Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 0:21, 14 Sty 2016 Temat postu: tort urodzinowy bez cukru |
|
|
Czy ktoś ma sprawdzony przepis na tort bez cukru? CHodzi mi o taki, który mogłoby zjeść roczne dziecko (bez alergii) i dorosłe łasuchy, które normalnie jedzą cukier...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 1:09, 14 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
A moze zwykly tort tylko zamiast cukru uzyc ksylitol....
Chociaz nie.. przepraszam za ten pomysl... ksylitol mozna tak powyzej 3 r.z.
Ostatnio zmieniony przez Dona dnia Czw 1:11, 14 Sty 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
emma
za stara na te numery
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 9401
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 8:28, 14 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
A ile tego tortu da radę zjeść roczniak?
Może zrobić wierzch mniej słodki, bez mas tylko owoce i galaretka na przykład i wierzch dać do zjedzenia?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 8:38, 14 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Ale jak bez cukru? Słodki na np. Stevi?
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:00, 14 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Tort na surowo.
Na mniejszą tortownicę raczej.
Dolna warstwa:
2 szkl do wyboru: orzechów włoskich, laskowych, słonecznika, nerkowców, lub wymieszane ( moim zdaniem z orzechami najlepsze)
1,5 szkl daktyli
1-2 łyżki kakao
Orzechy/ nasiona namoczyć na noc. Daktyle też.
Orzechy i daktyle odcedzić, potem zblendować z kakao na gładką masę, jeśli jest zbyt gęste można dodać wodę z namaczanych daktyli (ma to być dość gęste raczej).
Na dno tortownicy wsypać wiórki kokosowe (będzie łatwiej potem wyciągać pokrojone kawałki) i na nich wyłożyć masę.
Warstwa owocowa:
Najlepiej smakują kwaśne owoce, ale o tej porze roku raczej mały mamy wybór, dałabym kwaśne jabłka pomieszane z gruszkami.
Ok. pół kilo owoców zblendować na gładką masę, dodać 1,5-2 łyżki łupin babki jajowatej (w sklepach ze zdrową żywnością do dostania, a potem możesz wykorzystać do zrobienia np. galaretki, albo do zagęszczania super się nadaje). Zaczekać aż zacznie gęstnieć, czasem potrzeba jeszcze dodać trochę babki. I potem wyłożyć tę masę na dolną warstwę. Schować do lodówki, aż całkiem stężeje.
Warstwa górna:
3 Szkl daktyli
2 dl masła (oryginalnie jest olej kokosowy)
4 łyżki kakao
Odrobina ciepłej wody (lub woda z daktyli)
Wszystko zblendować (daktyle wcześniej namoczyć na noc) i wlać na masę owocową.
Wstawić na co najmniej 2-3 godz. do lodówki.
Tort jest przepyszny, baaaardzo słodki i zapychający, nie znam osoby której by nie smakował
Ostatnio zmieniony przez elusiaczek dnia Czw 10:04, 14 Sty 2016, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:16, 14 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
O matko, czytając juz czułam ten ulepek słodki w buzi
Juz wolałabym tradycyjny tort z bita śmietana i lekko poslodzonymi biszkoptami niz tyle cukru w tym " naturalnym"
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:36, 14 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Ale micelka chyba tego typu przepisu szuka? Żeby nie było zwykłego cukru, tylko jakiś zamiennik (?)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:44, 14 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Ja wiem ze szuka cos takiego ( chyba ? ). Ja tylko tak jako off top dodałam swoje przemyślenie jak zobaczyłam za ilośc daktyli
|
|
Powrót do góry |
|
|
elusiaczek
za stara na te numery
Dołączył: 08 Wrz 2010
Posty: 3793
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:56, 14 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Ale masz rację, słodki jest baaardzo, co zresztą napisałam Ale na dłużej starczy, bo zjesz mały kawałek i masz dość
Tak sobie myślę, że może zrobię sobie taki w weekend, lubię się czasem trochę zasłodzić
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dona
za stara na te numery
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 12430
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 11:47, 14 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Nie ma to jak tort bezowy z masa z mascarpone plus bita smietana
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 23:40, 14 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Dzięki, elusiaczek. Dzisiaj jadłam słodycze zrobione w wersji raw i były całkiem niezłe, chociaż słodkie, rzeczywiście.
Jeśli chodzi o tort, to zastanawiam się nad czymś na bazie bananów, może marchewki... Tylko tort to zwykle z kremem jest, a kremu bez cukru nie umiem zrobić. Na co dzień używam syropu klonowego, syropu z daktyli, samych daktyli, czasami stewii albo w ostateczności cukru nierafinowanego. Tylko żaden z tych zamienników nie nadaje się chyba do białego kremu
Ostatnio zmieniony przez micelka dnia Czw 23:41, 14 Sty 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
gam
za stara na te numery
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 5086
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 23:46, 14 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Z bananów wersja raw
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 23:52, 14 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Bitej śmietany w torcie nie musisz słodzić ( albo postraszyć stevia ). Posłodzić możesz np. Mascobado ciemny/migdałowy biszkopt.
|
|
Powrót do góry |
|
|
micelka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 10116
Przeczytał: 3 tematy
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 23:55, 14 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Gam, dzięki, świetna strona !
Karafko, pewnie że nie trzeba, ale moi goście na bank będą kręcić nosem, że niesłodkie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karafka
za stara na te numery
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 18908
Przeczytał: 7 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 23:59, 14 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
To zrób im klasycznego torta
|
|
Powrót do góry |
|
|
|