Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 12:19, 29 Lis 2010 Temat postu: szybkowar |
|
|
Znawczynie - skąd mam wiedzieć, co ile trzeba gotować, żeby było dobre?
Dostałam szybkowar i nie wiem, jak się do niego zabrać.
Może istnieje jakaś książka o gotowaniu w szybkowarze?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:21, 29 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
przy szybkowarze powinna byc ksiazeczka z instrukcja i wprowadzeniem w nowe zycie z szybkowarem
jaki masz? pochwal sie ja jestem oddana fanka szybkowarow, jak zreszta wszystkich innych garow i patelni
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 12:32, 29 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
kasik, jest tylko taka ogólna instrukcja, to nie jest jakiś "firmowy" szybkowar ale "darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda" przyda się jaki jest, ucieszyłam się z tego prezentu, tylko teraz nie wiem, co ile i jak.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 16:03, 29 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
waleczna jak tak metodą prób i błędów gotuję tzn. sprawdzam co jakiś czas czy już dobre (jak szybkowar jest rozgrzany to bardzo szybko potem znów osiąga właściwe ciśnienie). W moim bitki ze schabu (lekko tylko podsmażone wcześniej), takie ok.1,5cm grubości są dobre po ok. pół godziny. Ziemniaki jakieś 15 minut (ale z nimi mam mniej doświadczeń).
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 17:24, 29 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Dzięki za podpowiedzi. Ziemniaki 15min to akurat wcale nie tak szybko...
mrówka - napisz jak dokładnie robisz te bitki, tak krok po kroku, w jakimś sosie je robisz?
Będę wdzięczna za wszelkie przepisy - tylko dokładnie opisane, "jak krowie na rowie" na różne potrawy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 17:58, 29 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
15 min na ziemniaki to wg mnie zdecydowanie za dlugo. 10 minut masz kiszona ugotowana. poprostu poproboj!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
mrówka
posiadacz wiedzy tajemnej NPR
Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 22:57, 29 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych] tylko dajemy mniej czosnku i po obsmażeniu taki pokrojony w plastry wrzucamy do szybkowara razem z cebulką i podlewamy troszkę wodą. i tak się dusi
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 23:01, 29 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
dzięki, ja czosnku nie lubię ale domyślam się, że można i bez
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 14:16, 08 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Bitek ze schabu nie zrobiłam ale robiłam min. karkówkę z cebulką.
Karkówka wyszła świetna, mąż był zachwycony
Ziemniaki też OK.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 14:34, 08 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
super!! fajnie ze sie przekonujesz!
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 14:43, 08 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Zawsze chciałam mieć szybkowar, tzn. jak mieszkałam z rodzicami to miałam
Tylko kupić było ciężko aż wreszcie dostałam.
Jakieś pomysły na potrawy "jednogarnkowe" bym chciała
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agrafka
za stara na te numery
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 1796
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:39, 10 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Zupa gulaszowa
30-40 dag wołowiny
30 dag ziemniaków
2 cebule
3 pomidory
2 papryki
2 ząbki czosnku
25 dag włoszczyzny
2-3 l wody
2-3 łyżki tłuszczu (ja nie daję)
1 łyżeczka słodkiej papryki
kminek (ja nie daję)
pieprz
majeranek
sól
Mięso pokroić, podrumienić, dodać pokrojoną cebulę, rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojoną w paski paprykę, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, kminek, paprykę w proszku, pieprz, sól, posiekany drobno czosnek, majeranek. Zalać wodą. Gotować 20 min.
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 16:57, 10 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
A jakby wołowinę wieprzowiną zastąpić bo ja wołowego mięsa nie jem to czas gotowania się zmieni?
Wypróbuję zupę
Ostatnio zmieniony przez walecznaS dnia Czw 16:58, 10 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18915
Przeczytał: 4 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 17:57, 10 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
do gulaszowej nie pasuje wieprzowina
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 10:22, 28 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
kapucha kwaszona ile tak mniej więcej potrzebuje gotowania w szybkowarze?
a mięso wieprzowe (schab)?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|