 26 Lis 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
strzyga
Moderator



Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 18:23, 18 Sie 2009    Temat postu:

Abeba, mnie też wyszło delikatne, ale mdłe... /ale to chyba takie ma wyjśc, nie?/
i jeszcze się poparzyłam wyjmując to z piekarnika...
może z jakąś żurawinką do tego będzie ok?


Ostatnio zmieniony przez strzyga dnia Wto 18:25, 18 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 11:56, 09 Lis 2013    Temat postu:

Potrzebuję Waszej pomocy Wesoly

Mąż kupił mięso gulaszowe z indyka (takie większe kawałki, z podudzia ?) - zapomniał, że nie lubię Wsciekly


Może umiecie zrobić z tego coś dobrego i dla mnie zjadliwego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ika
junior admin



Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 12:06, 09 Lis 2013    Temat postu:

Gulasz? Spaghetti?
Ja jak mam mieso pokrojone w kostke to albo je podsmazam posolone i potem zalewam woda i dusze z lisciem laurowym zielem kminkiem jak lubisz. Jak jest juz rizsypujace sie to dodaje make. Czasami tak samo tylko z pieczarkami. To jemy z kasza gryczana jeczmienna lub ziemniakami.

Druga opcja to spaghetti czyli mieso tak samo smaze potem jak wyplywa z niego woda to tak dusze az bedzie miekkie. Zalewam woda i robie juz sos.

Tutaj kawaleczki trzeba drobniej pokroic natomiast jak sa dosc duze to mozesz zrobic nugetsy. Mieso posolic i obtoczyc w przyprawie do kurczaka a potem w bulce tartej samej. No i smazyc do zarumienienia. Moze byc tez z sama sola, papryka i inne przyprawy ktore lubicie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edwarda
junior admin



Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 12:15, 09 Lis 2013    Temat postu:

Dzięki ika Wesoly

Właśnie gulasz najczęściej robiłam, ale mi nie smakowało to mięso w nim Smutny

Zrobię chyba taką wersję bardziej duszoną, w sosie własnym tylko.

A robiłaś takie nuggetsy? Bo to co mam, chyba bym musiała przekroić wzdłuż - takie są chyba za duże do samego smażenia.
Ewentualnie obtoczyć, zrumienić i dusić.

Na jakieś pomysły już są. Wesoly


Ostatnio zmieniony przez Edwarda dnia Sob 12:24, 09 Lis 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ Strona Główna -> Kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin