Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Edwarda
junior admin
Dołączył: 27 Lip 2006
Posty: 12488
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 14:22, 21 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Misiczka napisał: | Wersja mniej "wykwintna" to makaron z twarogiem i podsmażaną cebulką. |
Albo makaron z serem, ale na słodko (czyli z masłem i cukrem)
|
|
Powrót do góry |
|
|
brunette
z NPR za pan brat :P
Dołączył: 28 Lis 2008
Posty: 295
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:14, 26 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
naleśniki z kaszą gryczaną
Nalesniki -mąka,mleko,jajko.
Farsz- ugotować kaszę gryczaną(jeden woreczek), cebulkę zeszklić na tłuszczu.Kaszę,twaróg półtłusty(1 kostka) i cebulkę zmieszkać, dodać sól i pieprz do smaku(ja dodaję jeszcze trochę koperku). Nakładamy na naleśniki, zawijamy i trochę podsmażamy na patelni(ja wlewam trochę Ramy w płynie do smażenia). Jak dla mnie i męża rewelacja a wcale drogie nie jest. wystarcza na 2 osoby jak nic. My czasem jemy jeszcze drugiego dnia
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20004
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:34, 26 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
lasagne jak dla mnie nie jest tanim obiadek, bo jest tak pyszne, że za szybko znika...
|
|
Powrót do góry |
|
|
mk,
za stara na te numery
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 6818
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Wto 22:08, 26 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
szarotka napisał: | kasze prażę na patelni bez tłuszczu. tylko tą jaglana - bo ona ma goryczkę i robi się to po to by jej nie mała - jak komuś nie przeszkadza to nie trzeba. prażę cały czas mieszając do momentu az zmieni kolor - robi się jaśniejsza. tylko uwaga by się nie przypaliła.
ja jabłko kroje bo wole w kawałkach - ale dosc drobnych.
daje szklankę kaszy
2 szklanki mleka (ew. szklanka mleka, szklanka wody)
z 5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
cynamon
ok. 3-4 jabłka
wrzucam wszystko na raz.... i czekam do zagotowania, potem najlepiej by dochodziła na takiej płytce, albo na b. małym ogniu ok. 20 min. Kasza wypije mleko |
brzmi apetycznie tyrzeba będzie zrobić
|
|
Powrót do góry |
|
|
abeba
Gość
|
Wysłany: Sob 11:43, 30 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
makaron z suszonymi pomidorami z zalewy - bo mają intensywny smak i posiekane wystarczą mi ze 2 na porcję. Ale najpeirw trzeba ów słoik pomidoró kupić - a to mało kryzysowe. No i to było danei na zimę, teraz już lepiej świeże.
Makaron lub kasza gryczana z twarogiem i polane skwarkami.
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 11:50, 30 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
zrobiłam naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem, bo mi sie spóźniła wypłata za zlecenie - i świetnie, bo to pyszne danie. do jednej porcji podstawowego nadzienia dodałam szpinak i czosnek, do drugiej podsmażony boczek, polałam sosem pomidorowym i zapiekłam w piekarniku. mniam
chyba poproszę żeby mi płacili na koniec roku, wtedy kulinarna wena będzie miała okazję się rozwinąć
jutro obiad z okazji dnia dziecka - czyli każdemu to co lubi: pizza z frutti di mare (odkąd mam fajne perforowane blachy wychodzi rewelacyjnie), spaghetti z mini-klopsikami, rosołek z marchewką. no i zmodyfikowana wersja 3bita, właściwie serniko-3bit który lubią wszyscy (zamiast masy karpatkowej masa jak do sernika na zimno). aaale się nagotuję
Ostatnio zmieniony przez juka dnia Sob 11:57, 30 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 12:33, 30 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
juka napisał: | jutro obiad z okazji dnia dziecka - czyli każdemu to co lubi: pizza z frutti di mare (odkąd mam fajne perforowane blachy wychodzi rewelacyjnie), spaghetti z mini-klopsikami, rosołek z marchewką. no i zmodyfikowana wersja 3bita, właściwie serniko-3bit który lubią wszyscy (zamiast masy karpatkowej masa jak do sernika na zimno). aaale się nagotuję |
juka skąd Ty masz tyle sił i chęci??? i to jeszcze w niedzielę??? przypominasz mi tym moją mamę - na jeden obiad (niedzielny-bo tylko takie u niej jadamy) potrafi przygotować kilka potraw - żeby każdemu dogodzić...i ze 2 ciasta co najmniej na deser...
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 12:39, 30 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
bez przesady, danie dla każdego gotuję raz-dwa w roku, na codzień jest obiad złożony z 1-2 dań. a siły i chęci mam, bo lubię moją rodzinę i lubię gotować - to dla mnie relaks
|
|
Powrót do góry |
|
|
walecznaS
Moderator
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 11994
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 12:51, 30 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
juka, ja też lubię swoją rodzinę ale gotowanie to dla mnie zajęcie poprostu konieczne. Ale fakt-miło popatrzeć, jak później jedzą coś co lubią...
Ostatnio zmieniony przez walecznaS dnia Sob 12:51, 30 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
magda19800
pierwszy wykres
Dołączył: 04 Sie 2008
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 13:06, 30 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
juka, poproszę przepis na tego 3bita
Aż mi ślinka pociekła jak czytałam
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 13:10, 30 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
to przepis abeby z wątku o smietanie - ja tylko zamiast masy karpatkowej uzyłam 4 serków homo zmieszanych z ubitymi 2 jajami i 3 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonej w paru łyżkach gorącego mleka.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 13:58, 30 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Juka a jak robisz nadzienie gryczano-twarogowe?
|
|
Powrót do góry |
|
|
magda19800
pierwszy wykres
Dołączył: 04 Sie 2008
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 17:33, 30 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Dzięki, poszukam
|
|
Powrót do góry |
|
|
strzyga
Moderator
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 20004
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 23:08, 30 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
ja dziś miałam piec sernik, ale za późno dotarłam na miejsce. za to jutro zamierzam go upiec i wielką porcję lasagne, jeśli makaron gdzieś dorwę... (złośliwośc losu - jak mięsko kupiłam, to makaronu nie mam)
|
|
Powrót do góry |
|
|
juka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 4578
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 13:01, 31 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Maria napisał: | Juka a jak robisz nadzienie gryczano-twarogowe? |
przeczytałam gdzieś niedawno na tym forum, a teraz nie mogę znaleźć - ale identyczny jest na opakowaniu kaszy firmy kupiec - jak znajdę to wpiszę.
dodałam do jednej części szpinak, do drugiej boczek, mniam!
edit: o jest!
"ugotować kaszę gryczaną(jeden woreczek), cebulkę zeszklić na tłuszczu.Kaszę,twaróg półtłusty(1 kostka) i cebulkę zmieszkać, dodać sól i pieprz do smaku(ja dodaję jeszcze trochę koperku)"
Ostatnio zmieniony przez juka dnia Nie 13:06, 31 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|