|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 20:48, 24 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Ooo, Fresito, to czekam niecierpliwie, bo u mnie w kuchni od jakiegoś czasu czeka jakieś pół kilo orzeszków piniowych!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Trulek
za stara na te numery
Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 1616
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 21:43, 24 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Robiłam dzisiaj na obiad kurczaka w krakersach
Smakowało nam
Nasunęło mi się jeszcze pytanie dotyczące ilości jogurtu czy:
a) minimalna by wyszły chrupiące paluszki, czy
b) trochę więcej jogurtu ale wtedy wychodzą rozmoczone
Mi właśnie to b) wyszło, bo wydedukowałam sobie, że być może jogurt wpłynie na kruchość mięsa, a nie pomyślałam by spełniał funkcję jedynie jakby białka w zwykłych panierkach
Hmm a Wam jak wyszło ??
Moim sposobem na jedną podwójną pierś "poszło" mi 3/4 dużej paczki krakersów i połowa jogurtu Zott też dużego
|
|
Powrót do góry |
|
|
espree
za stara na te numery
Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 10168
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 21:47, 24 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
ja uznałam jogurt właśnie za "białko" i wyszły super
tyle, że znaczniej lepsze 'z pierwszej partii' niż potem odgrzewane (już bardziej suche, jogurtu tak nie czuć)
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 8:13, 25 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
ja wole takie troche rozmoczone wiec ja dodaje duzo jogurtu ale tez wolimy z pierwszej partii potem nie smakuja tak dobrze
|
|
Powrót do góry |
|
|
abeba
Gość
|
Wysłany: Sob 17:19, 04 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
a mi nie wyszedl ten kurczak:(
wzielam macę nie krakersy i maslankę nie jogurt, ale to wg Nigelli w tv tak mialo byc.
mieso posoliłam, chyba za lekko, i posyplam ziolami. wyszlo delikatne ale mdłe do tego mnóstwo tej posypki mi przywarło do blachy (a własciwie folii).
może jakby ta marynata była intensywniejsza w smaku, z musztardą albo curry, to by było lepiej?
Buu, ja nei umiem mięsa robić((
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:53, 04 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
bardzo dobra niezdrowa marynata: jajo, troszkę jogurtu, łyżka vegety (dla ortodoksów łyżeczka soli+szczypta cukru), łyżka musztardy. do kurzej piersi idealne.
służę dobrymi przepisami na dowolne mięso, choć sama mało mięsożerna jestem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:57, 04 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Ooo, Juka to może coś polecisz z mięsem i owocami?
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 18:25, 04 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
klasycznie:
schab ze śliwką:
mięso posolić, popierzyć, pomajerankować i zrobić dziurę w środku - np. nożem, okągłym dłutem lub czymś takim. w dziurę wpychać śliwki suszone bez pestek (najlepsze polskie wędzone). po paru(nastu) godzinach piec w temp. ok. 180-200 st. , można w folii aluminiowej ale pod koniec trzeba folię rozchylić i podpieć od góry.
kaczka z jabłkami
[link widoczny dla zalogowanych]
karkówka z owocami:
-700 g karkówki bez kości
- po 100 g suszonych śliwek, moreli i jabłek
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy mieszanką czosnku, soli i pieprzu, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron aż do zrumienienia. Przekładamy do brytfanny, dodajemy owoce i zalewamy winem z dodatkiem cukru. Pieczemy około 90 minut w temperaturze 140–150ºC, podlewając sosem z pieczenia. Podajemy pokrojony w plastry, z kopytkami polanymi sosem z owocami.
ekscentrycznie:
indyk z morelami
upiec pierś z indyka w dowolny sposób, lekko ostudzoną pokroić na plastry, włożyć na patelnie, dolać słodkiej śmietanki 18 %, wrzucić garść suszonych moreli i dusić pod przykryciem 20-30 min. doprawić pieprzem i solą.
schab z pomarańczami [link widoczny dla zalogowanych]
p.s. sztuka pieczeni dobrego mięsa polega na tym, żeby zamarynowane mięso wstawić do gorącego pieca i piec krótko - max godz. na kg.
Ostatnio zmieniony przez juka dnia Pon 12:21, 06 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 20:56, 04 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Dzięki, Juka. Za kaczkę jednak podziękuję- mam jakiś uraz psychiczny po tym, jak mi kiedyś podano taką okropną, tłustą...
A było to w sytuacji, gdy nie wypadało odmówić... Za to reszta- brzmi ciekawie, zwłaszcza ten indyk z morelami.
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 21:07, 26 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Fresito, z czym najlepiej podać tego kurczaka w krakersach? Z jakąś sałatką? Warzywami? Mam mieć gości w sobotę na kolacji i chciałam im zrobić coś dobrego...
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19043
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:24, 26 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
ja jadlam z : Jamaican Rice and Peas
1 1/2 szklanki ugotowanych red knidney fasoli -moze byc z puszki-ja taka biore- wrzucasz do garnka
+ 2 zabki czosnku, zmiazdzone
+ 2 1/4 szklanki plynu (na niego sklada sie 1 1/4 szklanki nieslodzonego mleka kokosowego -1puszka
+ 1 szklanka ryzu
+ 2 zielone cebulki, pociachane
+ 1-2 swieze galazki tymianku
+ sol i pieprz do smaku
ZAGOTUJ, zredukuj ogien, przykryj i gotuj ok 20 min, lub do momentu kiedy caly plyn zostal zaabsorbowany
lub z kuskusem (stałam sie jego fanka )
4 lyzki masla roztapiasz w garnku
+ 3/4 szklanki szalotek(male cebulki) - podsmazasz razem ok 3 minut na srednim ogniu.
+ 3 szklanki rosolu kurzego (ja rozpuszczam 2, lub 3 -nie pamietam-kostki bulionu
+ pol lyzeczki soli i pol lyzeczki pieprzu
wszystko razem zagotowujesz, odstawiasz z ognia i
+ 1 1/2 szklanki kuskusa, przykrywasz garnek, pozostawiasz na 10 minut.
nastepnie
+ 1/2 szklanki orzeszków piniowych
+ 1/4 szklanki porzeczki suszonej, czasem w zamian dodam zurawiny i wszystko mieszasz
Ostatnio zmieniony przez fresita dnia Śro 21:30, 26 Lis 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20003
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 18:23, 18 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
Abeba, mnie też wyszło delikatne, ale mdłe... /ale to chyba takie ma wyjśc, nie?/
i jeszcze się poparzyłam wyjmując to z piekarnika...
może z jakąś żurawinką do tego będzie ok?
Ostatnio zmieniony przez strzyga dnia Wto 18:25, 18 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 11:56, 09 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Potrzebuję Waszej pomocy
Mąż kupił mięso gulaszowe z indyka (takie większe kawałki, z podudzia ?) - zapomniał, że nie lubię
Może umiecie zrobić z tego coś dobrego i dla mnie zjadliwego
|
|
Powrót do góry |
|
|
ika
junior admin
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 15304
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:06, 09 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Gulasz? Spaghetti?
Ja jak mam mieso pokrojone w kostke to albo je podsmazam posolone i potem zalewam woda i dusze z lisciem laurowym zielem kminkiem jak lubisz. Jak jest juz rizsypujace sie to dodaje make. Czasami tak samo tylko z pieczarkami. To jemy z kasza gryczana jeczmienna lub ziemniakami.
Druga opcja to spaghetti czyli mieso tak samo smaze potem jak wyplywa z niego woda to tak dusze az bedzie miekkie. Zalewam woda i robie juz sos.
Tutaj kawaleczki trzeba drobniej pokroic natomiast jak sa dosc duze to mozesz zrobic nugetsy. Mieso posolic i obtoczyc w przyprawie do kurczaka a potem w bulce tartej samej. No i smazyc do zarumienienia. Moze byc tez z sama sola, papryka i inne przyprawy ktore lubicie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 12:15, 09 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Dzięki ika
Właśnie gulasz najczęściej robiłam, ale mi nie smakowało to mięso w nim
Zrobię chyba taką wersję bardziej duszoną, w sosie własnym tylko.
A robiłaś takie nuggetsy? Bo to co mam, chyba bym musiała przekroić wzdłuż - takie są chyba za duże do samego smażenia.
Ewentualnie obtoczyć, zrumienić i dusić.
Na jakieś pomysły już są.
Ostatnio zmieniony przez Edwarda dnia Sob 12:24, 09 Lis 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|