|
..................NPR - Naturalne Planowanie Rodziny................ ...........czyli seks bez antykoncepcji. Pytania, wątpliwości, stosowanie..........
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nana
za stara na te numery
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 9:30, 06 Mar 2014 Temat postu: tort bez wszystkiego :/ |
|
|
W sb robimy urodziny dla córki. Chciałam zrobić tort ale.. Goście nie jedzą glutenu, nabiału i cukru
W co ja mam wbić świeczki.?! Aaa! Help me!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 9:36, 06 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
O Matko! nie lada wyzwanie masz.... sama jestem ciekawa, czy w ogóle można zrobić taki tort i z czego, chyba na jakiejś mące kukurydzianej, przełożyć konfiturą bez cukru, karob jest naturalnie słodki i zastępuje kakao ale smak jest specyficzny.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Basiek
początkujący NPR-owicz
Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: R..... Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 9:47, 06 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Znalazłam w necie coś takiego:
[link widoczny dla zalogowanych]
Może pomoże..
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 10:33, 06 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Jajka i kakao mogą? I zamiennik cukru?
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:35, 06 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Mam prostszy przepis na biszkopt, choć ten poprzedni tort wyglada okazale:
na małą tortownicę:
250 gr minimy
1/4 łyżeczki kamienia winnego
2 łyżki karobu
1/2 szklanki ksylitolu
250 ml wody mineralnej gazowanej
50 ml oleju
4 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka aromatu waniliowego
Mieszamy suche składniki, dodajemy mokre, mieszamy do połączenia składników. Pieczemy w wyłożonej papierem tortownicy 150 st na termoobieg około 40 minut (do suchego patyczka)
a nadzienie:
paczka mrożonych wiśni(bez cukru)
250 ml wody
10 łyżek wódki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 budynie waniliowe bez cukru
500 ml mleka owsianego(sojowego,migdałowego,kokosowego)
200 gr margaryny bezmlecznej(tortowa z Biedronki)
Wiśnie gotujemy w wodzie, aż woda uzyska ładny czerwony kolor. Bierzemy 200 ml tej wody(powiedzmy kompotu), dodajemy wódkę, większą część wlewamy do garnka, w pozostałej niewielkiej ilości rozrabiamy dwie łyżki mąki ziemniaczanej i gotujemy taki jakby kisiel. Można dodać troszkę ksylitolu, aby było słodsze. Do gorącej masy dodajemy wiśnie i mieszamy.
Gotujemy budynie w 500 ml mleka roślinnego i studzimy. Wystudzone budynie ucieramy z margaryną.
Biszkopt kroimy na 3 blaty (mimo iż wychodzi cieniutki, da się go pokroić. Kładziemy połowę frużeliny wiśniowej, na to połowę kremu(część zostawiamy do dekoracji). Przykrywamy drugim blatem i czynność powtarzamy.Tort dekorujemy pozostałym kremem. Na wierzch można położyć jakieś dozwolone owoce.
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 10:55, 06 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
fresitko, dużo tego ksylitolu idzie do tortu, a jeżeli ktoś wcześniej go nie spożywał, to nie będzie miał sensacji żołądkowych, bo z tego co pamiętam to oswajanie organizmu ksylitolem rozpoczyna się od np. pół łyżeczki
fajny przepis na krem podałaś
ten tort wklejony przez Basię jest super ale chyba 2 dni pracy przy nim
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:04, 06 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Masz rację,ja jak robię dla siebie używam normalnego cukru. Może można spróbować ze stewią/syropem z agawy?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nana
za stara na te numery
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:08, 06 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Matko Dziewczyny! Czytam i czytam i połowy słów nie rozumiem minima , kamień winny ..
Ksylitol mogą jeść.
Tyle że to wszystko strasznie drogie. A moje umiejętności są na poziomie podstawowego biszkopta
FRESITO., może przyjedziesz jutro do mnie i mi to zrobisz ? )
W każdym razie dziękuje Wam za odzew. Muszę się w to wczytac. Tort Basi jest piękny, ale gdzie mi do tego:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 11:34, 06 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Mama a masło mogą? Klarowane chociaż? I kakao? Bo jak tak to chyba bym miała ale w domu muszę sprawdzić. Prosty w przygotowaniu by był.
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:50, 06 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Minima
[link widoczny dla zalogowanych]
kamień winny:
[link widoczny dla zalogowanych]
Nano tort jest prosty jak drut
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nana
za stara na te numery
Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 3108
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:44, 06 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Emma , o masle nie wiem. Jaja chyba są ok. Zamiast cukru.-ksylitol . Kakao odpada. Będę miała troje małych gości, z czego każdy nie może jeść czegoś innego, więc wyszło jak wyszło.
Fresi, a konieczny jest ten cały karob czy jak mu tam.? Nie będę miała kiedy iść do sklepu ze zdrową żywnością.,a w markecie takich cudow chyba nie ma .
I czy mogę dać zwykły proszek do pieczenia lub sode zamiast kamienia.? No i ta wódka dla dzieci octu balsamicznego też nie mam
Przez moment pomyślałam., żeby zrobic tort bez ciasta., same owoce. No ale jedną z dziewczynek nie może dużo surowych owoców.
Chyba podam kanapki
|
|
Powrót do góry |
|
|
fresita
Moderator
Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 19038
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:19, 06 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Karob stosujesz zamiast kakao. Jak go nie dodasz, będziesz mieć biały biszkopt a nie kakaowy
Wódkę jak wlejesz do tego kompotu i pogotujesz, to przecież wyparuje
Proszek możesz dodać jak najbardziej, sprawdź, czy nie ma glutenu.
A jeśli mogą jaja to podam Ci taki przepis na biały biszkopt:
5 jaj
1/2 szklanki ksylitolu
1 szklanka minimy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek po pieczenia i ocet, mieszamy(w miseczce) zostawiamy do wyrośnięcia.
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, utrwalamy ksylitolem. Do piany dodajemy masę żółtkową oraz minimę i wszystko ręcznie bardzo powoli mieszamy. Gdy składniki się połączą, wykładamy na tortownicę(dużą) i pieczemy 30 minut 170 st.(opcja piekarnika góra-dół)
Ostatnio zmieniony przez fresita dnia Czw 13:21, 06 Mar 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:41, 06 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Kisiel z owocami to możesz. mąka ziemniaczana w nim to bezglutenowa. I owoce gotowane. Wiesz chyba jak zrobić?
A tort bezowy?
[link widoczny dla zalogowanych]
Zamiast śmietany w kremie to bym dała mleko kokosowe; robi się je z takim ubijaczem do bitej śmietany. Tylko trzeba sprawdzić czy mleka w tym ubijaczu nie ma. Jest taka bita śmietana przepyszna. Jak bita śmietana o smaku kokosowym.
Z karobem bym uważała, bo wielu osobom nie smakuje. Ostatnio dziewczyny pisały na forum.
Gdyby można z masłem albo z klarowanym to coś takiego:
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maria
Moderator
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 8798
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Irlandia jak narazie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:30, 06 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
mozasz uzyc maki ryzowej, czy innej bezglutenowej
Gluten- and Dairy-Free Classic Yellow Birthday Cake
(can be shared with kids 12+ mos)*
Makes 1 9-inch layer cake
Cooking spray (optional)
3 cups favorite gluten-free flour blend
2 cups granulated sugar
4 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
4 large eggs, room temperature
1 large egg yolk, room temperature
1 1/4 cup original rice milk (no flavor added)
3/4 cup vegetable or canola oil, plus more for greasing if not using cooking spray
3 teaspoons pure vanilla extract
1. Preheat oven to 350 degrees. Use cooking spray or a thin layer of oil to grease the bottom and sides of two 9″ round baking pans and line bottoms with parchment paper; set aside. In a medium bowl, whisk together flour, sugar, baking powder, and salt; set aside.
2. In a large bowl, whisk together egg, egg yolk, milk, oil, and vanilla until well combined.
3. Slowly add dry ingredients to the wet, mixing to combine well. Divide batter evenly between both prepped pans and bake until a toothpick inserted into the middle comes out clean, 30-35 minutes. Transfer pans to a wire rack to cool for about 20 minutes before inverting the cakes onto the rack. Remove pan and peel off the parchment. Carefully flip cakes and allow them to finish cooling, top side up.
Note: This amount of batter will yield about 2 dozen cupcakes that will bake for about 20-25 minutes.
- See more at: [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:34, 06 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Na smakoterapii jest dużo innych przepisów, z kaszą jaglaną, może nie typowy tort, ale jakieś ciasto?
Polecam też tort na surowo.
Wegański, wiec też bez jajek, jedynie kakao jest, można zamiast karob, ale jeśli nie wiesz czy dzieci lubią to lepiej nie ryzykować
Na mniejszą tortownicę raczej.
Dolna warstwa:
2 szkl do wyboru: orzechów włoskich, laskowych, słonecznika, siemienia lnianego, lub wymieszane ( moim zdaniem z orzechami najlepsze)
1,5 szkl daktyli
1-2 łyżki kakao
Orzeczy/ nasiona namoczyć na noc. Daktyle też.
Potem wszystko zblendować (ale bez wody) z kakao na gładką masę, jeśli jest zbyt gęste można dodać wodę z namaczanych daktyli (ma to być dość gęste raczej).
Na dno tortownicy wsypać wiórki kokosowe (będzie łatwiej potem wyciągać pokrojone kawałki) i na nich wyłożyć masę.
Warstwa owocowa:
Jeśli nie masz domowego dżemu bez cukru (śliwkowe czesto się bez cukru robi) to możesz z agar agar zrobić.
Masa owocowa-galaretkowa z agar-agar:
Pół kilko jabłek lub gruszek zblendować, dodać agar agar (najpierw go rozpuscić wg tego jak jest na opakowaniu, łyżkę rozpuścić).
Jak ostygnie ale nie zgęstnieje za bardzo, wlać na warstwę dolną.
Warstwa górna:
3 Szkl daktyli
2 dl oleju kokosowego
4 łyżki kakao
szczypta cynamonu
Odrobina ciepłej wody (lub woda z daktyli)
Wszystko zblendować (daktyle wcześniej namoczyć na noc) i wlać na masę owocową jak już zastygnie.
Wstawić na co najmniej 2-3 godz. do lodówki.
Tort jest przepyszny, baaaardzo słodki i zapychający więc nawet taki łasuch jak ja, mogłam na raz zjesć tylko mały kawałek.
Mojej A. też smakował.
Ostatnio zmieniony przez elusiaczek dnia Czw 14:42, 06 Mar 2014, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|